Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Mărarul, planta vindecătoare

Mărarul, planta vindecătoare

Mărarul este o plantă mediteraneeana și a fost pomenită că planta cu efecte vindecatoarea€œ în celebrul „Papirus Ebersa€”œ, cea mai cuprinzătoare scriere despre plante medicinale din Egiptul Antic. În Grecia Antică era considerat un semn al bogăției, iar Hippocrate îl folosea pentru curățirea și îngrijirea gurii: În Roma Antică mărarul era folosit pentru camarea rănilor, iar pansamentele cu ceai d emărar grăbeau vindecarea.

Mărarul este o plantă vindecătoare și beneficiile acestea sunt generale. De la mărar, totul este bun: frunzele, semințele și tulpină. Conținutul în ulei volatil al mărarului variază între 2,5-4% (în frunze și în ramurile tinere) și 3-€“6% în semințe.

Mărarul conține cantități apreciabile de calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C. Uleiul volatil de mărar conține între 40-€“60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului și chimenului), substanță cu un intes efect anti-cancerigen și care neutralizează efectele nocive, cu potențial cancerigen, din noxele existențe în fumul de țigară, de exemplu.

Uleiul volatil are un puternic efect antibacterian, iar semințele mărarului (denumite impropriu semințe, pentru că în fapt sunt fructele mărarului) au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal.

Mărarul este indicat în: amenoree, anorexie, boli ale cailor urinare, boli de inimă, dureri menstruale, insomnie, dar și în regimurile pentru slăbit, pentru că substanțe specifice conținute de mărar au proprietatea de a arde grăsimile de pe abdomen.

Frunzele de mărar conțin mici cantități de estrogen – hormonul feminin responsabil de creșterea naturală a sânilor și de întreținerea supleții pielii. De aici ideea, în parte adevărată, că mararul susține creșterea sânilor. Oricum este ideal consuml de mărar – chiar și sub formă de ceai la menopauză, pentru că acesta suplinește încetarea funcționării ovarelor.

Mesteca frunze și semințe de mărar dacă vrei o respirație proaspătă. În plus semințele au capacitatea de a calmă dureri ușoare de cap și de dinți. Un vârf de linguriță de semințe de mărar, mestecate, calmează sughițul și ajută la o bună digestie.

Mărarul, în general acționează foarte eficient stimulând toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic, stimulează apetitul și, pentru că are un conținut foarte mare de potasiu, stimulează diureză.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns