Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Mici neplăceri de iarnă

Mici neplăceri de iarnă

Iarna își intră în drepturi, ar la fel neplăcerile de sănătate pe care le aduce cu sine. Cum ne putem ajuta singuri?

Dureri de gât, nas înfundat, febră, tuse, dureri de articulații. Virozele respiratorii, dar și frigul, umezeala și schimbările atmosferice ne aduc mult disconfort, suferință și proastă dispoziție. Nu e nevoie să dăm fuga la medic, fiindcă putem trata singuri micile simptome supărătoare specifice sezonului rece. Iată cum.

Narine iritate

De obicei, primul care dă de știre că ai răcit este nasul, care începe să curgă abundent. N-ai încotro și trebuie să-l sufli de zeci de ori pe zi. Ca atare, pielea delicată a narinelor se înroșește și ustură.

Cum scapi: Iritația poate fi tratată cu o cremă antiseptică și calmantă care conține oxid de zinc și lanolină sau cu un unguent antiseptic pe bază de plante, spre exemplu gălbenele, flori cu excelente proprietăți cicatrizante și antiinflamatoare. Dacă inflamația se întinde și în interiorul nasului, poți folosi un gel antiseptic și regenerator, care se aplică în strat subțire pe mucoasa nazală.

Nas înfundat

O altă neplăcere frecventă în anotimpul rece de natură să creeze disconfort și enervare la culme este congestia nazală: mucoasa din interiorul nasului se inflamează, se umflă, iar nasul se înfundă. Asta înseamnă că nu poți respira bine, nu te odihnești noaptea, îți dispare temporar simțul mirosului.

Cum scapi: Folosește spray cu sare marină, apă sărată (o linguriță de sare la 200 ml de apă călduță) sau picături decongestive din farmacie. Atenție, înainte să folosești picăturile de nas, cere sfatul farmacistului, unele dintre ele fiind periculoase în cazul în care iei deja anumite medicamente sau suferi de hipertensiune ori hipertiroidie.

Buze crăpate

Cum vine frigul, imediat buzele se crapă. Prima măsură: renunță la obiceiul de a-ți linge buzele, în special când ești afară.

Cum scapi: Aplică frecvent un balsam de buze de bună calitate, care hidratează pielea și favorizează cicatrizarea. O altă soluție: seara, înainte de culcare, unge buzele cu un strat dens de miere. Așteaptă câteva minute, apoi masează pielea delicată a buzelor 1-2 minute prin mișcări delicate folosind o periuță de dinți moale.

Dacă ai buzele crăpate aproape tot anul, chiar și când vremea e frumoasă, o cauză ar fi carența de vitamina B, de fier sau de acizi grași.

Dureri în gât

O durere în gât apărută din senin, în câteva ore, însoțită de febră și dureri musculare este cel mai probabil de origine infecțioasă.

Cum scapi: Începe tratamentul prin a bea multe lichide și limitează meniul la alimente cu consistență moale. Fă gargară cu apă sărată (o linguriță de sare la 250 ml de apă călduță) la fiecare două ore. Pentru combaterea durerii sunt de folos și comprimatele antiseptice de supt, care diminuează inflamația și acționează ca un anestezic local, iar dacă durerea e intensă ori sâcâitoare, poți înghiți o pastilă de paracetamol sau ibuprofen ca s-o alini. Dacă durerea persistă mai mult de 2-3 zile, adresează-te medicului, în special dacă ai febră mare, erupții cutanate, ganglioni inflamați.

Frisoane

Ajungi acasă de la serviciu înfrigurată și te apucă frisoanele.

Cum scapi: Bea un ceai sau un pahar cu lapte fierbinte ca să previi deshidratarea. Dacă nu ai probleme cardiace sau hipertensiune, fă o baie fierbinte. Mai exact, apa din cadă să aibă la început de 37°C, iar apoi îi crești treptat temperatura, atât cât suporți.

Febră

Nu e o boală în sine, ci o reacție de apărare a organismului împotriva unor agresori (virusuri, bacterii). Vorbim de febră când temperatura corpului depășește 38°C.

Cum scapi. Dacă temperatura e mai mică de 38,5°C, nu e nevoie să încerci să o scazi, ea ajută organismul să distrugă bacteriile sau virusurile care l-au atacat. Dacă febra e mare, ia un antipiretic (paracetamol, ibuprofen). Dacă nu cedează, fă o baie de 15 minute în apă mai rece cu două grade decât temperatura corpului (de exemplu, dacă ai 39°C, apa să aibă 37). Bea multe lichide (ceai de tei sau soc, apă simplă, suc natural de fructe, supă de pui) ca să previi deshidratarea și să transpiri (prin sudoare, corpul se răcorește). Supraveghează evoluția febrei măsurând-o regulat.

Nu lua antibiotice fără recomandarea medicului: aceste preparate nu scad febra și sunt eficiente doar dacă infecția de care suferi e cauzată de bacterii.

Tuse

O tuse care te împiedică să dormi sau să-ți vezi de treburile zilnice devine în scurt timp un coșmar.

Cum scapi: Tusea umedă, productivă (cea în care se secretă mucus) se tratează cu expectorante și fluidifiante, care favorizează eliminarea secrețiilor și calmează iritația căilor respiratorii. Cea seacă, iritativă poate fi calmată cu antitusive, dar nu te grăbi să iei chiar de la început un antitusiv: deseori, o tuse uscată tinde să devină umedă după primele zile de boală. Dacă tusea s-a prelungit mai mult de două săptămâni, du-te la medic.

Dureri articulare

Genunchiul sau umărul te anunță că se schimbă vremea. Durerile de articulații, mai ales dacă sunt cauzate de artroză, au tendința să se accentueze iarna din cauza frigului și a umezelii. Cum scapi: Dacă durerea e sâcâitoare, încearcă întâi să masezi locul dureros cu un unguent antiinflamator și abia apoi apelează la pastile cu efect antalgic (paracetamol sau ibuprofen, de exemplu).

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/07.12.2017
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns