Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Tare ca fierul. Alimente obligatorii în dieta femeilor

Tare ca fierul. Alimente obligatorii în dieta femeilor

Tare ca fierul. Deși este prezent în multe alimente, fierul este slab asimilat de către organismul uman. Cu alte cuvinte, sistemul nostru digestiv nu poate să extragă eficient acest mineral din hrană pentru a-l stoca. În plus femeile trebuie să încludă constant în dieta lor alimente bogate în fier pentru a suplini pierderea de hemoglobină naturală prin menstruație.

Acest lucru înseamnă că avem nevoie de un aport constant și crescut de fier. Oboseala, tenul palid, respirațiile scurte și sacadate, o rezistență scăzută la infecții – sunt simptomele unei deficiențe de fier sau ale unei anemii. Carența poate avea ca rezultat și reducerea capacității fizice și a performanței intelectuale, la fel, probleme în timpul sarcinii. Dar nici prea mult fier în organism nu este bun! Pentru a găsi un echilibru, alege alimentele bogate în fier în locul suplimentelor, având în vedere că, deși se absoarbe mai greu, această formă naturală este mai sănătoasă și eviți o eventuală supradozare.

Există două forme de fier: de proveniență animală sau vegetală. Organismul le absoarbe în mod diferit. Fierul din carne este de două ori mai ușor de asimilat decât cel din vegetale. E indicat să te concentrezi pe calitate, nu pe cantitate!

Cât trebuie

Se recomandă administrarea zilnică de 9 µg de fier, pentru bărbați, și 18 µg de fier, pentru femei și adolescente. Și, odată cu instalarea menstruației, organismul feminin trebuie să compenseze această pierdere. Numai la menopauză o femeie are nevoie de mai puțin fier:  9 µg/zi. Femeile gravide trebuie  să-și suplimenteze dieta cu alimente bogate în acest mineral, aproximativ 20 µg pe zi fiind recomandate pentru dezvoltarea copilului, dar și în timpul alăptării.

Nu bea ceai în timpul meselor, care are un efect inhibitor asupra absorbției fierului. În schimb, vitamina C favorizează asimilarea fierului vegetal. Adaugă, de exemplu, zeamă de lămâie în salata de legume crude.

Măruntaie

Ficatul este alimentul cel mai bogat în fier. Alege ficat de pasăre sau de vițel, dar evită-l pe cel al animalelor îngrășate, fiind greu de digerat din cauza grăsimilor pe care le conține. Ficatul de pui este cel mai bogat în minerale, cu 22,8 µg fier la 100 g. Dacă îți place gustul, poți mânca și inimă sau rinichi.

Sfat Coptul este cea mai bună metodă de a găti ficatul. Învelește ficatul în hârtie de copt și dă-l la cuptor 20 de minute.

Carne roșie

În plus față de un conținut ridicat de proteine, 100 g de carne de vită aduc aproximativ 5 µg de fier, adică de două ori mai mult decât carnea albă (carne de pește sau pasăre).

Sfat Dacă preferi carnea de pui, alege părțile mai întunecate (cum ar fi copanele), care sunt mai bogate în fier.

Fructe de mare

Îți plac fructele de mare? Nu te sfii să-ți umpli farfuria. Scoicile furnizează cel mai mult fier (15 µg fier la 100 g), însă la fel de sănătoși sunt melcii de mare sau midiile.

Sfat Chiar și dacă te afli la cură de slăbire, fructele de mare sunt o alegere excelentă, fiind foarte puţin bogate în grăsimi.

Pește

De două ori pe săptămână, gătește pește. Tonul, sardinele, heringul sau macroul la grătar sunt cele mai bogate surse de fier. Peștele cu carnea albă ( cod, șalău) are un conținut scăzut de grăsimi și reprezintă și o bună alternativă la carnea roșie, care are dezavantajul că mai mult de jumătate din grăsimile conținute sunt saturate.

Sfat Carnea de pește se digeră ușor, chiar dacă provine de la un pește gras, întrucât grăsimile sunt ușor de prelucrat de sucurile digestive.

Leguminoase

Pentru a asezona carnea de orice fel, gândește-te la soia, linte, năut sau fasole roșie. Acestea conțin, în medie, 3 µg de fier la 100 g. Ține minte că legumele conservate sunt mai sărace în vitamine și minerale decât cele proaspete, și, prin fierbere, se pierd o parte din substanțele nutritive, însă acestea trec în apa în care au fost gătite. Consumă, așadar, legumele împreună cu supa în care au fiert.

Sfat: Combină, la aceeași masă, atât alimente animale bogate în fier, cât și alimente vegetale care conțin acest mineral. În felul acesta, se facilitează asimilarea acestuia.

Cacao

În atenția gurmanzilor: ciocolata neagră este printre alimentele cele mai bogate în fier (așadar, e de preferat o ciocolată bună, de calitate, care conține 70% cacao). În cantități moderate, ciocolata nu îngrașă și este potrivită și pentru cele care au restricție la dulciuri, conținutul de zahăr fiind relativ mic.

Sfat Două pătrățele de ciocolată dimineața, la cafea, aduc 65% din doza zilnică recomandată de fier.

Condimente

Pentru a-ți aromatiza felurile de mâncare, chimenul, curry, ghimbirul și coriandrul sunt excelente. Acestea furnizează, 66,4 µg, respectiv 29,7 µg, 19,8 µg și 16,3 µg de fier la 100 g de condiment. Ele se găsesc și în compoziția amestecurilor de condimente provenite din Orientul Mijlociu. Pentru dieta zilnică, un vârf de cuțit din aceste condimente este suficient pentru a pregăti o rețetă.

Sfat Chimenul este foarte bogat în fier și de aceea poate fi folosit în dieta de zi cu zi a persoanelor cu anemie, dar și pentru a preveni simptomele carenței lui, cum ar fi oboseala, anxietatea, funcționarea cognitivă deficitară.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, 2018
Text: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns