Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Secretele usturoiului

Secretele usturoiului

Secretele usturoiului – Usturoiul nu este doar un aliment, este un dar, o binefacere, un medicament şi o legendă. A fost găsit usturoi în piramidele din Egipt şi este pomenit în Biblie. Hipocrate, parintele medicinei, a spus că usturoiul consumat regulat creşte toate performanţele organismului, susţine sănătatea şi lungeşte viaţa.

Ceea ce trebuie spus este că usturoiul are mai multe beneficii decât cele pe care le ştim şi credem că le cunoaştem.

Cercetările moderne confirma ceea ce vindecatorii antici şi botanisti au spus deja: usturoiul este o armă care susţine sănătatea, este un leac împotriva tuturor relelor. Un studiu din 1999 a dovedit că un compus în usturoi numit alicina are proprietăţi similare, dar fără riscurile şi contraindicaţiile pe care le are penicilina, în plus având şi un puternic efect antiviral şi antiparazitar. A fost demonstrat, de asemenea că usturoiul poate cea ce alte medicamente nu pot. Usturoiul poate fi activ acolo unde antibioticele sunt depăşite.

Dar toate aceste beneficii ale usturoiului sunt, deseori risipite pentru că nu prea ştim secretele usturoiului sau îl gătim cum nu trebuie şi pierdem marile sale beneficii.

Alicina nu este, de fapt în usturoi. Un compus, alina, şi o enzimă, alliinase fac parte din celulele diferite ale unui căţel de usturoi. Aceşti doi compuşi sunt, deci, separati, însă, atunci când pereţii celulelor care conţi substanţele sunt rupte (strivite) , compuşii se întâlnesc şi formează atotputernica alicina. În consecinţă modul cel mai sănătos de a consuma usturoi este acela de a-l strivi, pentru a rupe peretii celulelor şi a forma alicina. Pasta de usturoi conţine alicină doar dacă nu a fost tratată termic, usturoiul prajit sau copt pierzând o bună parte din proprietăţile lui binefăcătoare.

Fierberea usturoiului, coacerea lui în cuptorul cu microunde, distruge toata activitatea enzimei alliinase în cadrul acestuia. Cu toate acestea, cele mai multe feluri de mâncare conţin usturoi fiert sau copt, prea rar consumăm usturoi crud sau pastă de usturoi crud.

O soluţie ar fi zdrobirea usturoiului, apoi lăsarea lui timp de zece minute pentru ca cei doi compuşi minune să formeze cât mai multă alicina şi adăugarea lui în mancare la final, cu doar câteva minute înainte de a opri fierberea pentru a dezintegra cât mai puţină alicina. Unul din marile secrete ale usturoiului este că acesta trebuie consumat zdrobit, şi lăsat sub formă de pastă să stea cel puţin 10-15 minute, sau mai mult înainte de a fi consumat.

Dacă vrei să profiţi de toate beneficiile usturoiului cea mai bună soluţie este să prepari sosuri cu usturoi pasat combinate cu suc de lamâie, grăsime vegetală şi arome (cimbru, piper, verdeţuri aromate). Aceste sosuri sunt un veritabil leac universal pentru sănătate. Dacă poţi şi ai ocazia să consumi usturoi crud striveşte-l cu lama cuţitului până ce sucul musteşte. Presară un praf de sare şi consumă-l după 10-15 minute. În felul acesta, dacă respecți și profiți de toate secretele usturoiului vei profita de miracole!

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

2 thoughts on “Secretele usturoiului

Lasă un răspuns