Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală

Dureri de cap, tulburări de vedere, ameţeli, slăbiciune musculară, mai întâi la nivelul braţelor, apoi şi al picioarelor… Chiar dacă nu se manifestă toate în acelaşi timp, ele pot fi provocate de una şi aceeaşi boală: spondiloza cervicală.

Una dintre cele mai răspândite boli ale omului modern, spondiloza cervicală este cauzată, în principal de îmbătrânirea ţesutului odată cu înaintarea în vârstă. De cele mai multe ori, se instaurează după vârsta de 45 de ani, după care evoluează gradual. Dar nu doar îaintarea în vârstă poate fi învinovăţită de această neplăcere. În majoritatea cazurilor, spondiloza cervicală este cauzată de activităţi ce implică mişcări repetate şi prelungite ale gâtului, ligamentelor şi tendoanelor, oaselor şi articulaţiilor. De exemplu, adoptarea unei poziţii vicioase în timpul statului îndelung în faţa calculatorului sau la birou, având drept urmare tensionarea excesivă sau suprasolicitarea musculară, dar şi scăderea tonusului muscular din cauza sedentarismului, anomaliile congenitale, traumatismele, inflamarea articulaţiilor.

Cum se manifestă

Nu puţine sunt cazurile în care spondiloza cervicală nu se manifestă nicicum. Se întâmplă însă şi să atragă după sine neplăceri de tot felul.

Dureri de cap

# durere de cap difuză, dar permanentă, mai pronunţată dimineaţa, putând fi însoţită, în special în timpul crizelor, de ameţeli, mai ales la aplecarea capului, scăderea acuităţii auditive la una din urechi. Este caracteristică stadiului incipient al bolii;

# durere de cap cu senzaţie de dilatare, mai accentuată la rotirea capului sau a globilor oculari. Uneori este însoţită de greaţă şi vomă, criza putând să dureze de la două până la cinci ore. Cauza: comprimarea arterei şi a venelor din canalul vertebral, ceea ce provoacă tulburări ale circuitului sangvin de la nivelul cutiei craniene;

# durerea nu mai cuprinde doar zona cervicală, ci şi o parte a capului. Criza poate dura de la șase la zece ore, terminându-se cu vomă. Migrena este una din primele simptome ale spondilozei cervicale cauzate de iritaţia nervului vertebral.

Alte neplăceri

# dureri ale gâtului ce pot iradia spre umeri şi baza craniului, mişcarea gâtului putându-le amplifica. Senzaţia de durere se poate răspândi de-a lungul unui braţ sau spre degete. Cauza: presiunea şi iritarea unui nerv ce pleacă de la coloana vertebrală spre restul corpului;

# amorţeli, slăbiciune şi furnicături într-o parte a braţului sau pe toată lungimea acestuia. Cauza: presiunea accentuată asupra unui nerv. E ceea ce, în termeni medicali, se cheamă radiculopatie cervicală;

# pierderea îndemânării în a manipula obiectele, scăderea controlului vezicii urinare sau a intestinelor, nesiguranţă la mers şi scăderea capacităţii de coordonare a mişcărilor. Cauza: rădăcinile nervoase sau măduva spinării sunt presate.

Mijloace de diagnosticare

Dacă durerea cervicală nu a cedat la medicaţia antialgică sau dacă s-a intensificat şi au apărut amorţeli în mâini şi picioare este necesar un consult medical ce constă în:

# verificarea mobilităţii coloanei cervicale, spondiloza cervicală limitând în multe cazuri mişcările gâtului;

# examen neurologic pentru a depista o eventuală afectare a măduvei sau nervilor;

# radiografie în scopul depistării unor eventuale modificări patologice specifice;

# RMN pentru a obţine imagini mai detaliate ale zonei cervicale şi aprecierea leziunilor de la nivelul măduvei spinării.

Cum se tratează

Se consideră că este o afecțiune de care nu te poţi vindeca pe deplin, tratamentul putând fi doar unul balneofiziologic. Excepţie fac cazurile în care îngustarea canalului vertebral impune intervenţia chirurgicală, iar rezultatele acesteia sunt de cele mai multe ori îmbucurătoare. Staţiuni recomandate: Felix, pentru vârstnici şi bolnavii cu un sistem nervos labil, Herculane şi Govora, pentru obezi cu valori tensionale normale. În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, acesta are drept scop combaterea durerilor, este de scurtă durată și se recomandă în perioadele de acutizare.

Cum te ajuţi

# Evită poziţiile îndelungate cu capul flexat, ca şi poziţiile vicioase ale coloanei;

# Nu dormi pe perne mari;

# Fă zilnic, în special dimineaţa şi pe cât posibil repetându-le în timpul zilei, următoarele exerciţii: aplecări ale capului, alternativ la dreapta și la stânga, de 8 ori în fiecare parte, trăgând cât mai mult, dar fără a brusca, astfel încât urechea să se apropie cât mai mult posibil de umăr; rotiri ale capului, de 8 ori spre dreapta şi de 8 ori spre stânga; aplecări de acelaşi număr de ori, în faţă și spre spate.

„Ciocurile“

Se întâmplă adesea ca spondiloza cervicală să fie însoţită şi de osteofite, aşa-numitele „ciocuri“. Ele nu sunt altceva decât depuneri de calciu în jurul discurilor intervertebrale, apărute ca reacţie reparatorie în urma procesului degenerativ. Întrucât nu sunt dureroase prin ele însele, dacă nu irită un nerv sau un vas de sânge şi nu vin în contact cu o suprafaţă osoasă, pot trece mult timp neobservate, ani de zile chiar. Dar, în unele situaţii, în acest timp, ele pot produce tulburări circulatorii cu consecinţe serioase, în fazele avansate putându-se ajunge la înţepenirea gâtului şi uneori la afectări neurologice mai mult sau mai puţin severe.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr38/22.09.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns