
Imunitate de fier – Lămâi, usturoi, broccoli… Un meniu ales cu grijă ajută organismul să lupte eficient împotriva afecțiunilor de sezon.
Unele alimente sunt înzestrate de la natură cu capacitatea de a ne întări imunitatea, grație micronutrienților pe care îi conțin. Având un sistem imunitar puternic, putem ține la distanță multe dintre bolile care ne amenință în sezonul rece (și nu doar pe acestea). Iată câteva dintre alimentele care ar fi bine să nu-ți lipsească din farfurie în lunile friguroase.
Iaurt
Un sistem digestiv sănătos înseamnă o imunitate mai puternică. De ce e bine să mănânci iaurt? Deoarece culturile vii din iaurt sunt bacterii „prietenoase” care distrug germenii dăunători din tractul intestinal. Studiile au dovedit că este suficient să consumăm zilnic 250 g de iaurt ce conține culturii active pentru a ne bucura de un sistem imunitar imbatabil. Preferabil este să alegi un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi (sub 4%).
Citrice pentru imunitate de fier
Sunt sărace în calorii, dar o adevărată mină de vitamine și minerale absolut indispensabile organismului. Ai din ce alege: lămâi, portocale, mandarine, grepfrut… Mănâncă zilnic cel puțin un asemenea fruct, ca să te bucuri de o rezistență sporită în fața infecțiilor. În plus, aceste fructe previn îmbătrânirea prematură, dar și apariția unor maladii grave (cancer, boli cardiovasculare).
Ciuperci
De sute de ani, oameni din întreaga lume au consumat ciupercile în scopul de a-și întări imunitatea. Cercetări recente au dovedit și de ce: ciupercile stimulează producerea unui număr mai mare de celule albe în organism și le potențează acțiunea, făcându-le mai „agresive” cu microoganismele dăunătoare. Iar acest lucru este de mare ajutor atunci când ne confruntăm cu o infecție. Nu este greu să le incluzi în alimentație, deoarece sunt ușor de preparat și foarte gustoase.
Usturoi
Este un aliment cu adevărat miraculos, folosit încă din antichitate în tratarea multor boli. Proprietățile sale de stimulare a imunității se datorează compușilor de sulf (care de altfel îi dau și aroma), în special alicina. Aceste substanțe combat eficient infecțiile cauzate de viruși, bacterii, ciuperci și paraziți și, în același timp, au efecte anticancerigene și antioxidante. Studiile au dovedit că persoanele care consumă mai mult de șase căței de usturoi pe săptămână nu doar că au un sistem imunitar puternic, dar își scad cu peste 30% riscul de a dezvolta un cancer de colon și cu peste 50% riscul de a avea un cancer gastric.
Imunitate de fier cu ceai negru
Într-o zi friguroasă de iarnă, ce poate fi mai plăcut decât să-ți tragi în picioare ciorapii de lână, să te așezi confortabil în fotoliu și să savurezi în liniște o ceașcă de ceai aburindă? Iar dacă e negru, cu atât mai bine, căci iată că studiile arată că în cazul persoanelor care beau zilnic 2-3 cești de ceai negru pe zi, celulele T ale sistemului imunitar produc de 10 ori mai mult interferon, o substanță cu puternice proprietăți antivirale și anticanceroase. Același efect îl are și ceaiul verde.
Ardei
Nu conțin multe calorii, dar sunt bogați în micronutrienți, fiind o sursă excelentă de betacaroten și vitamina C. De fapt, ardeii conțin de două ori mai multă vitamina C decât portocalele, de exemplu. Se știe deja că vitamina C reduce durata în timp a răcelii, precum și intensitatea simptomelor. Necesarul zilnic de vitamina C este de 90 mg pe zi, iar 100 g ardei, fie ei roșii sau verzi, ne oferă 160 mg de vitamina C.
Broccoli
Proprietățile sale antioxidante sunt uimitoare, așa că nu degeaba este considerată una dintre cele mai sănătoase legume. Broccoli, dar și celelalte vegetale crucifere (varză, conopidă, gulie etc.) sunt excelente surse de vitamine A, C și E. În plus, broccoli conține cantități mari de glucozinolat, o substanță care stimulează sistemul imunitar, dar și diverși compuși care au proprietăți anticancerigene.
Fructe de pădure
Fructele de pădure (afine, coacăze, mure, zmeură, căpșuni, măceșe etc.) sunt excelente pentru sănătate și acționează ca niște antibiotice naturale. Grație bogăției fantastice în antioxidanți, micile delicii ne ajută și să luptăm împotriva îmbătrânirii celulare prin inhibarea acțiunii radicalilor liberi. Le putem consuma proaspete sau congelate, când nu este sezonul lor.
Curcuma
Este mirodenia cu 1001 de virtuți binefăcătoare pentru sănătate! Abundă în substanța numită curcumină, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor, virușilor și infecțiilor. Mai mult decât atât, combate inflamațiile, inhibă creșterea limfoamelor și a tumorilor canceroase. Adaugă-l în sosul pentru salată, presară-l peste supe, legume fierte… Turmericul și piperul negru merg foarte bine împreună: piperina din piperul negru eliberează curcuminul.
Morcovi
Legumele și fructele roșii, galbene și oranj conțin carotenoide, care acționează împotriva multor tipuri de cancer, combat inflamațiile, cresc imunitatea. Morcovii prezintă două mari avantaje: sunt ușor de preparat și au puține calorii. Consumă zilnic morcovi, cruzi sau fierți.
Cereale integrale
Acestea conțin, printe alți nutrienți importanți, și seleniu, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, care ne ajută să ne menținem imunitatea puternică și să ne ferim de viroze. Alături de cerealele integrale, alte surse bune de seleniu sunt fructele de mare, ouăle, prunele uscate.
Citeste si:
- Imunitate în 5 minute
- 5 alimente care îți fortifică imunitatea
- Supa mai puternica decat antibioticele. Reteta si cateva sfaturi
Articol preluat din revista Femeia de Azi, noiembrie/2018
Text: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com