Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Leurda, usturoiul sălbatic plin de vitamine

Leurda, usturoiul sălbatic plin de vitamine

Primăvara, în pădurile de foioase şi conifere, pe terenul bogat în humus, şi în special umed, îşi face apariţia leurda, sau usturoiul sălbatic cum mai este denumită popular. Leuda este o plantă minune cu beneficii multiple asupra organismului. Se culege primăvara devreme, până să înflorească, astfel că beneficiaţi din plin de prorpietăţile ei. O dovadă că este o plantă minune este faptul că urşii o mănâncă după ce ies din hibernare.

Una din principalele proprietăţi este aceea de a curăţa organismul de toxine. Pentru a profita de toate calităţile ei, se consumă crudă în tot felul de salate, sau simplă. Astfel aveţi parte de toate vitaminele pe care le conţine. Leurda poate fi adăugată şi în tot felul de preparate culinare de sezon sau cum doriţi, dar pierde din proprietăţi.

Leurda conţine sulfura de alil, carotenoizi, vitaminele A, C, levuloză, ulei eteric complex, săruri de calciu, fier, fosfor, sodiu şi cupru. Leurda este o plantă bună împotriva îmbătrânirii.

Leurda şi beneficiile sale asupra organismului: detoxifiant, depurativ, curăţă bine sângele, ficatul, stomacul, intestinele. Are puternic efect antiseptic, batericid, antitoxic, diuretic, hemostatic, hipotensiv, antisclerotic, vermifug, stimulator al contracţiilor uterine. Leurda este indicată în boli gastrointestinale, cardiovasculare, reduce hipertensiunea arterială, previne arteroscleroza coronariană. Leurda scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, previne apariţia trombozei şi tromboflebitei, dizolvă plăcile de colesterol şi este bună împotriva tuberculozei pulmonare, bronşitei, ajută în boli ale căilor respiratorii – răceală, gripă etc.

Planta are efecte benefice asupra memoriei, insomniilor, depresiei, amneziei, ameţelilor, tensiunii, anxietăţii şi este eficientă împotriva bolilor renale, elimină excesul de acid uric (în cazul celor cu gută), curăţă rinichii, vezica urinară. În plus, combate reumatismul degenerativ, bolile de piele precum eczemele, herpesul, scrofuloza, furunculi, etc.

O cură eficientă durează în medie circa 3 săptămâni, fiind recomandat concumul a cel puţin 200 de grame de leudă pe zi.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns