Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Tratează serios anexita!

Tratează serios anexita!

Anexita este cunoscută în popor ca răceala ovarelor şi a trompelor. E adevărat că frigul, curentul sau apa rece sunt cauzele cele mai frecvente ale anexitei, însă ea poate fi provocată şi de germeni cu transmitere sexuală – chlamidia, ureeaplasma, pycoplasma sau gonococ. Denumirea de anexită vine de la anexă, adică trompele sau ovarele. De fapt, nu se poate răci doar pe o parte, se inflamează toată zona pelvină – uter, trompe şi ovare, însă una dintre anexe este mai inflamată şi doare mai tare.

Du-te imediat la doctor!

Dacă simţi o durere în abdomenul inferior, într-o anumită parte sau difuz, ori la fel de rău peste tot, faci febră, frisoane sau ai o leucoree (scurgere) urât mirositoare, fă-ţi imediat o programare la medic, nu ignora aceste simptome. Cu anexita nu-i de glumit! Patru din cinci femei active sexual suferă de anexită. Netratată la timp, se acutizează şi nu mai poate fi vindecată numai cu antibiotice şi antiinflamatoare, medicamente care se folosesc în cazul anexitei. De cele mai multe ori se ajunge chiar la operaţie.

Vrei copii? Tratează-ţi anexita!

Dacă aceste infecţii pelvine sau inflamaţii se repetă, se acutizează, pot duce chiar la sterilitate. „Apar aderenţe la nivelul mucoasei aparatului genital şi stenoze ale trompelor, ovulul nu mai poate trece prin aceste  trompe, iar fecundarea nu se mai produce. {i mai grav este că pot apărea sarcini extrauterine. Fecundarea ovulului se face în aceste trope inflamate, însă ovulul nu poate ajunge în uter şi se fixează în trompă”, ne spune dr. Monica Cîrstoiu. 

Prezervativul – un paznic de nădejde!

„Anexita poate fi cauzată de germeni infecţioşi cu transmitere sexuală. Fie partenerii sunt purtătorii acestora, fie ei sunt prezenţi în vagin şi pătrund în uter şi apoi în anexe o dată cu spermatozoizii. Prezervativul nu trebuie privit doar ca un mijloc de contracepţie, ci şi ca mijloc de protecţie pentru boli cu transmitere sexulă, printre care şi… anexita.”

Dr. Monica Cîrstoiu, medic primar de obstretică-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Policlinica Medisystem, tel: 440.30.91/Euromed, tel: 211.96.60

Comments

comments

Lasă un răspuns