Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Pupatul pe obraz, izvor de necaz

Pupatul pe obraz, izvor de necaz

Dar te-ai gândit vreodată un gest atât de simplu ca pupatul, de plin de iubire, prietenie, acest obicei de politeţe al societăţii noastre poate provoca probleme de sănătate?

Nu cred c-am detestat nimic mai mult în ziua nunţii mele – nici cele aproape 40 de grade Celsius la umbră, nici diversele pretenţii ale invitaţilor, nici măcar tocurile înalte care mi-au nenorocit picioarele – cât am urât pupăturile pe obraz! Cu cât mai în vârstă erau rudele, cu atât mai apăsate felicitările acestea umede! Atunci, nu mă gândeam decât că mi se strică machiajul. Acum, după ce am crescut doi copii – şi, de când e lumea şi pământul, toată lumea vrea să pupe copiii – şi după ce am tot citit pe subiect, îmi dau seama că problemele care pot izvorî din acest obicei sunt un pic mai serioase decât cea estetică menţionată mai sus.

Fără a fi la fel de periculos ca sărutul (care, prin schimbul de salivă, poate transmite chiar afecțiuni ale danturii, precum periodontita), deși mult mai intens practicat de-a lungul vieţii, cu o gamă mult mai largă de interlocutori, cu probleme de sănătate foarte diferite, pupatul pe obraz poate fi şi el responsabil cu afecţiuni de sănătate, deloc de dorit în orice moment al anului, dar mai ales în perioada sărbătorilor:

Răceală

Este sezonul infecţiilor de tract respirator superior şi, în afară de faptul că întâlneşti una la tot pasul, o mai şi poţi lua foarte uşor de la un purtător de virus, prin stropi de salivă eliminaţi prin tuse sau strănut ori, pur şi simplu, pe calea aerului, dacă aveţi o conversaţie prea apropiată. Molipsirea se întâmplă mai ales de la un bolnav care nu manifestă simptomele – ori că este vorba despre persoane la care virusul este abia în incubaţie, ori că tocmai se recuperează după o răceală adică cineva care îşi permite să se apropie suficient pentru un sărut pe obraz, fără grija bolii.

Herpes oral

Virusul HSV-1, cel care provoacă dureroasele şi inesteticele vezicule la nivelul buzelor, cel mai adesea, dar cu manifestări şi pe gingii, limbă, cerul gurii, interiorul obrajilor, faţă sau gât, „locuieşte” în organismele a aproximativ 70% din populaţia globului, dat fiind că este foarte contagios. Odată infectată cu HSV-1, o persoană devine purtător pe viaţă, iar virusul îşi face de cap prin astfel de erupţii în perioadele de imunitate scăzută (în general, pe fond de stres).

Deci e posibil să nu fii purtător de virus şi să te pupi cu cineva care este, dar care să nu aibă leziuni ce să te reţină de la acest gest, iar tu să te alegi cu o infectare de toată frumuseţea, dacă treci printr-o perioadă mai solicitantă pentru fizic şi psihic.

Hepatită B

Deşi contactul cu sânge contaminat este principala cale prin care se transmite hepatita B, au fost detectate niveluri – mai scăzute, ce e drept – ale virusului VHB şi în saliva celor infectaţi. Prin urmare, este foarte puţin probabil să te molipseşti de la o tuse sau un strănut, în schimb un sărut cam umed şi cam aproape de colţul gurii ar putea fi periculos.

Rubeolă

Deşi este o boală banală, care nu produce probleme pe termen lung, nu-ţi doreşti să-ţi petreci revelionul sub plapumă cu febră sau dureri în tot corpul – durerile articulare, mai ales la nivelul articulaţiilor mici, ale mâinilor, sunt un simptom destul de comun al rubeolei în cazul adolescentelor şi femeilor tinere – doar pentru că te-ai pupat cu toate rudele pe la mesele de Crăciun. Nu mai vorbim despre erupţiile care însoţesc această boală şi care nu dau deloc bine în pozele de sărbători.

Boala se transmite prin picături de fluid infectat şi, în mod evident, tusea, strănutul sau vorbitul prea aproape de interlocutor sunt căile de molipsire cu cel mai ridicat potenţial. Însă este foarte posibil ca pupatul prea zelos al unei rude drăgăstoase să fie la fel de periculos. Există cazuri de rubeolă lipsită de erupţii cutanate sau există stadii ale bolii în care poţi confunda erupţia cu o banală roşeaţă a pielii, ceea ce înseamnă ambele situaţii sunt lipsite de semne care să te pună în gardă şi să te facă păstrezi distanţa faţă de interlocutor. Din păcate, ambele situaţii sunt la fel de molipsitoare precum cea clasică, a bolii „la vedere“.

Mononucleoză

Denumită însăşi „boala sărutului“, mononucleoza infecţioasă este declanşată de virusul Epstein-Barr, care se găseşte în saliva celor infectaţi. După cum îi spune şi numele, boala se transmite, în principal, prin sărut, însă tusea şi strănutul pot face acelaşi lucru dacă se întâmplă prea aproape de interlocutor. Acum, poate gândeşti că ne-am imaginat un scenariu precum cel din povestea cu drobul de sare a lui Creangă, însă mai bine te abţii de la un pupic pe obraz cu o persoană care poate fi, încă, molipsitoare şi la câteva săptămâni după stingerea simptomelor, decât să treci tu însăţi prin ele, mai ales în perioada sărbătorilor. Manifestările bolii sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei gripe: febră, dureri în gât, ganglioni umflaţi la nivelul gâtului şi, în unele cazuri, chiar erupţii cutanate.

E greu, într-adevăr, să-ţi reîntâlneşti rudele după un an întreg şi să le refuzi pupicii pe obraz. Iar strângerile de mână, la aceste ocazii, sunt total nepotrivite, lipsite de afecţiune şi personalitate. Poţi miza, însă, pe îmbrăţişări sau pe simpaticele pupături „în aer“ sau „ca la Hollywood“, cu scuza că nu te simţi prea bine şi n-ai vrea să molipseşti pe nimeni.

Citește și:

Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Idriceanu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns