Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Simptome banale care ne agasează

Simptome banale care ne agasează

Ne irită sau enervează, iar uneori chiar ne provoacă îngrijorare. Deseori trec de la sine, dar nu întotdeauna e bine să ignorăm simptomele banale, căci ele pot semnala o afecțiune ascunsă.

Te-ai întrebat vreodată de ce ți se zbate pleoapa, îți pocnesc articulațiile sau, din senin, inima îți bate cu putere? Ei bine, unele simptome nu indică neapărat o boală, ci dovedesc că organismul „muncește“. Chiar dacă suntem sănătoși tun, nu ne putem aștepta ca organismul să funcționeze silențios, fără să ne transmită nici cel mai mic semnal. Ce se ascunde în spatele unora dintre banalele simptome de zi cu zi?

Mi se zbate pleoapa

Această contracție involuntară a mușchilor pleoapei, lipsită de gravitate, durează de obicei câteva minute, dar poate persista săptămâni sau chiar luni. Cauze posibile: stres prelungit, lipsă de somn, anxietate, oboseală, exces de cafea sau alcool.

→ Soluții. Ține pleoapa care se zbate apăsată cu arătătorul câteva secunde. Ca să previi aceste neplăceri, odihnește-te suficient și încearcă să-ți reduci nivelul de stres.

→ Când să mergi la medic. Dacă simptomul persistă multă vreme și te deranjează. Rar, acest simptom banal poate trăda tulburări de vedere (de exemplu, ai nevoie de ochelari sau ți s-au modificat dioptriile), carență de magneziu, sindromul ochilor uscați.

Îmi trosnesc oasele

Una sau mai multe articulații trosnesc, scârțâie, scot zgomote ciudate? Nu te îngrijora, aceste pocnituri sunt normale, fiind produse de frecarea țesuturilor moi de la nivelul articulațiilor. Orice articulație poate trosni: genunchi, degete, glezne, coloana vertebrală, coate, umeri, mandibulă.

→ Soluții. În absența durerii și inflamației, nu e nevoie să iei măsuri, deoarece zgomotele produse de articulații nu afectează buna funcționare a organismului.

→ Când să mergi la medic. Dacă articulația doare, se umflă, se înroșește ori o miști greu. Asemenea simptome pot indica o formă de reumatism: artroză, artrită.

Îmi curge sânge din nas

O lovitură puternică în nas (de pildă, o minge primită în plină figură) poate provoca o sângerare nazală. Dar, în afară de traumatism, epistaxisul apare și când afară e foarte cald (se dilată vasele mici de sânge), după un efort fizic intens, dacă aerul din cameră e prea uscat, dacă e lezat un mic vas de sânge (când suflăm nasul puternic sau îl curățăm).

→ Soluții. Ține capul ușor aplecat în față (nu pe spate, cum greșit se obișnuiește) ca să nu înghiți sângele și apasă cu degetul arătător narina care sângerează vreo 5-10 minute.

* Când să mergi la medic. Dacă sângerarea e abundentă, se prelungește ori se repetă frecvent, poate fi vorba de hipertensiune arterială, deviație de sept, alergie la praf sau la polen (duce la inflamarea mucoasei nazale), infecția căilor respiratorii superioare, polipi nazali, o tulburare de coagulare a sângelui.

Am palpitații

În mod normal, bătăile inimii nu sunt perceptibile, dar tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să simțim că inima ne bate foarte repede sau foarte puternic. Ca și cum din interior cineva ne-ar izbi în piept cu un ciocănel. Așa se simt palpitațiile! Frecvente chiar și la persoanele sănătoase, ele apar pe fond de stres sau de anxietate, în urma unui efort fizic sau a excesului de substanțe excitante (cafea, ceai, tutun, băuturi energizante, alcool).

→ Soluții. Așază-te și respiră liniștit câteva minute. Oprește imediat consumul de cafea și tutun și bea multă apă, ca să elimini substanțele excitante în exces.

→ Când să mergi la medic. Palpitațiile însoțite de febră, amețeli, dureri în piept, dificultăți de respirație pot trăda o urgență medicală – așadar, trebuie să chemi imediat ambulanța. Un consult se impune și dacă palpitațiile apar frecvent sau durează mult – pot indica o boală de inimă sau o altă afecțiune (hipertiroidie, anemie).

Mă supără cârceii

Am simțit cu toții la un moment dat durerea ascuțită și neașteptată provocată de această contracție musculară denumită cârcel. Se produce în special la gambă, coapsă, talpă, frecvent fără o cauză anume. Alteori, cârcelul e declanșat de suprasolicitarea mușchiului, statul vreme îndelungată în aceeași poziție, deshidratare, un pahar în plus de vin alb (probabil din cauza sulfiților), carența de potasiu, calciu sau magneziu.

→ Soluții. Întinde cât de bine poți mușchiul afectat, masează zona dureroasă și, eventual, aplică o compresă caldă. Ca să previi cârceii, ai grijă să bei suficientă apă.

* Când să mergi la medic. În general, cârceii dispar de la sine și rareori sunt atât de severi, încât să necesite îngrijire medicală. Totuși, adresează-te medicului dacă se repetă des ori te supără teribil, dacă ai picioarele umflate sau roșii, dacă apare slăbiciunea musculară. Poate fi vorba de arterioscleroză sau stenoză lombară.

Alte semne banale

→ Frisoane din senin. Se întâmplă să te ia cu frisoane din senin, fără să fii răcită și fără să-ți fie frig? Nu-i nimic grav: e doar o „pană“ de moment a funcției de termoreglare. Dispar în câteva secunde, când organismul reușește să-și regleze temperatura.

→ Îți tremură mâinile. Stresul, prea multe cești de cafea sau foamea pot fi cauza. Relaxează-te și respiră lent, ca să scadă ritmul cardiac și secreția de adrenalină. Redu consumul de excitante. Dacă tremurăturile reapar, e posibil să suferi de hipertiroidie (glanda tiroidă secretă o cantitate prea mare de hormoni).

Stele în fața ochilor. Apar din cauza scăderii bruște a tensiunii arteriale, ceea ce se poate întâmpla dimineața, când te ridici brusc din pat. Ca să previi acest lucru, înainte să te ridici în picioare, stai câteva secunde pe marginea patului.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/16.06.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns