Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Stresul te imbatraneste

Stresul te imbatraneste

 

Pare aproape imposibil ca psihicul să îţi îmbătrânească fizicul, dar acest lucru se întâmplă foarte des. Cu toţii putem recunoaşte momentele în care ne simţim stresaţi. În multe cazuri, nu facem altceva decât să dăm din umeri şi să acceptăm că stresul este o parte naturală a vieţii.

Stresul la muncă, problemele în familie şi chiar minutele bune pierdute în trafic te afectează mai mult decât vrei să vezi.

Stresul se vede pe faţa ta

Din păcate, stresul lasă urme vizibile. Ai cearcăne, pielea ta devine uscată şi faci riduri. Rar există persoane care, în condiţii de stres, îşi menţin zâmbetul pe buze şi aproape că nu îşi dai seama că au probleme majore în viaţa lor.

Se simte în corpul tău

Când corpul tău resimte stresul, se declanşează un mecanism de alarmă. Te simţi în pericol şi simţi nevoia să te pregăteşti cumva pentru a te apăra de ceva rău. În caz contrar, simţi nevoia să fugi. Aceste două sentimente sunt perfect normale. Ceea ce nu este normal este ca această alarmă să se declanşeze atunci când ne confruntăm cu probleme zilnice. Stresul devine parte a rutinei şi acest lucru nu este deloc sănătos pentru tine. Când acest lucru se întâmplă, corpul tău se blochează în acest mod de auto-apărare şi nu te mai poţi apăra de propriu tău organism. Când alarma se declanşează, adrenalina te pregăteşte pentru a fi mai puternică, mai rapidă şi mai bună pentru a trece peste potenţialul pericol.

Stresul duce la îmbătrânirea prematură

Inflamaţiile cauzate în corpul tău reduc nivelul colagenului, fac ca sângele să aibă o circulaţie mai slabă şi hormonul de creştere este distrus. Aceste lucruri sunt esenţiale pentru o piele tânără. Se întâmplă ca somnul să fie întrerupt, te ustură ochii, apar cearcănele şi ridurile. Ştim cu toţii care sunt efectele unei nopţi nedormite.  Mai mult, stresul poate duce la o cădere nervoasă. Acest lucru este cauzat de dezechilibrul hormonilor din organism iar glanda sebacee trece în modul de supraproducţie.  Consecinţa este o producţie mai mare de uleiuri naturale ale corpului ce înfundă porii. Ţine minte că atunci când îmbătrânim, petele negre sunt din ce în ce mai greu de eliminat, deci e bine să eviţi formarea lor.

Efectele stresului cronic şi ale anxietăţii asupra procesului de îmbătrânire sunt mai grave decât îţi poţi imagina.  Dar stresul este o parte a vieţii cotidiene, deci trebuie să înveţi să îţi stăpâneşti emoţiile cât de bine poţi.

Metode de reducere a stresului

Dacă eşti serioasă atunci când spui că nu vrei să îmbătrâneşti înainte de vreme, atunci iată câteva idei pentru a reduce nivelul de stres din viaţa ta.
– Dormi mai mult, chiar şi la prânz dacă ai posibilitatea. Un corp odihnit va duce la o minte odihnită.
– Fă sport pentru a îmbunătăţi condiţia ta fizică dar şi psihică.
– Chiar dacă ai un program zilnic încărcat, mai fă o pauză şi mănâncă o îngheţată din când în când.
– Petrece mai mult timp cu persoanele vesele şi optimiste din viaţa ta.
– Ascultă muzica ta preferată de fiecare dată când ai ocazia.
– Dacă ai posibilitatea să delegi anumiţi oameni să te ajute cu diverse lucru, fă-o. Şi mai pune-l pe el să spele vasele din când în când.
– Învaţă să îţi controlezi respiraţia.

Afla aici mai multe motive pentru care stresul iti afecteaza fata.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns