Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > 7 mituri despre candidoza vaginală

7 mituri despre candidoza vaginală

În jurul acestei boli provocate de ciuperca numită Candida albicans, au apărut o mulțime de controverse și neadevăruri.

Candida este o ciupercă, la fel ca milioane de alte ciuperci, care populează flora vaginală, cavitatea bucală, intestinul. Când acest ecosistem complex se află în echilibru, candida se dovedește de mare ajutor în absorbția unor substanțe nutritive. Candidoza se instalează pe fondul unui sistem imunitar slăbit ce provoacă infecții frecvente, dar și ca urmare a administrării unor medicamente, a dușurilor vaginale dese și a stresului prelungit, care slăbesc scutul natural de apărare al organismului. Candidoza nu este o boală venerică și nici nu e provocată de frig, ci este modul prin care organismul îți transmite că are nevoie de puțin sprijin. Iată și alte mituri create în jurul acestei afecțiuni.

„Este specific feminină”

Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni feminine și peste trei sferturi din femei s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu această problemă, potrivit statisticilor. Nici bărbații nu sunt scutiți de candidoză. Vizați sunt cei care au un sistemul imunitar slăbit sau suferă de boli cronice precum diabetul zaharat. Simptomele sunt similare cu ale femeilor: secreție albicioasă, mâncărime, usturime, urinări frecvente, senzație de arsură în timpul micțiunii.

„Este o boală venerică”

Infectia cu candida nu este o boală venerică, însă poate apărea în urma unui contact sexual, în două moduri. Fie partenerul este purtător al ciupercii, fie prin intermediul spemei cu un pH alcalin, și afectează astfel microflora vaginală. Și unele prezervative cu spermicid au același efect de destabilizare a echilibrului vaginal. Ești însă la risc să contractezi această boală doar dacă sistemul tău imunitar este slăbit. Ca atare, se recomandă ca, pe durata tratamentului, să fie întrerupte contactele sexuale.

„Trece cu iaurt”

Este adevărat că iaurtul conține bacterii bune care, după ce colonizează intestinele, reglează tranzitul și combat numeroase probleme digestive, de la balonare la sindrom de reflux. Studiile privind eficiența iaurtului în tratarea candidozei arată puțin diferit: bacteriile bune din iaurt nu au nicio șansă să ajungă în zona vaginului și, prin urmare, nu pot să te sprijine în lupta cu candidoza vaginală. S-au făcut și experimente în care femeile aplicau iaurt local, însă acesta nu a avut alt efect în afară de senzația de răcorire. Există cercetări care combat vehement aplicațiile cu iaurt, întrucât ar spori colonia de candida din pricina conținutului ridicat de zaharuri.

„Se declanșează la frig”

Este firesc să crezi asta atât timp cât, de fiecare dată, tu ai avut astfel de probleme în anotimpul rece. Convingerea ta este doar în aparență întemeiată. Iarna, nivelul de vitamina D scade, o consecință a expunerii reduse la lumina naturală. Cum această vitamină este deosebit de importantă pentru un sistem imunitar robust, nu-i o surpriză că microflora s-a dezechilibrat. De vină este deci imunitatea, nu vremea rece.

„Este provocată de antibiotice”

Aceste medicamente ucid bacteriile fără discriminare, inclusiv pe cele benefice, care susțin sistemul imunitar, previn alergiile și îmbunătățesc digestia. Totodată, după distrugerea acestor bacterii, ciupercile se înmulțesc în voie. Însă nu doar antibioticele trebuie puse la zid. Și antiinflamatoarele perturbă mediul prietenos din intestine și te sărăcesc de bacteriile sănătoase. Aceleași urmări le au antiacidele, care scad aciditatea din stomac și, astfel, candida se înmulțește (mediul acid are rol de protecție, prin prevenirea proliferării bacteriilor patogene și ciupercilor). Nu în ultimul rând, medicamentele pe bază de cortizon, recomandate frecvent pentru inflamații și alergii, deteriorează cantitativ flora bacteriană bună.

„Dușurile vaginale sunt eficiente”

Deși ai avea tendința să crezi că sunt indispensabile unei igiene genitale corecte, irigațiile vaginale dezechilibrează serios flora vaginală. De asemenea, săpunurile, gelurile și șervețelele parfumate folosite adesea pentru curățarea zonei intime au efect iritant. Se recomandă utilizarea unui detergent intim cu pH neutru.

„Dieta atenuează problema”

Ceea ce mănânci influențează în mai multe moduri apariția candidozei. Dar, așa cum o alimentație bazată exclusiv pe fructe și legume poate afecta aciditatea stomacului și favoriza dezvoltarea ciupercilor, tot astfel dieta orientată preponderent către proteine are aceleași urmări. Aciditatea stomacului este prima linie de apărare și este indispensabilă pentru procurarea nutrienților din alimente. Așadar, echilibrul bacterii bune/bacterii rele este vital pentru o digestie optimă. De asemenea, zahărul, se știe, alimentează ciupercile și e o decizie benefică să renunți la el, însă excluderea lui nu contribuie la refacerea florei, fiindcă nu duce la înmulțirea bacteriilor bune.

Candida apare și ca urmare a fluctuațiilor hormonale, fiind frecventă după perioada menstruală. Pentru refacerea florei, se recomandă probiotice cu administrare intravaginală (ovule antimicotice) cel puțin câteva zile după menstruație.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

One thought on “7 mituri despre candidoza vaginală

Lasă un răspuns