Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sfaturi de la dermatolog

Sfaturi de la dermatolog

Îngrijirea pielii are un ritual pe care nu întotdeauna îl respectăm. Uneori, alegem produsele după aspect şi miros ori după ceea, credem noi, ne face bine. Nici nu bănuiești care sunt riscurile acestor gesturi pe care le consideri minore!

Demachierea este obligatorie şi, cu toate acestea, statistica arată că foarte multe femei nu acordă importanţa cuvenită acestui gest. Chiar şi cele mai conştiincioase „uită“ câteodată să îndepărteze machiajul de pe faţă. Folosirea agresivă a unor produse şi neadecvată în acord cu tipul tău de ten provoacă nu doar un aspect mai puţin plăcut, ci şi suferinţă. Şi, cum la dermatolog mergem doar când ne confruntăm cu probleme serioase, am adus dermatologul la tine pentru a ne lămuri şi explica ce se întâmplă cu pielea în diferite situaţii şi la ce ne expunem uneori… cu cele mai bune intenţii. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, ne explică, din punct de vedere medical, cum stau lucrurile în anumite privinţe.

Uleiurile sunt bune, dar nu pentru tenul gras

Pentru pielea uscată, ele pot reface bariera hidrolipidică, cu rol protector, însă uleiurile nu sunt recomandate pentru îngrijirea tenului gras. Ele pot induce formarea de comedoane (puncte albe şi negre), precum şi proliferarea de bacterii în interiorul orificiului de deschidere a firului de păr şi glandelor sebacee, cu apariţia pustulelor sau leziunilor acneiforme. Leziunile inflamatorii pot duce la pete pigmentare greu de înlăturat ulterior.

Demachierea este obligatorie

Dacă machiajul nu este îndepărtat seara, poţi risca apariţia dermatitelor de contact iritative, manifestate prin roşeaţă şi mâncărime, leziuni acneiforme, precum comedoanele (puncte albe şi negre) şi pustulele (coşuri).

Scrubul e bun pentru tenul gras?

A fost considerat foarte multă vreme o modalitate bună de curăţare a tenului gras şi încărcat. Însă, în ultimul timp, utilizarea scrubului este destul de controversată din cauza microparticulelor din el, care sunt de fapt materiale plastice, cu efect dăunător asupra mediului (pot ajunge în pânza freatică) şi chiar asupra sănătăţii, atunci când este absorbit în circulaţia sangvină. Din aceste motive, se pare că astfel de produse cosmetice vor fi interzise în ţări precum Marea Britanie începând de anul viitor. Alternativa este reprezentată de gelurile blânde de curăţare pe bază de hidroxiacizi naturali.

Exfoliere cu măsură

Periile pentru faţă şi, în general, exfolierea frecventă prea agresivă a tenului pot duce la agravarea sau declanşarea acneei şi dermatitelor din cauza iritaţiei produse şi înlăturării complete a sebumului protector şi a stratului epidermic superficial.  Exfolierea tenului trebuie făcută o dată pe săptămână, cu produse delicate, care să nu agreseze pielea, ci doar să înlăture celulele moarte.

Cine are nevoie de creme dermatocosmetice

Aceste produse sunt recomandate atunci când pielea este foarte uscată ca urmare a unor afecţiuni precum eczema sau a unor boli ale tiroidei, predispusă la acnee, seboree sau pusee inflamatorii de rozacee. Rolul lor este de a reface o barieră cutanată cât mai aproape de cea normală, fiziologică. Ba, mai mult, produsele dermatocosmetice cu proprietăţi fotoprotectoare sunt necesare, mai ales pe timpul verii, dar şi chiar de-a lungul anului, pentru a preveni arsurile şi riscul de dezvoltare a cancerului de piele.

Cum îndepărtăm părul de pe faţă

Hirsutismul este o stare endocrinologică în care apar concentraţii crescute de hormoni androgeni (bărbăteşti) în circulaţie. Ca urmare, este stimulată creşterea neplăcută a părului pe faţă. Această problemă poate fi moştenită sau dobândită. Când este dobândită, medicul  endocrinolog trebuie să identifice cauza şi apoi să trateze problema. Medicamentele anti-androgenice pe bază de estrogen, ciproteron acetat sau spironolactonă sunt folosite sub supravegherea medicului endocrinolog sau dermatolog pentru tratamentul hirsutismului. Cea mai eficientă metodă de înlăturare a părului nedorit este epilarea cu efect prelungit cu IPL sau laser.

Cum tratăm cercănele

Aspectul cearcănelor poate fi atenuat atunci când pielea este foarte bine hidratată şi se oferă  mai mult suport zonei periorbitale cu ajutorul acidului hialuronic. Prin urmare, este necesară o hidratare permanentă a zonei ochilor. De asemenea, această îngrijire trebuie completată şi cu un regim de viaţă în care stresul să fie diminuat, iar odihna să fie pe măsura efortului depus. Somnul este şi el un mod de reducere a intensităţii cearcănelor.

De la ce vârstă avem nevoie de o cremă antirid

Produsele anti-ageing (antiîmbătrânire) sunt utile atunci când vrem să prevenim apariţia ridurilor, nu doar când ne dorim să scăpăm de ele. Cremele antirid pot fi folosite pentru prevenirea ridurilor după vârsta de 30 de ani. Ele pot preveni apariţia ridurilor, dar pot şi şterge riduri foarte fine deja apărute prin stimularea producţiei de colagen şi reticulină. De asemenea, acţiunea lor antioxidantă ajută la amânarea apariţiei. Totuşi, nu ne putem aştepta la rezultate spectaculoase sau ştergerea ridurilor adânci şi deja complet formate dacă începem să le folosim mai târziu.

Petele cafenii de pe mâni pot fi prevenite, dar şi tratate

Se numesc şi pete de bătrâneţe, sunt cafenii, iar în limbaj de specialitate poartă numele de lentigine solare. Ele pot fi prevenite prin folosirea cremelor de fotoprotecţie, aplicate zilnic pe mâini, şi evitarea expunerii excesive la soare. Din fericire, chiar dacă apar, ele pot fi înlăturate cu ajutorul procedurilor estetice precum peelingurile chimice, microdermabraziunea sau laserul. Dar cea mai ieftină soluţie şi cea mai eficientă rămâne prevenţia.

Cum redefinim ovalul feţei

Pentru a redefini conturul feţei după vârsta de 40 de ani, este nevoie de un tratament combinat cu fire subcutanate pentru fermitate şi ridicare şi acid hialuronic pentru a reda volumul şi conturul. Injectările au cel mai bun efect, însă se pot folosi şi creme cu o concentraţie mare de acid hialuronic.

Soarele face bine tenului gras?

Tenul gras are şanse mai mari să dezvolte leziuni inflamatorii care, în urma expunerii la soare, duc la apariţia petelor pigmentare. Din acest motiv, este importantă folosirea unei creme cu factor de protecţie, dar şi evitarea produselor de machiaj pe bază de ulei. 

Ştiai?

Porii nu sunt sensibili la temperatură. Apa fierbinte duce la vasodilataţie şi, ulterior, la edematierea (umflarea) temporară a pielii. Acest proces durează câteva secunde şi nu influenţează aspectul pielii.

Mituri despre îngrijirea pielii – casetă

Iată cele mai cunoscute sfaturi pe care le întâlneşti des, demontate sau argumentate de medicul dermatolog.

Machiajul cauzează acneea. Fals. Nu există studii care să indice clar că machiajul poate cauza acnee. Produsele de machiaj sunt realizate tocmai pentru a rămâne pe partea superioară a pielii; ele nu sunt absorbite în pori şi nici nu cauzează probleme, cum ar putea face, spre exemplu, cremele hidratante grase, emoliente. În schimb, acneea poate apărea dacă este sărit seara procesul de demachiere, iar machiajul rămâne pe ten chiar şi pe timp de noapte. 

Curăţarea frecventă a pielii te scapă de acnee. Fals. Bacteriile care cauzează acneea se află mai adânc în foliculi, sub piele, astfel că spălarea tenului la suprafaţă nu va face ca afecţiunea să dispară.  De fapt, tenul acneic are nevoie de un nivel mic sau mediu de sebum pentru a se proteja.

Produsele pe bază de alcool usucă uşor coşurile. Fals. Persoanele care „tratează“ pielea grasă cu produse pe bază de alcool observă că în final pielea rămâne deshidratată, iritată, sensibilizată şi chiar mai grasă decât era la început. Pielea acneică are nevoie de produse care conţin acid salicilic, care curăţă profund şi îndepărtează impurităţile de la suprafaţa pielii, sau de peroxid de benzoil, care are efect antibacterian.

Ciocolata provoacă acnee. Fals. Nu există dovezi că ciocolata are un rol în apariţia acneei. Există însă un mecanism indirect prin care ciocolata poate agrava acneea prin generarea unor niveluri crescute de insulină cu efecte hormonale negative asupra acneei.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr38/22.09.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: 123RF

 

Comments

comments

Lasă un răspuns