Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Mituri despre bauturile racoritoare

Mituri despre bauturile racoritoare

„Bauturi racoritoare” este termenul generic sub care sunt reunite bauturile carbogazoase si necarbogazoase, ceaiurile reci, bauturile de tip sport, bauturile energizante, sucurile si nectarurile.

Alaturi de apa, oricare dintre aceste bauturi poate asigura aportul zilnic necesar de lichid, ingredientul de baza al tuturor bauturilor racoritoare fiind apa, care reprezinta peste 90% din acestea.

Studiile medicale arata ca hidratarea este esentiala in desfasurarea normala a multor functii ale organismului, in lipsa ei putand aparea dureri de cap, oboseala, diminuarea concentrarii si coordonarii miscarilor.

Pentru mentinerea unui nivel normal de hidratare, este recomandat consumul zilnic de 2-3 litri de lichide, provenite atat din bauturi, cat si din alimente. Este demonstrat stiintific ca un consum variat de lichide – apa, bauturi racoritoare, bauturi calde (cafea, ceai), lactate – ajuta hidratarea normala printr-o larga varietate a gusturilor si aromelor.

Producatorii de bauturi racoritoare ofera o gama larga de produse, inclusiv bauturi cu numar redus de calorii sau fara calorii, pentru a raspunde tuturor necesitatilor consumatorilor. Din oferta variata pusa la dispozitie, consumatorul poate sa faca o alegere compatibila cu propriile-i nevoi si stil de viata.

–> SUCURILE sunt bauturi care contin 100% suc de fructe sau legume, fara a avea alti ingredienti adaugati, cu exceptia uneori a unor minerale si vitamine permise in scopul fortificarii. Sucurile nu contin zahar sau alti indulcitori adaugati, ci numai cei proveniti in mod natural din zaharfructe. Consumul sucurilor asigura o parte din necesarul zilnic de vitamine, saruri minerale si enzime.

–> NECTARUL („bautura zeilor”) este o bautura pe baza de suc de legume sau de fructe cu o concentratie intre 25 si 99%, in procesul lui de fabricare fiind utilizate si alte adaosuri (arome, indulcitori).

–> CEAIURILE RECI sunt bauturi racoritoare pe baza de extract de diferite tipuri de ceai, recunoscute pentru efectul lor antioxidant.

–> BAUTURILE DE TIP SPORT SI ENERGIZANTE sunt bautur functionale, recomandate pentru beneficiile lor specifice:

  • Bauturile de tip sport sunt destinate persoanelor care depun efort fizic intens, deoarece contin minerale care pot compensa sarurile pierdute prin transpiratie, odata cu apa. Formula acestor bauturi a fost conceputa astfel incat sa compenseze rapid pierderea fluidelor si a sarurilor minerale prin transpiratie.
  • Bauturile energizante au un continut sporit de cofeina si alte ingrediente energizante (taurina, guarana, gingseng). Ele nu sunt printre principalele surse de cofeina, care este continuta in principal de cafea, dar si de unele medicamente analgezice. Pe langa hidratare, bauturile energizante sunt recomandate si pentru efectul energizant (datorita continutului de zaharuri) si stimularea atentiei si a vigilentei (de exemplu, in timpul condusului prelungit). Revenind la un consum responsabil, nu cofeina in sine produce dependenta, ci frecventa de consum si cantitatea ingerata, iar aceasta tine de un mod de viata echilibrat.

Atat nutritionistii, cat si producatorii de bauturi racoritoare, recomanda dieta echilibrata, combinata cu o activitate fizica constanta. Atata vreme cat dieta este echilibrata si persoana respectiva nu are probleme de sanatate, bauturile racoritoare pot fi consumate fara probleme in mod regulat.

Comments

comments

Lasă un răspuns