Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 5 obiceiuri greșite care îți afectează auzul

5 obiceiuri greșite care îți afectează auzul

Renunță la anumite obișnuințe care ți-ar pune în pericol unul din principalele simțuri.

Organismul este un întreg și toate organele sunt interconectate. Nu doar funcționarea defectuoasă a ficatului sau a inimii afectează sănătatea. Și problemele cu urechile, organele auzului și ale echilibrului, pot influența starea de bine. Poate nu știai, dar urechile tale sunt mereu pe fază, chiar și atunci când dormi. Nu auzi în timpul somnului întrucât creierul ignoră sunetele și te lasă te odihnești. Iată de ce să te ferești ca să auzi numai de bine…despre auz!

1. Ai vicii

Este un aspect cunoscut: fumatul este nociv pentru sănătate pe mai multe planuri: agravează afecțiunile hepatice, cardiovasculare, pulmonare etc. Mai puțin știută este legătura dintre țigări și pierderea auzului. Cercetările arată substanțele chimice toxice produse de fumul de țigară fac ca urechea internă (formată din organul de auz și organul responsabil cu echilibrul) să-și piardă capacitatea de a transmite undele sonore, aspect ce se traduce prin faptul că începi să nu mai auzi anumite sunete. Și, cu cât fumezi mai mult, cu atât ești în pericol să auzi mai slab, procesul fiind ireversibil pe măsură ce trece timpul. Nu doar fumătorii sunt vizați, ci și cei care fumează pasiv. Tot la categoria vicii se încadrează alcoolul. Studiile arată un consum moderat spre crescut determină deteriorarea unei zone din creier denumite cortex auditor, având drept efect reducerea dimensiunilor cerebrale și, astfel, incapacitatea creierului de a interpreta și prelucra anumite sunete. În cazul băutorilor înverșunați, s-a constatat că au la nivelul urechii interne ceea ce se numește ototoxicitate, o lezare a urechii apărută ca urmare a alcoolului prezent în cantități mari în sânge.

2. Ești supraponderală

Kilogramele în plus te pun în pericol, favorizând o serie de afecțiuni, de la diabet la boli cardiovasculare. Toate au fost asociate cu pierderea auzului, întrucât sunt probleme legate de circulația deficitară. Astfel, dacă sângele nu circulă optim în anumite zone ale corpului, precum urechile și creierul, aceste organe nu vor putea să recepționeze și să interpreteze informația sonoră, determinând pierderea auzului. Potrivit cercetărilor, femeile cu indice de masă corporală mare au un risc crescut de aproape 20% de a suferi cu auzul. În cazul persoanelor supraponderale, obiceiul nociv nu este consumul de alimente în exces, ci lipsa mișcării. Dacă doar două ore într-o săptămână de mers în pas normal scad riscul de surzenie, imaginează-ți care ar fi rezultatele pentru siluetă și sănătate dacă ai face asta zilnic, cel puțin o jumătate de oră!

3. Nu mergi la dentist

Poate nu percepi legătura imediată între afecțiunile dentare și simțul auzului, dar află acestea sunt interconectate. Sănătatea orală precară favorizează înmulțirea bacteriilor dăunătoare, care ajung în fluxul sangvin și îngustează sau blochează arterele către creier, ceea ce întrerupe semnalele primite de la nervul auditiv. Reține că lipsa igienei dentare crește și riscul apariției bolilor cordului, a atacului cardiac, infarctului și diabetului. Mergi la un control stomatologic măcar o dată pe an!

4. Asculți muzica tare

Problemele cu auzul pot fi și rezultatul volumului prea mare din boxe. Expunerea constantă la zgomote pe o lungă perioadă afectează iremediabil structura urechii interne, fiind cauza numărul unu a pierderii auzului. Simptomele imediate sunt auzul slab și țiuitul în urechi. Sigur că nu doar muzica dată tare este de vină! Unii nu au de ales, întrucât fie muncesc, fie trăiesc într-un mediu plin de zgomot (peste 85 de decibeli). Ceea ce poți face în această situație este să porți căști sau dopuri de urechi care să atenueze impactul gălăgiei. Există aplicații pe telefon speciale pentru măsurarea nivelului de decibeli din ambianță. Folosește-le!

5. Mănânci dezechilibrat

Cercetările arată o alimentație echilibrată, bogată în vitamine, minerale, proteine de calitate și fibre, merge mână în mână cu un auz fin. De exemplu, în cadrul unui studiu în care participanții au mâncat două porții de pește pe săptămână, s-a constatat că a scăzut la jumătate riscul de pierdere a auzului (asociat cu înaintarea în vârstă). Explicația este că acizii grași tip omega 3, prezenți în pești precum somonul, tonul sau sardinele, au acțiune antiinflamatoare, protejând contra pierderii auzului. Aceste substanțe antioxidante au efect pozitiv chiar și pe termen scurt, mai ales după expunerea la zgomote puternice. Nu în ultimul rând, vitaminele A, C, E și magneziul previn pierderea auzului. Le găsești din plin în morcovi, cartofi-dulci, dovleac, spanac, piersici, căpșune, broccoli și toate celelalte legume cu frunze verzi.

Urechea internă nu depășește în circumferință dimensiunea unei gume de șters din capătul creionului.

Știai?

Auzul poate fi afectat ireversibil chiar și după o singură expunere la un zgomot extrem de puternic, precum cel al unei explozii sau al unei împușcături.

De reținut

Unele antiinflamatoare, antibiotice sau diuretice pot distruge sistemul auditiv, determinând amețeli, țiuit în urechi și chiar surzenie. De aceea, aceste medicamente nu se iau după… ureche!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.38/29.09.0217
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns