Superalimente pentru sănătatea ficatului

Superalimente pentru sănătatea ficatului

Sanatatea ficatului  – Te stresezi din orice, muncești mult, dormi puțin și nici nu mănânci prea sănătos? Cel mai probabil ficatul tău e obosit. Ajută-l să-și refacă forțele!

Ficatul este un organ vital implicat în toate reacțiile care au loc în celule și țesuturi. Astfel, buna funcționare a tuturor organelor depinde în mare măsură de modul în care își face treaba ficatul. Din păcate, deseori îl suprasolicităm cu obiceiurile noastre nesănătoase: excese alimentare, alcool, nesomn, stres…

Iată 4 alimente pe care ar fi bine să le includem cât mai des în meniu pentru a-i permite „uzinei noastre de filtrare“ să se curețe și regenereze.

1 Anghinare
Gustul amar al anghinarei este dat de cinarină, un compus chimic care are efect protector asupra ficatului. Cinarina stimulează secreția bilei, ceea ce favorizează digestia. În plus, anghinarea conține și silimarină, substanță care stimulează regenerarea celulelor hepatice. O poți consuma la cuptor, în salate, alături de alte legume amare, precum ridichi sau andive.

2 Usturoi
Seleniul și sulful prezente în acest condiment cu miros puternic și gust pronunțat protejează celulele ficatului de agresiunile la care îl supunem în fiecare zi: medicamente, poluanți, alcool, aditivi alimentari, conservanți etc. Chiar și o cantitate mică de usturoi (1-2 căței pe zi) activează enzimele din ficat și accelerează eliminarea naturală a toxinelor din corp.

3 Varza de Bruxelles
Ca toate cruciferele (conopidă, broccoli, creson), varza de Bruxelles conține molecule din familia glucozinolaților, care ajută la formarea glutationului, un antoxidant-cheie în detoxificarea ficatului. În plus, micile verzișoare sunt o sursă excelentă de fibre, care previn constipația și supraîncărcarea ficatului. Consumă-le fierte la aburi, sote alături de alte legume, la cuptor sau sub formă de suc, combinat cu suc de morcovi, sfeclă, castraveți.

♥ Sfecla este un alt aliment cu efect hepatoprotector: pigmentul pe care îl conține ajută la eliminarea toxinelor din organism și favorizează regenerarea ficatului. Este foarte eficientă sub formă de suc.

Citeste si:

Articol preluat din revista Sanatatea de Azi, nr.09/2019
Text: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pexels.com

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp