Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Prea devreme ca să fie prea târziu

Prea devreme ca să fie prea târziu

În mod normal, menopauza, o etapă a vieții de care femeile se cam sperie, se instalează îndeobște între 45 și 55 de ani.

Uneori mai devreme, dar acestea sunt accidente.

După 40 de ani, secreția de hormoni sexuali începe să scadă. Și scade până când dispare și ovulația. Din păcate însă, din ce în ce mai des în ultimul timp, cazurile de menopauză prematură au început să fie din ce în ce mai dese. Pe de altă parte, vârsta la care femeile se hotărăsc să devine mame este din ce în ce mai crescută. De aici surpriza: te hotărăști să ai un copil și constați că ai intrat la menopauză.

De ce apare

Cele mai frecvente cauze sunt cele care implică extirparea ovarelor sau tratamentele citostatice. Dar acestea sunt oarecum normale. Există situația în care menopauza se instalează, e adevărat, în jur de 38 de ani. Nu este o mare nenorocire, dar probabil că atât a fost materialul genetic. Se poate ca menopauza să se instaleze chiar înainte de 35 de ani și aici intervin:

anumite defecte cromozomiale: de pildă, femeile care au sindrom Turner au mai puțini cromozomi X, ceea ce duce la menopauza prematură.

boli autoimune: este cazul în care sistemul imunitar atacă nu numai intrușii care provoacă boli, ci și organele interne; uneori și ovarele, pe care le împiedică să elibereze hormoni. Bolile tirodiene și artrita reumatoidă sunt astfel de boli autoimune.

femei născute din gemeni.

Ce efecte are

În primul rând, infertilitatea. Din moment ce ovarele nu mai funcționează, femeia nu mai poate rămâne însărcinată. Apoi, femeile care intră timpuriu la menopauză au un mai mare risc de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, osteoporoză, dar și de agravare a unor boli nervoase deja existente.

Poate fi tratată

Ei bine, da. În anumite situații, poate fi tratată. Cu ajutorul unui cocteil hormonal, se poate chiar mima menstruația normală. În felul acesta, organismul poate fi păcălit, iar bolile cauzate de menopauza timpurie pot fi evitate. Mai mult, specialiștii în infertilitate au găsit soluții chiar și pentru acele femei care, intrate prea devreme la menopauză, își doresc un copil. Evident, este vorba despre acelea care nu au suferit intervenții chirurgicale. Pe lângă tratamentul hormonal și fertilizarea in vitro, există acum și alte proceduri revoluționare.

Anual, mii de femei din întreaga lume, cu vârste între 15 şi 44 de ani, intră la menopauză din motive naturale sau medicale.

Una din 1.000 de femei cu vârste de 15-29 ani şi una din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură.

Semne că se apropie

menstre neregulate sau absența acestora;

menstre mai dificile sau mai simple ca de obicei;

bufeuri;

uscăciune vaginală;

vezică urinară iritabilă și incontinență urinară;

modificări emoționale

insomnie

scăderea libidoului.

Salvarea e în sânge

Nu cu mult timp în urmă, a fost implementată la nivel global o nouă procedură, PRP, adică Platelet Rich Plasma. Mai pe românește, plasmă îmbogățită trombocitar. Deja în stomatologie, ortopedie, dermatologie această procedură are mare succes. De asemenea, în Grecia, dar și în alte câteva țări, această procedură este folosită pentru refacerea materialului genetic la femeile intrate prematur la menopauză. Această procedură permite extragerea anumitor celule din sânge, prelucrarea (prin centrifugare, este extras un ser bogat în trombocite și factori de creștere) și injectarea lor fie în ovare, care încep să producă din nou material genetic, fie în endometru, care se poate îngroșa suficient cât să permită implantarea embrionului. Această procedură revoluționară va schimba, cu siguranță, destinele multor familii. Este o șansă în plus pentru cei care nu mai aveau nicio speranță vor avea copii. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/27.08.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns