Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Platfus la copii – Ce trebuie să faci când copilul tău are piciorul plat

Platfus la copii – Ce trebuie să faci când copilul tău are piciorul plat

platfus la copii

„Platfusul la copii (piciorul plat) constă în prăbușirea bolților longitudinale și transversale ale piciorului. Până la vârsta de patru anișori, 96% dintre copii au piciorul plat, așa că putem spune că acest lucru poate fi definit ca o stare fiziologică”, afirmă Gabriela Nedel, kinetoterapeut în cadrul Infant Kineto Clinic.

Evoluția depinde de fiecare caz în parte, lucrurile nefiind general valabile pentru toată lumea. Există cazuri de platfus la copii care se remediază atunci când micuțul începe să meargă, în timp; dar există și cazuri de picior plat mai grave în fața cărora trebuie intervenție de specialitate. Deși micuții pot tolera această problemă care de multe ori nu dă simptome, există și cazuri când piciorul plat poate afecta articulațiile membrelor inferioare și coloana vertebrală.

„Există părinți care își aduc copiii de 7-12 ani la recuperare pentru probleme de statică vertebrală (scolioze, cifoze, lordoze) și află cu regret că au și platfus. Există părinți pasivi, care nu iau nicio atitudine sau, pur și simplu, cred că așa este normal. Deduc asta din faptul că observ pe stradă, fără să vreau, multă lume care merge atât de incorect”, spune kintoterapeutul Valentina Ioniță.

Platfus la copii: investigații necesare și măsuri care trebuie luate

Plantograma este o examinare foarte simplă în care copilul sau adultul este urcat cu picioarele pe un aparat special care colorează pe o mochetă zona de sprijin a piciorului. Ulterior se compară desenul obținut cu modelul ideal de a călca.

„Cu cât copilul este mai mic, cu atât evoluția va fi mai bună și mai rapidă. Pe de altă parte, nu sunt de acord cu pusul bebelușului în picioare foarte devreme, atunci când acesta nu este încă pregătit (gleznă instabilă, picior ușor modelabil), deoarece în timp poate predispune către malpoziții ale piciorușelor. Consider însă că masajul în talpă, purtarea de încălțăminte cu talonete, atunci când este necesar, și kinetoterapia ajută foarte mult”, explică Valentina Ioniță.

Citește și: Când e normal pentru copil să facă primii pași?

Cu toate că diagnosticul de platfus poate fi pus după vârsta de patru anișori, se recomandă începerea unui program de gimnastică medicală și înot înainte de această vârstă. Pentru formele mai severe de platfus la copii se recomandă, în plus, și folosirea susținătoarelor plantare, împreună cu gimnastica medicală. Tratamentul chirurgical este recomandat abia după vârsta de 10 ani și doar atunci când nu s-a putut vindeca prin celelalte metode indicate de experți”, subliniază kinetoterapeutul Gabriela Nedel.

Important! Copiilor cu platfus le face foarte bine mersul în picioarele goale și pe nisip uscat. Însă părinții trebuie să-i ferească de statul și mersul prelungit, activități care obosesc membrele inferioare.

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments