Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Reguli pentru o circulatie sanatoasa

Reguli pentru o circulatie sanatoasa

Dacă la extremităţi, prin îngustele vase periferice, sângele circulă cu o viteză sub cea normală, resinţim fenomenul prin senzaţia că, orice am face, mâinile şi picioarele (de la jumătatea gambei în jos) nu ni se încălzesc. Iar când e foarte frig, organismul oricum tinde să redistribuie fluxul sangvin către interior, pentru a încălzi organele vitale, lăsând pe dinafară extremităţile. Acest proces (până la un punct, firesc) nu trebuie resimţit pe termen lung sau la temperaturi care nu-l justifică. Iar dacă este însoţit de ameţeli, amorţeli, mâinile se umflă, iar pe picioare apar varice, asta înseamnă că avem de-a face cu o disfuncţie.

Cum îţi faci încălzirea

Disfuncţiile circulatorii, banale la prima vedere, pot ascunde boli periculoase precum diabetul sau anomaliile cardiace şi duc la complicaţii dintre cele mai grave: ateroscleroză, infarct. Iată cum să eviţi ori să îndepărtezi, în cinci paşi simpli,

Simptomele circulaţiei sangvine deficitare:

  1. Introdu în meniu alimente bogate în acizi graşi omega 3 (macrou, hering, somon), fier (spanac,ficat de pui şi de vită, cereale, ouă), magneziu (germeni de grâu, alune, migdale, soia) şi vitamina C (ardei gras, pătrunjel, broccoli, citrice, kiwi). Efecte benefice de stimulare a circulaţiei periferice au şi ceaiul fierbinte de ghimbir sau condimentele iuţi.
  2. Renunţă la ţigări, mai ales dacă eşti fumătoare înrăită, pentru că toxinele inhalate în timpul fumatului îngroaşă vasele de sânge şi agravează problema!
  3. Evită să stai jos ore în şir, în special în poziţia picior peste picior – strangulează vasele de sânge. O fi elegantă, dar sănătatea primează! Periodic, fă exerciţii de mers când pe vârfuri, când pe călcâie!
  4. Masajul face minuni pentru îmbunătăirea circulaţiei periferice. Foloseşte uleiuri esenţiale cu efect de încălzire (rozmarin, piper negru) şi masează tot corpul, insistând în zona braţelor, încheieturilor şi a labei piciorului!
  5. Mergi la doctor şi verifică bunul mers al inimii, tiroidei, rinichilor şi ficatului prin analize de sânge şi ecografii. Astfel contracarezi problemele circulatorii care pot fi cauzate de funcţionarea defectuoasă a acestor organe.

circulatie sanatoasa

Terapii alternative

Pentru a ajuta sângele să circule cu randament maxim, poţi apela şi la metode neconvenţionale de tratament ce şi-au dovedit, în timp, eficacitatea.

  1. Masaj cu peria. Pe lângă faptul că e plăcut şi te scapă de celulită, face bine vaselor de sânge, te încălzeşte şi oxigenează celulele. Cu o perie pentru masaj, freacă pielea, prin mişcări circulare, în zonele pe care le simţi mereu reci: gât, genunchi, coapse, fese.
  2. Duş scoţian. Se face alternând apa rece cu cea fierbinte. Nordicii folosesc frecvent această metodă de îmbăiere pentru a-ţi căli corpul pe timp de iarnă grea. Nu e nevoie să foloseşti temperaturi extreme ale apei, ci suportabile.
  3. Rotiri de picioare. Contra circulaţiei periferice deficitare, poţi acţiona chiar când eşti la birou: stând pe scaun, întinde picoarele şi roteşte-le pe rând, în sensul acelor de ceasornic. Repetă de zece ori cu fiecare picior.

Iarna, rea pentru circulaţie

Pentru cea rutieră, fiindcă e o întreagă aventură să găseşti un loc de parcare chiar şi vara, d-apăi când zăpada e cât casa, dar în special pentru circulaţia periferică. Şi oamenii care n-au, în general, probleme cu fluxul sangvin în vasele mici resimt iarna un disconfort la nivelul mâinilor, picioarelor sau urechilor, de exemplu. La temperaturi mici, cei „sinceri“ fie cald, fie frig (tot timpul au mâinile reci) se pot confrunta cu efecte chiar periculoase pentru sănătate.Când intri de la frig la cald, poate avea loc fenomenul de vasospasm (îţi zvâcnesc urechile şi degetele mâinilor),  iar faţa capătă un aspect vineţiu. Afecţiunea se numeşte Raynaud, nu este gravă, dar e neplăcută şi apare mai ales în cazul persoanelor care refuză, din cochetărie, să poarte mănuşi, fular şi căciulă călduroase. Iarna, suferinzii de ateroscleroză se pot confrunta cu insuficienţă circulatorie, care, la nivelul membrelor inferioare, se manifestă prin dureri mari la mers. Frigul măreşte vâscozitatea sângelui şi apare riscul formării de cheaguri, deci pericolul accidentelor vasculare. Nici inima nu-i ferită de suferinţă din pricina circulaţiei sangvine deficitare. De aceea, cardiacii trebuie să evite mersul prin ger şi să adopte o medicaţie corespunzătoare, prescrisă de medic.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns