Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Putem slabi localizat?

Putem slabi localizat?

Slăbirea localizată este un subiect controversat şi o promisiune a multor reclame de pretudindeni. Dar am vrea să ştim: este acest lucru posibil?

Studii

Teoria din spatele acestei slăbiri a fost testată de mulţi specialişti. Spre exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au efectuat un experiment prin care au rugat un grup de participanţi să efectueze nişte exerciţii fizice folosing un singur picior, timp de 30 de minute. Rezultatele au demonstrat că aceste exerciţii au condus la creşterea circulaţiei sângelui pentru acel picior dar diferenţele dintre cele 2 membre erau aproape insesizabile.

Jurnalul Mdicine and Science in Sport and Exercise a realizat şi el un studiu care a avut un număr de 104 participanţi. Timp de circa 3 luni de zile, ei au făcut exerciţii fizice cu mâna lor non-dominantă. Rezultatele acestor exerciţii au fost analizate cu scanări RMN ce au relevat faptul că mâna antrenată nu a pierdut mai multă grăsime comparativ cu cea nefolosită în exerciţii.

Marea întrebare

Se poate pierde deci grăsime doar în anumite părţi ale corpului? Dacă da, cum se procedează.

Expertul James O. Hill, director executiv în cadrul Centrului Anschutz de Sănătate din Universitatea din Colorado are o părere foarte bine conturată despre această slăbire localizată. Din păcate, se pare că nu ne putem decide să pierdem nişte kilograme doar în jurul taliei sau pe coapse. Multe studii care au fost efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că nu se poate pierde din greutate doar în anumite zone ale corpului. În general, femeile tind să ia în greutate în partea de jos a corpului, mai ales în zona şoldurilor, pe când bărbaţii acumulează grăsime în exces în zona superioară a corpului. De asemenea, cele două sexe slăbesc diferit de asemenea. Doctorul James O. Hill spune că pierderea în greutate ţine foarte mult de zonele corpului unde s-a adunat grăsimea, dar şi de codul genetic al fiecărei persoane în parte.

Ce să faci dacă încerci să pierzi greutate în zona burţii sau pe coapse? Trebuie să te concentrezi să slăbeşti la modul general, nu doar localizat. Cu cât pierzi mai multă greutate, cu atât ai şanse mai mari să slăbeşti în zona corpului pe care ţi-o doreşti mai subţire, afirmă doctorul Hill. Exerciţiile şi efortul fizic sunt cheia pentru a obţine corpul pe care ţi-l doreşti. Chiar dacă aest efort fizic nu te va ajuta să slăbeşti localizat, vei fi capabilă să pierzi mai multă grăsime şi să păstrezi tonusul muscular, ceea ce într-un final te ajută cu zona corpului de care eşti nemulţumită.

De ce nu putem slăbi localizat

Deoarece celulele adipoase care se regăsesc în grăsimea din organismul nostru sunt de fapt nişte trigliceride (compuşi chimici). Muşchii din corpul nostru nu pot utiliza de aceşti compuşi pentru a absoarbi energie. Pentru a putea realiza acest lucru, este nevoie să descompunem grăsimea în acizi graşi şi glicerol pentru a putea fi eliberate în sânge. Abia apoi muşchii pot lua energia de care au nevoie. În concluzie, grăsimea pe care o ardem atunci când depunem efort fizic provine din tot organismul nostru, indiferent de partea pe care o lucrezi.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns