Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Pericolele ficatului gras

Pericolele ficatului gras

Steatoza hepatică sau, popular spus, ficatul gras este o boală tot mai frecventă în întreaga lume, mai ales în rândul persoanelor cu vârste cuprinsă între 40 și 50 de ani.

Ficatul procesează tot ce mâncăm și bem și filtrează substanțele dăunătoare din sânge. Acest proces este întrerupt dacă în ficat este prea multă grăsime, respectiv mai mult de 5-10% din greutatea lui, ceea ce duce la inflamații, iar bila este produsă în cantități mai mici, afectând asfel digestia. Deși este singurul organ care își reface celulele în situația în care acestea sunt îmbătrânite sau deteriorate, atunci când această reparare este repetată, apar cicatrice permanente, respectiv ciroza. În principiu, ficatul gras este o afecțiune reversibilă, rezolvată prin modificarea stilului de viață, însă, când nu este depistată la timp, poate avansa și duce la probleme grave. Înainte, ficatul gras era sinonim cu consumul excesiv de alcool, însă în ultima vreme această afecțiune apare tot mai des din cauze nonalcoolice și este destul de gravă pentru că inflamația ficatului poate duce la insuficiență hepatică și deces.

Semne și simptome alarmante

De obicei, această afecțiune este destul de silențioasă și nu este o condiție obligatorie să fii obez ca ficatul să fie și el gras. Sunt mulți oameni normoponderali sau chiar slabi care descoperă absolut întâmplător această suferință a ficatului. Totuși, sunt câteva semne care te pot pune pe gânduri: oboseala, durerea în abdomen în dreapta sus, palmele roșii, vasele de sânge mai evidente la suprafața pielii și sânii măriți la bărbați.

Cele mai frecvente cauze

Alcoolul este pe primul loc, dar, când acesta iese din discuție, e vorba de mai multe probleme de sănătate combinate, care favorizează depozitarea grăsimilor în ficat. Ficatul gras poate fi cauzat de grăsimea în exces pe care organul nu o poate metaboliza și atunci este stocată în celulele hepatice. Alimentația bogată în grăsimi și zahăr nu duce la ficat gras, dar poate contribui la apariția acestei afecțiuni. Mai sunt incriminate colesterolul, trigliceridele, obezitatea (mai ales grăsimea localizată abdominal), sindromul ovarului polichistic, diabetul de tip II, hipotiroidismul, pierderea rapidă în greutate, anumite medicamente în exces (steroizi sau aspirină), dar și alimentația de tip fast-food.

Complicații alarmante

Această grăsime acționează ca o toxină pentru celulele hepatice, ducând la inflamația ficatului și la multe complicații, ba chiar și la cancer sau la așa-numitul eșec hepatic, în care ficatul nu mai funcționează! Ciroza hepatică, varicele esofagiene, creșterea lichidului în abdomen, confuzia și discursul neclar (encefalopatia hepatică) sunt alte complicații care pot apărea dacă nu se iau măsuri la timp.

20% din persoanele cu ficat gras ajung să facă ciroză.

Remedii la îndemână

Nu există un medicament pentru această boală și nu este necesară nicio intervenție chirurgicală pentru tratarea ficatului gras. În schimb, renunțarea la alcool, o dietă sănătoasă și mișcarea fac minuni. Reducerea numărului de calorii te poate ajuta să pierzi în greutate și să-ți vindeci ficatul.

– Alege o dietă sănătoasă bazată pe fructe și legume, cereale integrale și grăsimi bune. Înlocuiește carnea roșie cu proteine ​​animale slabe, cum ar fi puiul și peștele.

Dacă ai kilograme în plus, e timpul să scazi numărul caloriilor și să faci exerciții fizice.

Sportul ajută ficatul să reducă din grăsime.

– În cazul consumului mare de alcool, renunțarea la acesta poate duce la scăderea grăsimii din ficat. Studiile arată că, la șase săptămâni, grăsimea scade considerabil, putând chiar dispărea.

O dietă bogată în colină, o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor grași și glucozei și contribuie la eliminarea toxinelor din ogranism, este asociată cu un risc mai scăzut de boală hepatică grasă. Găsim această vitamină în drojdia de bere, carne, creier, ficat, rinichi, gălbenuș, în cereale integrale, porumb, spanac, roșii, morcov și păpădie.

Usturoiul este o substanță utilă în degresarea ficatului. Adaugă-l în mâncare sau ia capsule de usturoi pe care le găsești în magazinele naturiste.

Omega 3 ajută la scăderea grăsimii hepatice. Alimentele care conțin acești acizi grași sunt somon, sardine, nuci și semințe de in.

Cafeaua de dimineață este și ea utilă întrucât conține un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatore și cu rol protector pentru ficat.

Broccoli este o legumă care contribuie la prevenirea acumulării grăsimii în ficat.

Diagnostic ușor

Medicul poate depista ușor, prin palpare, ficatul mărit, acesta putând fi o suspiciune pentru ficatul gras. Ulterior, el poate fi depistat ecografic, grăsimea apărând ca pete albe.

Dacă ficatul gras avansează la ciroză, riscul de insuficiență hepatică și deces crește semnificativ, adesea într-un interval de doi ani.

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns