Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Terapie cu muguri

Terapie cu muguri

Sunt aromați, bogați în uleiuri volatile, rășini, principii amare, acetone, pinitol, flavonoide și conțin multă vitamina C.

 • La ce sunt buni. Au efect diuretic, depurativ, antiinflamator, antiseptic, calități ce-i recomandă în reumatism și tulburări circulatorii, osteoporoză, cure de detoxificare, infecții respiratorii sau urinare, boli pulmonare cronice, sinuzită, scorbut, obezitate, infertilitate, gripă, tuse, amigdalită, stări de stres, insomnie, nevralgii, dermatoze, răni.
 • Cum îi folosești. Sub formă de sirop, în cure de 1-2 săptămâni, pe care îl prepari din 100 g de muguri proaspeţi maceraţi în alcool de 60 de grade timp de 12 ore, peste care adaugi 500 ml de apă clocotită. Agiți des, iar după șase ore, strecori și adaugi 600 g de zahăr. Amesteci până ce se dizolvă, strecori printr-o pânză, completezi cu 1 l de apă și torni în sticluţe închise ermetic. Poți păstra mugurii proaspeți în frigider, în pungi de hârtie sau în borcane închise etanșe.

Sugestie:

Trei muguri de pin mestecați înainte de masă scad pofta de mâncare datorită rășinilor din compoziție și aromei puternice.

Muguri de plop-negru (Populus nigra)

Au un gust asemănător cu al propolisului, fiind utilizați datorită uleiurilor volatile și salicinei, un compus valoros, considerat aspirină naturală.

 • La ce sunt buni. Salicina îi înzestrează cu puteri antiseptice, cicatrizante, antiinflamatoare, tonice, expectorante, diuretice și analgezice. Întăresc imunitatea și tratează cu succes peste cincizeci de boli, printre care bronşite acute şi cronice, astm, tuse cu diferite etiologii, gripe, hemoragii pulmonare, afecţiuni tumorale sau ale sistemului nervos, chisturi, alcoolism, tulburări hepatice, cistită, degerături, spondiloză, artroză, dermatomicoze, dureri musculare.
 • Cum îi folosești. Macină fin în râșnița de cafea doar mugurii bine uscați. Din această pulbere, ia câte o linguriţă rasă, ține sub limbă zece minute, apoi înghite cu ceai sau apă. Doza zilnică este de trei linguriţe. Prepară doar pentru zece zile, fiindcă își pierde din proprietăți. Poți să ții o cură de trei luni, fără efecte secundare.

Sfat

Pentru a combate candidoza și micozele cavității bucale, fă gargară cu infuzie de muguri de plop-negru!

Muguri de brad (Abies alba)

Inflorescențele sunt ușor de recunoscut după verdele crud, simbolul primăverii și poftei de viață. Au un gust dulce-acrișor și sunt puternic aromați.

 • La ce sunt buni. S-au dovedit a fi un bun remediu în astenie, lipsa poftei de mâncare și tulburări de apetit, convalescență, boli de plămâni, infecții respiratorii, răceli, gripe, tulburări de circulație, afecțiuni digestive, renale și nervoase, surmenaj.
 • Cum îi folosești. Pentru infuzie, toarnă 200 ml de apă clocotită peste două linguri cu muguri, lasă acoperit 10- 15 minute, apoi îndulcește cu miere și bea 2-3 cești pe zi după mesele principale, într-o cură de 3-4 săptămâni. Pentru sirop, pui într-un borcan mare straturi alternative de 1 kg de muguri, 1 kg de zahăr (ultimul să fie de zahăr), apoi închizi ermetic. După două săptămâni, strecori siropul, îl fierbi zece minute și îl depozitezi în sticle, la loc răcoros. Ia trei linguri înainte de masă.

Știai?

Aparent fără leac, migrena poate fi combătută dacă mesteci patru muguri de brad chiar la debutul crizei.

Mugurii de frasin (Fraxinus excelsior)

Sunt faimoși în medicina naturistă pentru proprietățile de drenori biliari, articulari, renali și pentru capacitatea de a curăța organismul.

 • La ce sunt buni. Au efect antiinflamator intestinal, uşor laxativ, antihemoroidal, antihemoragic, cicatrizant, diuretic, sudorific, tonifiant general. Sunt benefici în afecțiunile căilor biliare, urinare, în problemele oculare și ale aparatului osteo-articular. De asemenea, sunt folosiți în ulcer, constipație, inflamații renale, hipercolesterolemie, gută acută și cronică, febră, impotență și sterilitate masculină, celulită, fibromatoză uterină, nevroză anxioasă, retinopatii, dismenoree, metroragii, steatoză hepatică.
 • Cum îi folosești. Prepară un decoct din muguri uscaţi (două linguriţe la 250 ml de apă). Fierbe-i cinci minute, lasă acoperit alte cinci minute, apoi strecoară şi bea două ceaiuri pe zi. Pentru spălături vaginale, pune 10 g de flori la 100 ml de apă clocotită, lasă 30 de minute, apoi strecoară și întrebuințează extern.

Știai?

Frasinul este orginar din regiunile temperate ale emisferei nordice, însă e răspândit și la noi, unde crește spontan.

Muguri de coacăz-negru (Ribes nigrum)

Poartă numele de cortizon natural datorită bogăției de fitohormoni, enzime, aminoacizi şi minerale, ce atenuează alergiile și înlătură dezechilibrele celulare.

 • La ce sunt buni. Acționează ca drenor, fiind leac în peste 60 de afecţiuni, printre care boli cardiovasculare, respiratorii și pulmonare, afecţiuni renale, reumatismale, digestive, ale sistemului nervos, surmenaj fizic şi intelectual, oboseală generală, sistem imunitar slăbit, fibrom uterin, anemie, probleme gingivale, abcese, urticarie, înțepături de insecte.
 • Cum îi folosești. Tinctura o pregătești din 25 g de muguri uscați, peste care torni 100 ml de alcool de 40 grade. Lași la macerat 14 zile, apoi filtrezi și păstrezi în sticluțe. Ia câte 25 de picături de trei ori pe zi. Ori îi prepari sub formă de infuzie (lași mugurii la infuzat o zi înainte de consum) și bei 2-3 căni zilnic.

Știai?

Virtuțile medicinale ale mugurilor de coacăz-negru au fost consemnate în urmă cu patru secole de celebrul medic olandez Petrus Forestus, care le-a utilizat cu succes contra calculilor renali şi retenţiei urinare.

Mugurii de cătină-roșie (Tamarix ramosissima)

Calitățile curative provin din bogăția de vitamine (C, B1, B2), carotenoide, acid folic, acizi grași nesaturați, fitosteroli, inozitoli, acid nicotinic, taninuri.

 • La ce sunt buni. Au efect puternic antibacterian și antioxidant, cicatrizant și rol de antibiotic natural, fiind recomandați pentru întărirea imunității, combaterea infecțiilor bacteriene, regenerarea după convalescență, în anemie, astenie, febră, diaree, ciroză, ulcer gastric, colesterol mare, îmbătrânire prematură, maladia Parkinson, detoxificare, infertilitate, impotență, pneumonie, dermatoze.
 • Cum îi folosești. Tinctura o prepari din 50 g de muguri proaspeți, pe care îi zdrobești și peste care torni 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Ține amestecul timp de 15 zile la temperatura camerei într-un recipient închis ermetic, agitând des. Strecoară, filtrează și toarnă în sticluțe. Poate fi folosită de vârstnici (câte zece picături diluate cu apă, de trei ori pe zi), dar și de copiii în creștere (câte 3-5 picături diluate cu apă, de trei ori pe zi). Adulților le sunt indicate zece picături de trei ori pe zi, tot diluate cu apă.

Știai?

Vitamina E din cătină inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, iar cercetări recente scot la iveală că tratează anumite forme ale aceste maladii.

Mugurii de zmeur (Rubus idaeus)

Sunt folosiți din vechime pentru beneficiile pe care le aduc aparatului genital feminin, prin compușii asemănători progesteronului.

 • La ce sunt buni. Sunt indicați pentru femei de toate vârstele, de la tinere care se confruntă cu tulburări hormonale, chisturi ovariene, fibrom uterin, noduli mamari, sindrom premenstrual la cele în vârstă, care trec prin probleme ce țin de menopauză, precum bufeuri, usturimi în zona genitală, tulburări emoționale, hirsutism. Sunt un bun remediu în infecții uterine, vaginale, amenoree, infertilitate, previn îmbătrânirea și au efecte anticancerigene.
 • Cum îi folosești. Sunt eficienți sub formă de pulbere, obținută din muguri uscați și râșniți, din care iei câte o linguriță de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masa principală, în cure prelungite, de patru săptămâni.

Sfat

Pentru un efect sporit în tratarea chisturilor ovariene, asociază mugurii de zmeur cu cei de coacăz-negru!

Muguri de salcie (Salix)

Salcia este primul copac ce vestește primăvara. Întocmai ca mugurii celorlalte plante, au proprietăți superioare plantei mature, datorită substanțelor active în cantități ridicate.

 • La ce sunt buni. Mugurii de salcie reduc febra, calmează durerea de cap, migrena, insomnia. Totodată, tratează anxietatea şi stările de angoasă, tulburările psihosomatice și astmul, pneumonia, toxiinfecțiile alimentare, diareea, durerile de spate, reumatismul, hipertensiunea.
 • Cum îi folosești. Prepară o infuzie combinată din trei lingurițe cu muguri uscați și mărunțiți, pe care îi lași la înmuiat peste noapte în 100 ml de apă, apoi filtrezi. Dai maceratul deoparte, iar pulberea rămasă o opărești cu 100 ml de apă, timp de 20 minute, după care răcești, filtrezi și combini cele două extracte. Bea câte trei cani pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

De reținut

Tratamentul cu muguri de salcie trebuie administrat cu prudență în caz de tulburări de coagulare a sângelui, afecțiuni renale și hepatice, ulcer gastroduodenal.

                

Citește și:

Leacuri la minut pentru tulburări digestive

Sare, piper si lamaie – beneficii pentru sanatate

Ardeiul iute, medicament miraculos

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.16/23.04.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns