
Salvie pentru bufeuri, sunătoare pentru depresie, trifoi-roșu pentru transpirații nocturne. În farmacia naturii găsim leacuri pentru toate neplăcerile ce însoțesc menopauza.
Nu e o boală, ci un fenomen fiziologic. Tulburările ei (oboseală, bufeuri, insomnie, uscăciunea pielii, schimbări de dispoziție), prezente la 60-70% din femei, nu trebuie neapărat tratate, mai ales dacă sunt de intensitate redusă. Totuși, în timp ce unele reprezentante ale sexului frumos traversează această etapă lin, fără mari dificultăți, pentru altele ea reprezintă un calvar. Din fericire, menopauza și fitoterapia fac casă bună. Iată câteva dintre plantele care atenuează simptomele ei supărătoare, antrenate de schimbările hormonale.
Bufeuri
Dintr-odată, ai impresia că temperatura exterioară a crescut cu 20 de grade. Dar, nu, e doar valul de căldură ce te năpădește din interior: te cuprinde fierbințeala, te înroșești la față, transpiri. Din nefericire, bufeurile se repetă și de 20 de ori, ziua și noaptea! Ca să scapi de aceste episoade neplăcute, trebuie să-ți restabilești echilibrul hormonal. În acest sens te ajută plantele care au efect hormonal asemănător cu al estrogenilor.
* Salvie. Este, fără îndoială, planta ideală pentru rezolvarea problemelor menopauzei. Stimulează activitatea ovarelor, reglează ciclul menstrual, stopează transpirația în exces. Se folosește sub formă de infuzie: 20 g de frunze și flori la un litru de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi, 10-20 de zile în fiecare lună.
* Hamei. La fel ca salvia, favorizează producerea de estrogeni. Infuzia se prepară din 15 g de conuri mărunțite la un litru de apă clocotită. Se lasă să infuzeze zece minute. Se beau trei căni pe zi.
* Soia. Este planta cea mai bogată în estrogeni naturali. Este suficient să mănânci în fiecare zi 60 g de boabe de soia germinate ca simptomele să dispară. E nevoie însă de cel puțin 15 zile de tratament pentru a obține rezultate. De asemenea, poți folosi făină de soia sau tofu.
Transpirații nocturne
Te trezești lac de sudoare în mijlocul nopții? La unele femei, bufeurile sunt însoțite de transpirații abundente, de obicei nocturne, dar la fel de frecvent pot apărea ziua.
* Tei. Atenuează atât bufeurile, cât și transpirațiile nocturne, ajutându-te totodată să-ți regăsești somnul. Infuzia se prepară din două lingurițe de flori la o cană cu apă. Bea ceaiul înainte de culcare.
* Trifoi-roșu. Acțiunea benefică a plantei se datorează cantității mari de fitoestrogeni din compoziție. Reduce semnificativ intensitatea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne și, în același timp, previne osteoporoza, un pericol care le pândește pe multe femei la menopauză. Ceaiul se prepară din 1-2 lingurițe de flori uscate la 250 ml de apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Tristețe și deprimare
Simți că te afunzi tot mai mult în tristețe? Nu aștepta mult până să te tratezi. Există plante eficiente împotriva acestor scăderi de tonus psihic, însoțite de gânduri negre, melancolie, deznădejde.
* Sunătoare. Foarte multe studii au demonstrat că sunătoarea dă rezultate comparabile cu ale medicamentelor antidepresive, fiind însă lipsită de efectele lor secundare. În cazul unei simple stări de deprimare, bea în fiecare zi 3 căni de infuzie (20 g de plantă la un litru de apă clocotită, infuzată zece minute). Dacă depresia e serioasă, este recomandat extractul de sunătoare.
* Roiniță. Este eficientă în depresie, anxietate, iritabilitate. Bea câte o cană de infuzie (o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită) de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza, 20 de zile pe lună. Poți relua cura dacă e nevoie.
Insomnie, nervozitate
Schimbările hormonale ce survin la menopauză pot provoca, la unele femei, tulburări de somn și dezechilibre în starea emoțională: nervozitate, anxietate, dispoziție schimbătoare etc. Ce plante ajută?
* Valeriană. Are efecte sedative puternice, elimină tulburările nervoase (insomnie, nervozitate, iritabilitate, anxietate) ce însoțesc menopauza, favorizează adormirea, reglează ritmul cardiac. Bea zilnic două căni cu infuzie (o linguriță de plantă la 150 ml de apă), ultima seara, cu 30-60 de minute înainte de culcare, până la dispariția simptomelor.
* Passiflora. Ideală când somnul este dereglat, dar acționează benefic și în caz de nervozitate și stres. Infuzia se prepară din două lingurițe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute. Se bea o cană dimineața și una la culcare.
Oboseală fizică și psihică
Toate aceste bulversări hormonale te obosesc. Organismul face eforturi suplimentare pentru a se adapta. Iar la oboseala fizică se adaugă cea psihică dacă te numeri printre femeile care privesc cu teamă această etapă din viață. Iată cele mai bune remedii vegetale.
* Rozmarin. Combate cu succes oboseala permanentă. Se beau 2-3 căni pe zi de infuzie preparată cu o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită.
* Ginseng. Ajută organismul să se adapteze situațiilor de criză și totodată este un tonic excelent. Poți consuma rădăcina proaspătă (ronțăie în fiecare dimineață o bucățică) sau cumpără capsule cu pudră de ginseng.
Menopauza pe glob
În SUA, 85% din femei au bufeuri, în timp ce doar 18% în China și Japonia. Specialiștii cred că aceste mari diferențe au cel mai probabil la origine diferențele alimentare (în țările asiatice, se consumă multă soia). În România, se estimează că aproape 75% din reprezentantele sexului frumos se confruntă cu neplăcutele „valuri de căldură“.
Citește și:
- Ciupercile și calitățile lor miraculoase
- Cele mai bune leacuri pentru gastrită
- Conopida previne ulcerul
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/21.09.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay
F b comentarii.