Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Rasul, medicament fara contraindicatii

Rasul, medicament fara contraindicatii

Rasul este un medicament fara contraindicatii care stimuleaza imunitatea, tonusul muscular, starea generala de bine, creste tonusul ritmului cardiac si arde calorii. Acesta sunt doar cateva din beneficiile pe care le aduce o repriza sanatosa de ras, dar asta nu este tot. Pe lista cu beneficii pentru sanatate pe care le aduce rasul este si acela de a stimula memoria.

Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca memoria de scurta durata este activata dupa o portie sanatoasa de ras, mecanismul prin care acesta actioneaza fiind acela de a reduce nivelul hormonilor de stres, despre care se stie ca blocheaza memoria de scurta durata. Rasul functioneaza ca un medicament cu dublu rol. Scade nivelul stresului, fapt masurabil efectiv cu aparate care monitorizeaza efectele stresului la nivelul vaselor de sange (in fapt cele mai afectate de stres si hormonii de stres, cu toate efectele negative ale acestui proces fiziologic: maini si picioare reci, tensiune arteriala si ritm cardiac crescut si descarcare crescuta de adrenalina cu puternic efect oxidant si producatoare de radicali liberi) si creste vascularizearea la nivel cerebral ceea ce stimuleaza mecanismele memoriei de scurta durata.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Loma Linda din California au cerut unui grup de 20 de adulti sanatosi sa priveasca un material video amuzant timp de 20 de minute, iar in acest interval alti voluntari au stat in liniste, fara sa priveasca vreun film. Dupa experiment, voluntarii din ambele grupuri au fost supusi unui test de memorie si li s-au prelevat mostre de saliva pentru detectarea nivelului de cortizol, denumit si hormonul stresului. Rezultatele au aratat ca persoanele care au urmarit filmul amuzant au avut performante mai bune in ceea ce priveste memoria pe termen scurt decat acelea care nu au ras.

De asemenea, experimentul a relevat faptul ca nivelurile de cortizol din saliva persoanelor care au ras erau mult mai scazute.

Acest lucru este explicat prin faptul ca rasul creste nivelul endorfinelor din organism, care transmit dopamina in creier, fenomen ce asigura o senzatie de fericire si recompensa. (Otilia Ignat)

Comments

comments

Lasă un răspuns