Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Slăbește în somn!

Slăbește în somn!

Să scapi de surplusul de kilograme noaptea, în timp ce dormi, fără dietă și exerciții? Pare un vis prea frumos ca să fie adevărat, dar acest lucru chiar e posibil. Află cum!

Există o explicație biologică a posibilității de a slăbi în timp ce dormi, dar, ca acest proces natural să funcționeze, este necesar să respecți câteva reguli. Dacă le vei urma, în doar patru săptămâni ai putea pierde până la 8 kg, toate topite în timpul somnului de noapte.

Ziua nu-i ca noaptea

Sub influența anumitor hormoni, procesele biologice din corp nu sunt la fel și ziua, și noaptea. De exemplu, în perioadele de veghe, organismul are nevoie de glucide, care sunt o sursă rapidă de energie. În schimb, când dormi și în timpul exercițiilor fizice (înot, ciclism, jogging etc.), organismul folosește ca sursă de energie grăsimile depozitate.

În perioada hibernării, deși nu se hrănește, ci doar doarme, ursul supraviețuiește grație rezervelor de grăsimi acumulate pe timpul verii, care îi oferă suficientă energie să-și asigure funcțiile vitale: temperatura, respirația, circulația sângelui etc. Ei bine, somnul de noapte la om este comparabil cu hibernarea la urși. Și noi ardem grăsimi în timp ce dormim, cu condiția să mâncăm sănătos seara și să ne culcăm relativ devreme, ca să dormim suficient și bine.

HGH, hormonul-cheie

Pe seară, când lumina zilei scade treptat, corpul începe să melatonină. Transportat de sânge, acest hormon ajunge la celule și le avertizează că se lasă noaptea. Drept urmare, ele își modifică metabolismul. Mai exact, trec din modul „activitate“ în faza de „reparare și regenerare“.

Cheia întregului proces de slăbire nocturnă este hormonul de creștere (HGH), care ordonă corpului să utilizeze ca sursă de energie rezervele de grăsimi. Tot el guvernează procesele de reparare și regenerare a celulelor și țesuturilor: oase, cartilaje, mușchi, piele, organe etc. Ești curioasă să afli ce reguli ar trebui să respecți ca să începi să slăbești în somn?

Nu mânca târziu!

Ideal ar fi să iei cina între orele 18 și 19, cu cel puțin trei ore înainte de culcare. În acest fel, sistemul digestiv își termină treaba până la ora de culcare și poate intra în repaus. Dacă iei cina devreme, nivelul insulinei, grăsimilor și glucidelor din sânge scade foarte mult, iar asta stimulează creierul să secrete o cantitate mai mare de hormon de creștere.

Proteine, nu glucide

La masa de seară, consumă strict proteine (carne, pește, ouă, iaurt, brânză) și legume (salată, varză, ardei, avocado, roșii etc.). Supele de legume sunt o alegere bună pentru cină. În schimb, evită rădăcinoasele (cartofi, morcovi), precum și glucidele (pâine, cartofi, dulciuri, orez, paste, orice preparat din făină).

O masă bogată în proteine îți furnizează aminoacizi prețioși, precum arginină și lizină, care stau la baza sintezei hormonului de creștere. Glucidele însă cresc foarte mult nivelul insulinei, care blochează arderea nocturnă a grăsimilor pentru cel puțin cinci ore. Ba, mai mult, insulina diminuează secreția HGH și favorizează stocarea grăsimilor. Așadar, fără glucide la cină!

Culcă-te devreme!

Organismul începe să producă hormonul de creștere în faza de somn profund, la circa o oră și jumătate după ce ai adormit. HGH descarcă energia de care corpul are nevoie direct din depozitele de grăsimi, cu condiția ca nivelul insulinei din sânge să fie scăzut, însă acționează doar până în momentul trezirii: dimineața, îi ia locul alt hormon (cortizolul), care pregătește corpul pentru o nouă zi de activitate. Drept urmare, e important să dormi bine și suficient, ca hormonul de creștere să ardă cât mai multe grăsimi posibil.

Puțină mișcare

Dă-i o mână de ajutor hormonului de creștere și fă puțină mișcare înainte de culcare! Exercițiile care solicită mușchii (abdomene, flotări, exerciții cu gantere etc.) stimulează secreția de HGH și scad nivelul glicemiei, toate acestea ducând la folosirea rezervelor de grăsimi ca sursă de energie pentru organism. Activitatea fizică nu trebuie să dureze mult, dar e bine să fie intensă.

Fără excese ziua

Evident, n-o să slăbești noaptea dacă ziua dai iama în prăjituri, ciocolată, cartofi prăjiți, sucuri din comerț. E matematică simplă: n-ai cum să scapi de colăcei dacă mănânci mai multe calorii decât ai nevoie. Mare grijă la ce pui în farfurie! Ai undă verde la legume, fructe (în special sărace în glucide) și proteine de calitate, dar fii cumpătată când vine vorba de dulciuri, pâine, paste!

Citește și:

Cinci alimente care te ajuta sa slabesti vara

Cum slabesti fara dieta

Dieta cu ceai de papadie

Articol preluat din revista Femeia de Azi,nr.26/02.07.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns