Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Osteopatia este medicina manuală care te pune pe picioare

Osteopatia este medicina manuală care te pune pe picioare

Osteopatia – Acest tip de medicină diferă de tot ce ai încercat până acum prin faptul că medicul folosește drept instrument de diagnosticare și vindecare doar propriile mâini și cunoștințele amănunțite pe care le are despre anatomia și fiziologia corpului uman.

♥ Conform principiilor osteopatiei, organismul nostru este un tot unitar, iar problemele de sănătate apar dintr-un cumul de cauze fizice, emoționale și nu numai.

Deși consultația nu implică aparaturi sofisticate, ci doar mâinile dibace ale medicului, deși nu primești la final vreo listă de medicamente ca să te faci bine, totuși osteopatia este o metodă de diagnostic și tratament medicală, științifică, modernă și deosebit de eficientă, care nu are nimic de-a face cu terapiile populare. „Aș vrea să se înțeleagă bine că osteopatia este departe de misticism și placebo. Se bazează pe anatomie (învățată practic în disecții, în țară și în străinătate), fiziologie (cea mai actualizată formă), biomecanică (studii recente), iar studiul ei se face doar de către absolvenți de facultate medicală“, explică dr. Daniela Ene, kinetoterapeut și osteopat (www.osteorecovery.ro).

Cu ce se ocupă de fapt osteopatia

Cardiologia se ocupă de sănătatea inimii, gastroenterologia de cea a sistemului digestiv, neurologia de funcționarea nervilor… După numele ei, poți crede că osteopatia tratează disfuncțiile sistemului osos, dar aria pe care o acoperă este mult mai vastă: „Are o denumire care derutează. Nu este vorba doar despre oase, mușchi și articulații, osteopatia reprezintă abordarea pe de-a întregul a organismului, respectiv minte, spirit, emoție, organe, sisteme, structura și toate conexiunile, reprezintă felul în care acestea se intercondiționează. Se realizează printr-o cunoaștere cât mai detaliată și mai precisă a organismului“, spune specialistul.

Cine are nevoie de osteopat

Răspunsul este: oricine care are o problemă de sănătate. Nu trebuie să suferi de o afecțiune anume ca să beneficiezi de această terapie. Este eficientă și în caz de migrene, probleme digestive, ginecologice, emoționale, respiratorii, de circulație, iar lista continuă.

Prin tehnicile manuale (asemănătoare cu masajul sau presopunctura) folosite de medic asupra coloanei, bazinului, articulațiilor, mușchilor, organelor, sunt depistate și remediate tulburări de funcționare sau blocaje care, indiferent în ce zonă a corpului se manifestă, îi perturbă funcționarea firească și sunt vinovate de nenumărate afecțiuni și simptome pe care le resimte pacientul. Pe măsură ce sunt eliminate tensiunile din corp, efectele nefaste asociate dispar.

Bolile au cauze pe care nu le bănuiești

N-ai fi ghicit nicicând că durerile de cap pot veni de la un traumatism al coloanei, la fel și constipația sau durerile de genunchi. Traumatismele fizice, postura greșită, emoțiile puternice, alimentația defectuoasă, alcoolul, tutunul pot declanșa aceste disfuncții, fără să ai habar. Astfel, osteopatia nu vindecă simptomul, ci blocajul care îl provoacă, stimulând puterea naturală de recuperare a organismului.

Cât durează vindecarea

După examenul vizual și discuția cu pacientul, urmează o evaluare fizică, prin palpare cu mișcări blânde, dar precise.
„Ședința de osteopatie constă în evaluarea organismului și depistarea nevoilor lui, a cauzelor care împiedică funcționarea armonioasă și care duc la apariția disfuncțiilor sau a durerii și ajută la îndepărtarea acestora și la reluarea bunei funcționări. Numărul necesar de ședințe este condiționat de numărul și vechimea disfuncțiilor, de consecințele acumulate, de gradul de implicare a pacientului, corectarea factorilor declanșatori, de conservarea rezultatelor, de stilul de viață etc.“ (dr. Daniela Ene).

Citeste si:

Articol preluat din revista Sanatatea de Azi, nr.09/2019
Text: Andreea Cohut
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns