Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Inflamația, vrăjmașul din interior

Inflamația, vrăjmașul din interior

Inflamaţia cronică, o serioasă problemă de sănătate a omului modern, poate mocni ani la rândul în organism, fără să ne pună pe gânduri, iar în cele din urmă, să îmbolnăvească grav.

Auzind de inflamaţie, gândul te duce probabil la un genunchi umflat după o lovitură sau o bubiţă apărută ca din senin te miri unde pe corp. O pungă cu gheaţă, un pic de cremă antiinflamatoare cumpărată de la farmacie, iar neplăcerea, pasageră, a fost eliminată de îndată.

Altfel stau lucrurile când este vorba de inflamaţia cronică, mult mai periculoasă, care decurge lent şi nu-şi anunță prezenţa, pe care n-o putem depista prin niciun fel de test. Ceea ce-i mai rău este că poate constitui punctul de pornire al multor procese grave, inclusiv al formării tumorilor. Tot ea poate fi cauza îmbătrânirii premature. Ştiai că la toate acestea poţi contribui din plin prin propriul stil de viaţă? Din fericire, tot prin el, chiar şi inflamaţia cronică poate fi prevenită, controlată şi învinsă. Ce poţi face în acest sens?

1 Evită creşterea mare  în greutate într-un timp scurt.

Când se întâmplă astfel, celulele adipoase încep să-şi mărească volumul. Supuse unui asemenea stres, acestea îi trimit sistemului imunitar un semnal de alarmă. Fireşte, celulele albe din sânge răspund acestui semnal, venindu-le în ajutor celor inflamate. Doar că, treptat, inflamaţia face ca celulele sănătoase să devină rezistente la insulină (hormonul ce reglează conţinutul zahărului din sânge), ceea ce poate conduce la apariţia diabetului zaharat. Mai mult chiar, aceste globule albe, chemate inutil în ajutor, pot pătrunde în fluxul sanguin, afectând în felul acesta celulele hepatice.

2 Redu consumul de zahăr, carbohidraţi şi grăsimi.

Îndestularea cu asemenea „delicatese”creşte riscul inflamaţiilor cronice. Excesul de zaharuri după o masă copioasă cu un indice glicemic ridicat ajunge în fluxul sanguin ceea ce conduce la inflamaţie. Grăsimile saturate cresc nivelul colesterolului, conduc la îngrăşare şi afecţiuni cardio-vasculare. Sigur, sistemul imunitar reacţionează la toate aceste neplăceri, doar că uneori acest răspuns este exagerat şi, în loc să vină în ajutorul organului afectat, globulele albe din sânge încep să-l atace, agravând afecţiunile mai vechi la nivelul acestuia sau conducând la apariţia altora noi.

3 Invaţă să gestionezi situaţiile stresante.

De regulă, procesul inflamator se intensifică sub acţiunea unei nelinişti bruşte, ce poate apărea chiar şi dintr-o cauză minoră, precum emoţiile dinaintea susţinerii unui examen, anunţul vizitei unei persoane nu tocmai agreate sau o dispută neaşteptate cu partenerul de viaţă. Stresul cronic sau o stare depresivă de durată poate deschide drumul inflamaţiilor, ceea ce înseamnă apariţia celor mai neplăcute afecţiuni. În general, o privire optimistă asupra vieţii constiuie unul dintre cele mai eficiente mijloace de a preîntâmpina atât îmbătrânirea prematură, cât şi îmbolnăvirile de tot felul.

4 Petrece cât mai mult timp în aer liber.

Nu-ţi place să inhalezi gazele de eşapament, nu-i aşa? Nici sistemului imunitar. Potrivit datelor statistice, femeile care locuiesc în localităţi cu un grad ridicat de poluare sunt expuse riscului confruntării cu diabetul şi formării tumorilor. De reţinut: aceeaşi contribuţie nefastă o poate avea şi fumul de ţigară. Soluţia? Doar nu poţi schimba localitatea în care locuieşti, fie şi din această cauză cât se poatede serioasă. Poţi însă să-ţi faci obiceiul de a evada din mediul citadin în zilele de sfârşit de săptămână pentru a le petrece în aer curat.

5 Asigură-ţi necesarul de acizi graşi omega 3.

Aceste grăsimi, pe care le găsim din abundenţă în peşte şi uleiul de in, sunt foarte benefice inimii, vaselor sanguine şi sistemului nervos. În acelaşi timp sunt capabile să se opună inflamaţiilor cronice. Motive serioase ce i-au determinat pe nutriţionişti să ne recomande să consumăm peşte de cel puţin două ori pe săptămână. Bine ar fi să-i şi ascultăm.

6 Consumă cât mai multe legume şi fructe.

Plantele se constituie într-un ajutor preţios în lupta cu inflamaţiile cronice. Şi asta întrucât conţin o multitudine de elemente cu acţiune antiinflamatoare, precum antioxidanţii, magneziul, carotinoizii, licopenul şi multe altele. Cele mai benefice în acest scop sunt legumele şi fructele roşii şi portocalii: morcovul, dovleacul, roşiile, strugurii.

7 Fă cât mai multă mişcare.

Nu le este recomandat doar celor care vor să slăbească. Mişcarea e benefică şi în prevenirea sau reducerea inflamaţiilor cronice, putându-ne scuti aşadar de confruntarea cu afecţiuni dintre cele mai grave. Şi asta doar prin 45-50 de minute de exerciţii fizice de câteva ori pe săptămână, indiferent de greutatea corporală, de dorinţa de a o reduce sau nu.

Inflamaţia este răspunsul sistemului imunitar, prima linie de apărare a organismului, nu doar faţă de agresiunea virusurilor, bacteriilor, paraziţilor, ci şi a factorilor fizici precum căldura, frigul, iradierea, radiaţiile ultraviolete, substanţele toxice. Când agresorii sau starea de agresiune persistă, inflamaţia se cronicizează, putând avea, pe un teren slăbit de o dietă dezechilibrată, obiceiuri  nesănătoase, lipsa de somn şi stres permanent, urmări grave asupra stării de sănătate. Fă tot posibilul şi n-o lăsa să ţi se cuibărească în corp.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.34/31.08.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns