Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Tot ce trebuie să știi despre cupele menstruale

Tot ce trebuie să știi despre cupele menstruale

cupa menstruala

Cupele menstruale există încă din anii ’30, însă abia recent au devenit populare și la noi. Tot mai multe femei au renunțat la absorbante și tampoane interne în favoarea acestor dispozitive și poate ai auzit și tu de ele măcar o dată. Astăzi îți vom spune tot ce trebuie să știi despre cupele menstruale, o alegere excelentă pentru oricine.

Ce sunt cupele menstruale?

Cupele menstruale sunt niște dispozitive din silicon al căror scop este colectarea sângelui menstrual. Suprafața lor este fină, iar inserarea este ușoară, fiind foarte flexibile. Deși sunt mai mari decât tampoanele interne, ele se mulează pe pereții vaginali și, dacă sunt introduse bine, nu se simt.

O astfel de cupă poate colecta până la de 3 ori mai mult lichid decât un tampon și poate fi purtată până la 12 ore. Însă cel mai mare beneficiu este că sunt reutilizabile – mai exact, aceeași cupă menstruală poate fi utilizată până la 10 ani.

Beneficiile cupei menstruale

Costul său este redus. În general, o cupă menstruală costă în jur de 120 lei și o poți folosi până la 10 ani – asta înseamnă 12 lei pe an, 1 leu pe lună!

Este o alternativă ecologică. Gândește-te câte absorbante sau tampoane interne arunci la gunoi la fiecare menstruație!

Nu există riscul dezvoltării sindromului șocului toxic, ca în cazul tampoanelor interne.

Nu se simte. Atunci când este introdusă corect, cupa menstruală nu se simte deloc.

Nu te iriți. Spre deosebire de tampoanele interne, care absorb lichidul, cupa menstruală îl colectează. Astfel, nu va mai apărea senzația de uscăciune vaginală.

Este hipoalergenică. Poate fi folosită și de femeile care au anumite alergii sau sunt sensibile.

Poate fi folosită un timp îndelungat (până la 12 ore), deci nu trebuie să îți faci griji dacă ești plecată mult timp de acasă.

Cum se folosește mai exact?

Înainte de a folosi cupa menstruală pentru prima dată, spal-o cu apă și săpun, apoi pune-o la fiert pentru câteva minute (5-10 minute).

Cupa menstruală poate fi introdusă în vagin în diferite moduri, iar clipul video de mai jos ți le prezintă pe cele mai populare dintre ele. Nu există un mod corect de a o insera – tot ce contează este să îți fie ție ușor.

Așa cum spuneam și mai sus, ea poate fi folosită până la 12 ore, dar la început e bine să o scoți mai repede, pentru a-ți da seama la ce interval de timp ar trebui tu să o golești. Unele femei preferă să golească cupa atunci când fac duș, altele varsă conținutul în toaletă.

De fiecare dată când golești cupa e bine să o speli, însă dacă te afli într-o toaletă publică sau la serviciu o poți șterge cu un șervețel. Între menstruații, cupa se spală mai bine și se sterilizează din nou prin fierbere.

Când cupa este introdusă corect, nu ar trebui să o simți, iar lichidul nu ar trebui să curgă pe lângă.

Scoterea cupei nu este dificilă. Spală-te bine pe mâini, apoi apas-o la bază, pentru a se desprinde – atunci când este introdusă, formează un vid.

Cum alegi cupa menstruală potrivită?

Cupele menstruale vin în mai multe mărimi. Trebuie să ții cont de conformația ta (o femeie mignonă ar putea avea nevoie de o cupă mai mică), de numărul de nașteri (o femeie care nu a născut are în general nevoie de o mărime mai mică decât una care a născut) și de fluxul menstrual (dacă ai un flux redus, poți folosi o mărime mai mică).

În urma unul studiu efectuat în anul 2011 în Canada, s-a costatat că 91% dintre femeile care au încercat-o au declarat că vor continua să folosească cupa și o recomandă altora.

 

 

Citește și: 7 mituri despre candidoza vaginală

 

 

 

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns