Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cele mai comune mituri despre protecția solară și adevărul din spatele lor

Cele mai comune mituri despre protecția solară și adevărul din spatele lor

mituri protectia solara

Protecția solară nu este un moft, ne apără sănătatea și ne menține pielea catifelată. Învață să jonglezi cu miturile legate de produsele cu SPF și ascultă doar de cele adevărate!

Protecția eficientă constă și în aplicarea unei cantități destul de mari de produs. Medicii spun că avem nevoie de câte o lingură de cremă pentru fiecare mână și picior, iar pentru trunchi, de două (față și spate). Mulți cred că, aplicând un strat subțire de loțiune cu SPF 50, sunt protejați suficient. Acest lucru este unul dintre cele care lasă loc de interpretare atunci când vine vorba de protecție solară. Află care sunt cele mai împământenite mituri și ferește-te de ele!

În zilele cu nori și vânt, nu este nevoie de protecție solară

Fals! Te poți arde foarte ușor chiar dacă vremea este răcoroasă, cerul acoperit de nori și vântul bate. Arsurile solare cauzate de radiațiile UV nu sunt legate de temperatură și vizibilitatea soarelui. Radiațile UV penetrează stratul de nori fără efort, norii nu sunt nicidecum un scut! Chiar dacă nu simți efectul caloric al razelor de soare pe piele, ele acționează la nivelul acesteia și produc arsuri și chiar leziuni canceroase. Prin urmare, dacă stai la plajă sau mai mult timp în aer liber, chiar dacă nu este o zi foarte însorită, protejează-ți pielea cu o loțiune cu SPF adaptată tipului tău de piele!

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre protecția solară, SPF, razele UVA și UVB

Cei cu pielea măslinie n-au risc mare de cancer de piele și n-au nevoie de protecție solară ridicată

Fals! Pielea închisă la culoare are mai mult pigment și asta o apără de arsură, însă în fața cancerului de piele are același risc de leziuni ale pielii ca orice altă culoare. Chiar și cei de rasă neagră fac cancer de piele, forme profunde, grave. Fotoprotecția în intervalul orar de radiații maxim, 11-16, trebuie să fie mai ridicată.

E bine ca, înainte de plajă, să mergi la solar pentru o bază de bronz

Fals! La solar pielea este extrem de agresată, deteriorată în profunzime, iar dematologii consideră acest răsfăț total nesănătos. La solar radiațiile UV sunt chiar și de trei ori mai puternice decât soarele, astfel că afectează pielea mult mai rapid decât un bronz natural și cresc semnificativ riscul de melanom.

Autobronzantul te ajută să te bronzezi rapid și fără arsuri

Fals! Loțiunile autobronzante nu îmbunătățesc capacitatea organis-mului de a se proteja de soare. Pielea este colorată, fără ca melanina să fie implicată în acest proces, adică nu ai pic de protecție! Arsura apare la fel de ușor ca și când ai avea pielea albă, așa că va trebui să aplici din prima zi loțiuni de protecție cu factor ridicat, chiar dacă ai pielea ușor colorată.

Trebuie să folosești produse de protecție doar când faci plajă

Fals! În foarte multe țări cu climă caldă, cu soare puternic în majoritatea zilelor, expunerea chiar și limitată la nivelurile ridicate de radiații UV în timpul activităților zilnice – lucru în aer liber, grădinărit, plimbatul câinelui sau ieșirea la un picnic – crește riscul de aparițe a cancerului de piele. Expunerea la soare se contabilizează în timp: există un capital solar care de-a lungul timpului crește riscul de cancer de piele. Spre exemplu, în Constanța este cea mai mare prevalență a cancerului de piele. Zonele expuse la soare trebuie protejate dacă stai mai mult de o jumătate de oră în soare, deși nu faci plajă.

După ce te bronzezi, nu mai ai nevoie de protecție solară

Fals! Chiar dacă ai pielea arămie sau neagră, ea are nevoie în continuare de protecție solară. Bronzul natural oferă
o protecție, dar foarte redusă, echiva-lentă cu un SPF 3. Chiar dacă n-ai cum să te mai arzi, pielea poate îmbătrâni prematur și crește riscul de cancer. E bine să folosești protecție solară, chiar dacă factorul este mai mic.

Când folosim cosmetice cu protecție solară, nu mai avem nevoie de o altă cremă de protecție

Fals! Cremele și fondul de ten cu protecție solară sunt suficiente pentru a te proteja pe intervale scurte, de circa 30 de minute. Dar, dacă petreci în aer liber o perioadă mai lungă, ai nevoie de o cremă sau o loțiune cu un fotoecran, iar dacă stai mai mult de două ore, aceasta trebuie reaplicată.

