Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Plante exotice contra depresiei

Plante exotice contra depresiei

Toamna aduce nu doar vreme mohorâtă și temperaturi scăzute, ci și episoade de depresie sezonieră sau înrăutățirea stării depresive existente. În natură găsim întotdeauna soluția pentru diverse probleme de sănătate, iar cele emoționale nu fac excepție. Există, ca atare sau în amestecuri, plante cu nume neobișnuit, considerate de fitoterapeuți adevărate elixire în atenuarea depresiei. Acestea remediază nivelul substanțelor chimice din creier, al căror dezechilibru constituie cauza principală a acestei afecțiuni.

Rhodiola

Apare sub numele complet Rhodiola rosea și provine din regiunile arctice, fiind botezată și „rădăcina arctică“ sau „rădăcină de aur“. Planta este utilizată de mii de ani, inclusiv de vechii greci, de romani și vikingi, pentru calitatea adaptogenă, care se traduce prin abilitatea de a crește puterea de adaptare a corpului la condițiile de stres psihic (tulburări emoționale, putere scăzută de concentrare și de memorare). Cercetările arată rezultate remarcabile în redarea bunei dispoziții și inducerea unei stări de liniște interioară, fără efecte adverse. Acestea sunt puse pe seama acțiunii de modulare a cortizolului, serotoninei și dopaminei. De asemenea, rhodiola mărește rezistența fizică, alungă oboseala, remediază dezechilibrele hormonale, stimulează abilitățile cognitive și longevitatea. Nu în ultimul rând, are un impact major asupra stresului metabolic, reglând glicemia oscilantă, colesterolul, tensiunea și imunitatea.

Ashwagandha

Poartă numele științific Withania somnifera și este cunoscută și ca „ginseng indian“. Renumită pentru calitățile adaptogene, această plantă de origine indiană are de milenii un rol important în medicina ayurvedică. Studiile moderne confirmă proprietățile medicinale remarcabile și faptul că este lipsită de toxicitate. Tratamentul cu Ashwagandha este eficient în atenuarea depresiei și a stărilor de anxietate asociate acesteia, prin scăderea excesului de cortizol. De asemenea, ajută la reducerea durerilor de cap, a pierderilor de memorie, epuizării nervoase, tremorului, tulburărilor de somn, intensității durerilor. Planta susține funcționarea normală a sistemului imunitar, menține nivelul optim al hormonilor tiroidieni, ține în frâu procesele de îmbătrânire, stimulează energia, crește rezistența la efort, îmbunătățind forța musculară în slăbiciunea generală provocată de depresie.

Teanina

Este o componentă a frunzelor de ceai verde. Dar, spre deosebire de acesta, care conține cafeină, teanina induce relaxarea fără a provoca stări de somnolență. Are numeroase beneficii asupra sistemului nervos: reduce stresul, anxietatea, iritabilitatea, crește calitatea somnului pe timpul nopții, îmbunătățește capacitatea de concentrare, memorare, învățare, reduce efectele dureroase ale tulburărilor menstruale, induce starea de bine și stabilitatea emoțională prin stimularea secreției neurotransmițătorilor asociați cu relaxarea (serotonina și dopamina).

Floarea-pasiunii

Originară din regiunile tropicale ale Americii de Sud, passiflora este des întâlnită în amestecuri de plante cu rol antidepresiv. Preparatele din floarea-pasiunii au un efect stimulant asupra sistemului nervos, ajutând la relaxare, la îndepărtarea stărilor de neliniște, a iritabilității nervoase, a atacurilor de panică și a tensiunilor musculare proprii anxietății. De asemenea, este eficientă în tratamentul gastritei și colitelor de origine nervoasă. Pentru că îmbunătățește circulația sangvină, este folosită și în alinarea durerilor menstruale, de cap, de dinți și de spate.

Macul californian

După cum îi spune numele, provine din SUA, fiind floarea oficială a statului californian. Este o plantă perenă, bogată în vitamine, minerale ca zincul, fierul și calciul, având efect calmant, ușor sedativ, anxiolitic. Este recomandat ca adjuvant în insomnii, stări de agitație, stres, tulburări de anxietate.  Relaxarea este indusă prin creșterea nivelului de serotonină și dopamină, asociată  cu reducerea cortizolului (acesta este secretăat în exces în situații de stres și favorizează hipertensiunea, palpitațiile, creșterea glicemiei, reacțiile alergice, tensiunea musculară). Macul californian mai poate fi întrebuințat pentru alinarea durerilor cronice de diverse etiologii. De asemenea, este folosit frecvent în preparate pentru tratarea insomniilor, întrucât induce somn.

Știai?

Zilele mai scurte, nu temperaturile scăzute sunt vinovate de accentuarea simptomelor depresiei, susțin specialiștii. Lipsa luminii naturale crește producția de melatonină (care ajută la instalarea somnului), provocând astfel stări de somnolență și iritabilitate.

75% din cei care suferă de tulburare afectivă sezonieră sunt femei între 15 și 55 de ani. Una din opt femei face o formă de depresie de-a lungul vieții, arată statisticile.

 

Citește și

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr40/06.10.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns