
Concentrația normală de glucoză din sânge trebuie să se mențină între 70 și 110 mg/dl.
Boală metabolică ale cărei repercusiuni asupra întregului organism sunt nu doar grave, ci chiar fatale uneori, diabetul afectează mai bine de 1,5 milioane de români.
În contextul unui stil de viață nesănătos, numărul celor diagnosticați anual cu diabet este în continuă creștere. Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în anul 2030, diabetul va fi cea de-a șaptea cauză a mortalității la nivel mondial. În ce-i privește pe români, ei sunt extrem de expuși acestui risc din pricina alimentației nesănătoase și a sedentarismului. Din fericire, în afara tratamentelor pe care medicina alopatică le pune la dispoziția bolnavilor, natura le întinde o benefică mână de ajutor suferinzilor, dar și celor care vor să prevină apariția acestei maladii. Atenție însă: plantele trebuie să fie doar un ajutor în tratamentul diabetului! Noi am întocmit o listă a celor mai importante plante antidiabetice, urmând ca tu să alegi ce ți se potrivește sau ce crezi că ți-ar fi de folos la nevoie.
1. Mușețel – are puterea de a scădea nivelul glucozei din sânge și de a încetini evoluția diabetului de tip II. Pentru a te bucura de beneficiile plantei, consum-o sub formă de infuzie, imediat după masă.
2. Scorțișoară – este un condiment apreciat, cu o aromă specială. Una dintre principalele sale proprietăți terapeutice este că scade glicemia. În plus, e un excelent antiseptic, dar și stimulent al digestiei. Deși are un gust dulceag, nu conține zahăr.
3. Anghinare – este o plantă diuretică, hipoglicemiantă, precum și o importantă sursă de vitamina C, magneziu sau fosfor. Poate fi consumată crudă, în salate, ori sub formă de infuzie sau tinctură. Cine suferă de afecțiuni ale vezicii biliare trebuie să știe că anghinarea este un colagog de excepție, care stimulează secreția de bilă, dar și digestia.
4. Schinduf – semințele acestei plante sunt frecvent folosite în gastronomia indiană, fiind extrem de aromate. Printre proprietățile sale terapeutice, se numără scăderea colesterolului și a glucozei din sânge și stimularea secreției de insulină.
5. Usturoi – ai observat că la scurtă vreme după ce l-ai consumat simți nevoia să mănânci din nou sau ai vrea ceva dulce? Explicația este extrem de simplă: usturoiul are un puternic efect hiopoglicemiant. El conține alicină, substanță „vinovată“ pentru gustul și aroma specifice, a cărei principală proprietate este de a stimula secreția de insulină. Cei care au fost deja diagnosticați cu diabet se pot pune la adăpost de complicațiile acestei boli cu ajutorul usturoiului, deoarece previne afecțiunile cardiovasculare.
6. Ceapă – rezultatele unui studiu prezentat la cea de-a 97-a întâlnire anuală a Societății Americane pentru Endocrinologie vorbesc despre acțiunea cepei ca factor de succes în scăderea glicemiei și a colesterolului. Experimentul a fost făcut pe șoareci diabetici, cărora li s-au administrat suplimente cu extract de ceapă. Dacă nu poate fi consumată ca atare, din ea se prepară extrem de simplu o tinctură. Tot ce trebuie să faci este să lași la macerat două săptămâni, în puțin alcool (țuică, palincă, rachiu, votcă), o ceapă tăiată julien. La final, strecoară și ia câte 30 de picături, de trei ori pe zi.
7. Cicoare – planta ajută la tonificarea ficatului și a pancreasului, stimulându-le să funcționeze optim. În același timp, este un excelent depurativ. Prepară o infuzie din partea aeriană a plantei și bea 2-3 căni pe zi.
8. Cuișoare – uleiul extras din aceste semințe parfumate este unul dintre cele mai eficiente antiseptice naturale. Mai mult, se folosește ca anestezic pentru răni superficiale sau dureri dentare. În ce privește diabetul, uleiul de cuișoare conține eugenol, un compus care ajută organismul să folosească insulina eficient pentru micșorarea nivelului de glucoză din sânge.
9. Salvie – plantă aromatică extrem de apreciată în gastronomie, salvia își face de minune treaba ca remediu naturist. Ea este folosită din timpuri străvechi ca tonic nervos și psihic, detoxifiant și pentru tratarea indigestiei. Unele studii arată că salvia crește receptivitatea organismului la insulină.
10. Frunze de smochin – se găsesc în magazinele de profil în diverse preparate. Pentru a te bucura de efectul lor terapeutic, trebuie administrate dimineața, înainte de micul dejun.
11. Aloe vera – originară din America Latină și zona Caraibelor, planta este recunoscută drept panaceu. Gelul extras din aloe este folosit cu precădere în cosmetică, deoarece este un excelent hidratant cu rol nutritiv, dar și pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni. Printre acestea, se numără diabetul, întrucât consumul de suc de aloe reglează nivelul glucozei.
12. Vâsc – despre această plantă se știe că este foarte eficientă pentru normalizarea tensiunii arteriale și prevenirea bolilor cardiovasculare. Studii întreprinse pe animale relevă că extractul de vâsc stimulează funcțiile pancreasului și mai ales secreția de insulină.
2 rețete verzi
Cură cu suc de orz – spală 250 g de orz, pune-l într-un vas și toarnă apă peste el. Lasă-l într-un loc mai cald până ce încolțește, având grijă să schimbi apa din când în când. Atunci când ajunge de 10-15 cm, scurge apa și zdrobește firele verzi în mixer. Bea apoi sucul obținut, amestecat cu apă ori suc de morcovi sau țelină.
Cură cu pătrunjel – taie mărunt mai multe legături de pătrunjel, fierbe-le într-un litru de apă, la foc mic, amestecând încontinuu, ca să nu se prindă. După ce scade lichidul câteva degete, ia de pe foc. Fă o cură de 2-3 zile cu acest preparat. 5-6 linguri pe zi reprezintă doza optimă.
Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Dobrescu
Foto: © missty – Fotolia