Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > O șansă la viață pentru cei cu cancer de sânge

O șansă la viață pentru cei cu cancer de sânge

Pe 28 mai se sărbătorește Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge. La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu un tip de cancer de sânge: limfom malign, leucemie, mielom multiplu.

Pentru mulți dintre cei care suferă de un tip de cancer de sânge tratamentele nu dau rezultate, însă transplatul de celule stem hematopoietice poate însemna o șansă la viață! În peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei, dar posibilitatea de a găsi un donator compatibil 100% crește cu cât el este mai apropiat genetic (și geografic) de pacient. Azi, 37 de pacienți români așteaptă un donator compatibil, deși în banca de celulele stem hematopoietice sunt înscriși deja 72.291 români. Un număr mare, dar totuși nu oferă șanșe tuturor celor care au nevoie de aceste celelule. Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România este conectat cu registrele altor 52 de țări, iar împreună numără în prezent 36.755.137 de donatori, totuși șansele ca un donator compatibil să fie din străinătate sunt destul de mici. Prin urmare, e nevoie de mulți mai mulți donatori din țara noastră.

Cum poți salva o viață celor cu cancer de sânge

Oricine poate salva viața unui pacient cu un tip de cancer al sângelui. Singurele condiții sunt să aibă între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună, să vrea să ajute și să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. „Înscrierea ca donator voluntar în Registru este foarte simplă. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, acolo sunt toate instrucțiunile pas cu pas ca totul să meargă așa cum trebuie. Înscrierea în Registru nu înseamnă în mod obligatoriu că veți și dona. Dacă se va întâmpla să fie o compatibilitate de 100% cu un pacient, atunci aveți șansa unică de a dona și salva o viață.”, spune Dr. Aurora Dragomirișteanu, Director General, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Câteva condiții

Dacă ai între 18 și 45 de ani și o stare de sănătate bună, te poți înscrie ca donator și poți salva viața unui pacient cu un tip de cancer al sângelui. „Un număr mai mare de donatori voluntari înseamnă mai multe șanse pentru pacienții care au nevoie de transplant.”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

43 de pacienți cu cancer de sânge
transplantați în timpul pandemiei

În timpul pandemiei COVID-19, în ianuarie-aprilie, la Institutul Clinic Fundeni, activitatea de transplant a continuat. Din februarie s-au făcut reglementări legate de procedura de transplant în timpul pandemiei și 43 de pacienți transplantați în timpul pandemiei de COVID-19.

Cum te simți după donare

Dacă ai donat celule stem hematopoietice din măduvă, s-ar putea să te doară locul puncţiilor 2-3 zile sau să apară dureri de cap cauzate de anestezie. Însă îți va fi administrat un tratament anti-dureros pentru a evita această neplăcere. Toate aceste complicaţii se rezolvă în decurs de câteva zile, iar refacerea durează aproximativ o săptămână. Dacă donezi celule stem hematopoietice din sânge (prin afereză) s-ar putea să te doară oasele câteva zile şi să ai o stare de oboseală. Toate aceste inconveniente dispar în maxim 2-3 zile, iar celulele donate se refac în mai puţin de o săptămană. Și dacă vrei să te convingi că donarea este un dar de suflet fără prea mari eforturi, iată ce spune una dintre donatoare.

Ce sunt celulele stem hematopoietice

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduva osoasă. Ele sunt folosite în tratarea și vindecarea cancerelor de sânge.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Citește și:

Celulele stem, asigurarea de viață

Un român de 42 de ani a donat chiar de ziua lui o șansă la viață pentru un copil din Italia

Comments

comments

Lasă un răspuns