Citește și: Există bronz sănătos?

Dacă folosești o cremă rezistentă la apă, nu trebuie să o reaplici după ce ieși din mare

Fals! Asigură o protecție pentru 40 de minute de bălăceală, dar nu sunt rezistente la apă, adică nu-și păstrează intacte calitățile. Din acest motiv, când ieși din mare sau din bazin, trebuie să te ștergi cu prosopul (apa de pe piele reduce protecția solară) și să aplici din nou un strat de cremă.

Cele mai bune filtre sunt cele minerale

Parțial adevărat. Aceste filtre naturale nu provoacă alergii și sunt incluse în cremele destinate copiilor și celor cu piele sensibilă. Funcționează ca un ecran și din acest motiv lasă pielea mai albă, pe când filtrele chimice nu au acest efect și protejează la fel de bine pielea, dar pot provoca iritații sau alergii celor sensibili la aceste substanțe.

Poți folosi o loțiune de protecție solară și după un an

Parțial adevărat. Multe dintre ele sunt valabile doi ani, dar, odată ce sunt deschise, filtrele UV încep să-și piardă din calități. Excepție fac cele cu pompiță, în care produsul nu ia contact cu aerul și își pot păstra formula nealterată – oricum, se țin la loc răcoros și întunecos. Dar, în general, e bine să nu le păstrezi, ci să le folosești din abundență pentru o protecție eficientă.

Cremele solare împiedică producerea vitaminei D

Fals! Pentru a o produce, corpul are nevoie de 15 minute de expunere la soare a unei zone mici de piele, respectiv fața și mâinile. E practic imposibil ca pe întreg parcursul zilei pielea să fie acoperită de produse cu fotoprotecție. În plus, acestea nu opresc în totalitate razele solare și ajung suficiente cât vitamina D să se producă.

Bronzul de munte este mai sănătos

Fals! Radiațiile solare sunt mult mai puternice la altitudine decât la nivelul mării, iar protecția solară trebuie să conțină un filtru mai mare, poate cel mai mare, SPF 50. Trebuie să ai mare grijă la zonele sensibile, să aplici crema pe urechi, în jurul ochilor, pe nas și mai ales pe buze, într-un strat mai gros.

Cele mai bune alegeri pentru fiecare

Iată cum asiguri protecția solară în familie, ca toți să faceți plajă fără griji:

Copii – e bine să nu scazi sub 50 nivelul SPF-ului pentru cei mici – chiar dacă au un ten mai măsliniu, pielea lor este destul de sensibilă. În schimb, bebelușii sub șase luni nu trebuie ținuți la plajă, aplicarea cremelor fiind chiar periculoasă pentru ei deoarece pielea lor poate absorbi prea ușor ingredientele-filtru de protecție solară.

Adulți – trebuie să folosească o cremă adaptată tipului lor de piele sau chiar pe cea a copiilor, dacă au pielea sensibilă și se ard ușor.

Vârstnici – după 60 de ani, pielea devine extrem de uscată și aproape la fel de sensibilă precum cea a copiilor, așa că un SPF între 30 și 50 este ideal, și o cremă cu textură mai grasă care să hidrateze bine pielea.

Citește și: Top 10 alimente care te ajută să te bronzezi

Mituri de familie

  • În geanta de plajă a familiei găsești, în general, doar o cremă, iar dacă în familie există și copii, se adaugă una pentru ei! Mulți cred că o cremă cu un SPF mediu, de 20, de exemplu, este bună pentru toți adulții casei. Nimic mai fals. Membrii unei familii pot avea fototipuri diferite de piele și nevoi diferite de protecție, deci creme diferite.
  • Alții cred că loțiunea cu SPF 50 este dedicată exclusiv copiilor și că tu, adult cu dorință de-a se bronza cât mai mult, nu prinzi culoare dacă te dai cu ea. Un alt mit. Oricine se poate proteja cu o astfel de loțiune, indiferent de fototip, mai ales dacă, în timp, a căpătat sensibilitate la razele UV sau vrea să se bronzeze mai sănătos. Nu te bronzezi de pe o zi pe alta, e drept, dar, printr-o expunere progresivă și astfel protejată, capeți o culoare frumoasă de bronz fără riscul arsurilor și apariției de leziuni periculoase.
  • Există și falsa impresie că după plajă pielea nu are nevoie de o îngrijire specială și că o cremă de corp obișnuită este suficientă. Ei bine, o loțiune pentru după plajă oferă o senzație de răcoare și de calmare, ajută pielea să-și refacă structura după agresiunea razelor UV și să rămână catifelată.

 

Articol preluat din ediția de iulie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns