Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce boli poate ascunde o sângerare?

Ce boli poate ascunde o sângerare?

Gingivală, nazală, vaginală sau anală, orice sângerare este considerată anormală. Află care sunt posibilele cauze și mergi la medic pentru analize amănunțite. Orice problemă minoră poate fi rezolvată dacă ajungi din timp să te vadă un specialist.

Sângerări gingivale

Dacă nu suferi de o afecțiune ce a provocat inflamarea gingiei (gingivită, periodontită), sângerarea poate fi în strânsă legătură cu unul din aspectele de mai jos.

Lipsa vitaminelor C și K poate produce sângerarea gingivală. În acest caz, mergi la medic să-ți recomande un set de analize și include în alimentație suficienți nutrienți pentru a te menține sănătoasă. Cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, broccoli, roșiile, zmeura, cartofii, ardeii grași, iar vitamina K găsești din belșug în spanac, creson, salată verde, ulei de rapiță, boabe de soia, ulei de măsline.

Schimbările hormonale din timpul sarcinii sensibilizează gingiile și poate apărea sângerarea.

Medicamentele pentru subțierea sângelui, recomandate pentru hipertensiune, varice sau diabet, precum și tratamentele naturiste cu rol anticoagulant se află, de asemenea, pe lista posibililor factori din spatele sângerării gingivale.

Proteza nepotrivită poate fi o cauză a sângerării gingiei. Se întâmplă frecvent când proteza este prea mică sau poziționată prea strâns. S-ar putea, așadar, să fie nevoie de alta nouă care să se potrivească optim.

Sfat rapid: clătește gura cu apă sărată pentru a calma gingiile care sângerează ușor!

Sângerări vaginale

Sunt numite și sângerări intermenstruale sau metroragii, fiindcă apar între menstruații. Orice sângerare în afara perioadei lunare este anormală și poate apărea din multiple cauze:

Dezechilibrul hormonal provocat de estrogen și progesteron, cei doi hormoni care reglează ciclul menstrual,  poate apărea dacă ai probleme frecvente cu ovarele, tulburări ale tiroidei (în special, hipotiroidism) ori ai început să iei anticoncepționale, apoi le-ai întrerupt.

Polipii endometriali, ovarele polichistice sunt consecințe ale modificărilor endocrine și pot da sângerări. Dispozitivele intrauterine pot provoca sângerare. La fel, o sarcină pierdută sau una extrauterină sunt susceptibile de sângerare.

O rană pe colul uterin este, de obicei, asimptomatică, dar unul din semnale ar fi sângerarea discretă în afara menstruației.

Fibromul uterin, acea tumoră necanceroasă ce se dezvoltă în interiorul uterului, frecventă la femeile care nu au născut, este, de asemenea, pe lista posibilelor cauze. De obicei, sângerarea este însoțită de durere pelvină. Infecția intrauterină (endometrită, endomiometrită) este o cauză frecventă a sângerării abundente, care se manifestă împreună cu durerea și inflamația. De vină pot fi infecția transmisă sexual, dușul vaginal sau boala inflamatorie pelvină. Microbii cel mai frecvent întâlniți sunt chlamydia trachomatis, mycoplasma hominis, gonococul.

Sfat rapid: pentru durere, sunt recomandate antiinflamatoarele, însă nu aspirina (sporește riscul sângerării). Pe termen lung, menține-ți greutatea printr-un stil de viață sănătos, fă mișcare și evită situațiile stresante. Nu uita de controlul anual la ginecolog și de analizele specifice!

Sângerări anale

Pot semnala o problemă în zonă rectului, dar pot fi și un indiciu pentru o tulburare gastrointestinală ce vizează stomacul sau intestinul subțire. În majoritatea situațiilor, sângerările anale nu se manifestă dureros. Deși cauzele sunt adesea benigne, sângerările anale necesită consult medical.

Cele mai frecvente cauze sunt hemoroizii, fisurile anale, diverticuloza, infecția bacteriană, inflamația (sindromul de colon iritabil; de obicei la adulții până în 50 de ani), boala Crohn, colita, probleme ale vaselor de sânge (angiodisplazie colonică).

Alte cauze includ polipii, tumorile benigne sau maligne, traumele, ulcerul de stomac. Constipația sau diareea sunt alte posibile cauze ale sângerărilor anale.

O cauză frecventă a sângerării anale este o sursă de sângerare în stomac sau duoden, care se poate întâmpla după ingerarea a ceva care a provocat o leziune.

Sfat rapid: nu ignora simptomele și programează-te la un gastroenterolog. Specialistul îți va recomanda investigațiile potrivite.

Sângerări nazale

Deși înfricoșătoare la prima vedere, rareori sângerările nazale indică o problemă gravă. Doar când sunt frecvente pot constitui un semnal de alarmă.

Aerul uscat, precum și fluctuațiile de umiditate sunt cea mai frecventă cauză. Dacă iarna folosești un sistem de încălzire fără umidificator în încăpere sau vara aerul este prea uscat, cel mai probabil mucoasa nazală se usucă în exces, condiție ce duce la iritare și mâncărime, iar când sufli nasul, se produce sângerarea.

Tratamentul cu antihistaminice și decongestive pentru atenuarea alergiilor, rinitelor alergice sau nonalergice, răcelilor, problemelor sinusale pot, de asemenea, să usuce membrana nazală și să predispună la sângerare. De asemenea, suflatul nasului în mod repetat provoacă sângerare.

Un corp străin aspirat pe nas, zgârieturi în interiorul nasului, o infecție respiratorie, abuzul de alcool, medicamentele anticoagulante, precum și expunerea la substanțe chimice iritante sunt alți factori ce pot să provoace hemoragie nazală.

Când sângerarea este asociată cu paloare, stare generală proastă, transpirații, puls rapid, anxietate, agitație, mai ales în cazul unei persoane în vârstă, cu anemie, boli renale, hipertensiune sau angină pectorală, se impune intervenția de urgență.

Sfat rapid: în majoritatea cazurilor, poți trata sângerarea nazală acasă. Stai așezată (nu pe spate), prinde nările și partea moale a nasului, menținând presiunea zece minute. Apleacă-te și respiră pe gură. Nu intra în panică, fiindcă stresul accelerează fluxul sangvin. Nu încerca să cureți nasul imediat ce sângerarea se oprește. Dacă hemoragia durează mai mult de 20 de minute, consultă-te cu un specialist, deoarece poate fi vorba de sângerare nazală posterioară.

Citește și:

Te îngrași din vina hormonilor?

5 simptome pe care o femeie nu ar trebui sa le ignore. Ce pot ascunde

Inima, un mister descifrat

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.16/21.04.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns