Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Obiceiuri care te îmbătrânesc

Obiceiuri care te îmbătrânesc

Te priveşti în oglindă şi nu prea-ţi place ce vezi. Ţi se pare că îmbătrâneşti prea repede? Analizează-ţi obiceiurile zilnice: e posibil ca tocmai ele să te facă să arăţi mai în vârstă cu vreo câţiva ani!

Vinovați de accelerarea procesului de îmbătrânire a tenului sunt nu doar fumatul, expunerea excesivă la soare, alimentația cu prea multe dulciuri şi grăsimi, ci şi câteva dintre obiceiurile de zi cu zi, aparent inofensive, dar care duc la apariţia prematură a ridurilor. Iată câteva dintre ele.

NU porţi ochelari de soare

N-are importanţă că e vară sau nu, că nu te expui acţiunii directe a soarelui. Pentru radiația solară, nici parbrizul, nici sticla ferestrelor de la birou sau de acasă, în faţa cărora stai de obicei, nu constituie un obstacol!

Cât priveşte ochelarii, acordă preferinţă ochelarilor cu rame mari, cele de mici dimensiuni nu acoperă în întregime pielea sensibilă din jurul ochilor, de care ştii că trebuie să ai grijă.

NU te demachiezi

Adu-ţi aminte în fiecare seară: o piele îngrijită nu pare niciodată îmbătrânită! Nu te demachiezi de fiecare dată înainte de culcare, iar impurităţile adunate în decursul zilei astupă porii, iar pe timpul nopţii pielea secretă mai mult sebum. Dacă nu te demachiezi înainte de culcare, porii vor fi blocaţi, favorizând apariţia coşurilor şi a punctelor negre, şi împiedică procesul de regenerare şi eliberare de sebum, hidratantul natural al pielii.

Nu uita: e neapărat necesar să-ţi cureţi faţa la finalul zilei, chiar dacă n-ai folosit niciun produs de machiaj!

NU dormi suficient

Astfel, nu-i acorzi organismului răgazul necesar să se refacă. Știai că în timpul somnului acesta se regenerează? Pe lângă favorizarea dezechilibrelor hormonale, lipsa somnului duce la înrăutăţirea aspectului pielii.

Obişnuieşte-te să te culci înainte de miezul nopţii! S-a constatat că efect benefic asupra aspectului pielii îl are în special somnul dintre orele 22 şi 23, când se produce cea mai mare parte de colagen şi elastină, arme naturală împotriva ridurilor.

Poziţia în timpul somnului. Te-ai gândit vreodată că, în timpul somnului, poziţia corpului influenţează felul cum arăţi în ziua următoare (şi nu numai)? Dacă îţi place să dormi pe burtă sau pe o parte, cu faţa îngropată în pernă, pielea va fi astfel obligată să stea încreţită. Fără să-ţi dai seama, îngreunezi fluxul sangvin în această zonă a capului şi rişti să faci riduri înainte de vreme. Apoi, tot frecând pielea sensibilă a feţei de pernă, poţi s-o iriți. Verifică dacă nu cumva e cam aspră. Alege fețe de pernă moi, din satin sau mătase.

Sigur, n-ai cum să dormi numai într-o anumită poziţie, dar încearcă măcar să adormi stând pe spate, cu faţa în sus.

NU ai control asupra greutății

Altfel spus, ba slăbeşti, ba te îngraşi. Dacă ţi se întâmplă să-ţi reduci şi apoi să-ţi mărești greutatea corporală de câteva ori în doar câţiva ani, forţezi pielea să se tot întindă, iar apoi să se strângă. Urmările nu vor întârzia să apară: vergeturi, piele lăsată, de unde şi aspectul îmbătrânit al chipului.

NU rezişti ispitei unei băi fierbinţi

Baia fierbinte încălzeşte şi relaxează. Ar fi bine să rezişti însă ispitei de a te deda prea des unui asemenea răsfăţ: apa foarte caldă îndepărtează uleiurile naturale de protecţie a pielii, uscând-o excesiv, iar o piele uscată este predispusă ridării. De aceea,  dermatologii ne sfătuiesc să evităm spălatul excesiv şi folosirea săpunurilor dure. Tot pentru a împiedica degresarea pielii, principala cauză a uscăciunii şi deshidratării ei, sunt de evitat şi aerul prea uscat din încăperi şi apa prea dură cu care intră în contact.

NU adopţi o postură corectă

Poziţia gârbovită a corpului când stai la birou, aplecată deasupra tastaturii sau prea concentrată asupra monitorului, are drept urmare o tensiune asupra muşchilor spatelui. Pe lângă eventualele dureri supărătoare, o asemenea obişnuinţă nu-ţi va permite să ţii spatele drept nici după ce te vei ridica de pe scaun, de unde şi un mers nu prea graţios. N-ar fi rău să ţii seama de acest aspect: un mers ferm, cu spatele drept te face să pari mai tânără.

NU ştii când şi cum se face un peeling

Într-adevăr, o asemenea metodă de îndepărtare a celulelor moarte din stratul superficial al pielii are ca rezultat întinerirea tenului, îi redă strălucirea, îndepărtează ridurile, acneea. Recurgând frecvent la un asemenea procedeu, favorizezi slăbirea funcţiei de apărare a pielii.

Nu utiliza prea des produse de gomaj pe bază de granule, care provoacă o exfoliere mecanică, şi nici produse de peeling, cu substanţe speciale ce duc la o exfoliere chimică. Alege creme de exfoliere cu granulaţie medie, iar după utilizarea lor, dă-te neapărat cu o cremă hidratantă. Dacă ai tenul sensibil, cel mai bine ar fi să recurgi la o exfoliere blândă, enzimatică, cu produse naturale. E suficient să faci asta o dată la două săptămâni! În cazul unui ten normal sau gras, procedura se poate aplica săptămânal, dar nu mai des, întrucât exfolierile prea frecvente usucă pielea, urmarea fiind un ten lipsit de strălucire.

Obişnuieşti să te tot freci ochi? Pielea delicată din jurul ochilor are oricum tendinţa să se rideze devreme, așa că de ce s-o mai agresezi și tu? Dacă îţi simţi ochii obosiţi sau ţi s-a înceţoşat privirea, aplică pe pleoape un prosop cald sau nişte pliculeţe călduţe cu ceai!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/30.07.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns