Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Trifoiul alb, tonic general

Trifoiul alb, tonic general

Este o plantă ierboasă perenă, numită și poală-albă, iarba-muncilor sau trifoi-mare-alb, și se dovedește utilă în numeroase afecțiuni, precum și în revigorarea organismului.

Trifolium repens este răspândit în Europa și Asia. Înflorește în locuri umede (păşuni, fâneţe, livezi, terenuri necultivate) în perioada mai-octombrie, având flori albe grupate, câte 20-50, în inflorescențe globulare. Tulpina, frunzele și florile sunt întrebuințate în scop medicinal datorită compoziției chimice (saponozide triterpenice, flavonoide, ulei volatil, substanțe minerale) cu proprietăți antiinflamatoare, decongestive, fortifiante, tonice, calmante.

La ce-i bun

În unele ţări din vestul Europei, frunzele tinere şi fragede de trifoi-alb se utilizează în alimentaţie (crude în salate sau gătite ca spanacul). Mai des folosite sunt în scop terapeutic. Florile de trifoi se culeg la începutul înfloririi, în lunile mai-iunie, și se usucă natural, la soare, sau în locuri aerisite. Ca plantă de leac, trifoiul are efect antiinfecțios, antitusiv, antimicotic, antiastmatic, antireumatic, antianemic, emolient, antiinflamator, diuretic, tonic, decongestiv. Din planta uscată se prepară un ceai gustos cu valoare terapeutică într-o serie de afecțiuni:

Răceală, gripă, viroze respiratorii – se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se lasă acoperit 15 minute, se strecoară și se beau 2-3 căni de infuzie pe zi, pe toată durata bolii, dar şi în perioada de refacere. Are acțiune emolientă, liniștitoare, antitusivă.

Diaree și dureri de stomac – se face un ceai din două lingurițe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se ține acoperit 1-2 minute, apoi se beau trei căni pe zi, îndulcit.

Convalescență – se pun două lingurițe de plantă mărunțită (flori) la 250 ml de apă clocotită.  Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară și se consumă 2-3 căni pe zi pentru revigorarea organismului.

Din flori uscate de trifoi-alb se obține un ceai care curăță organismul de toxine și care  e recomandat în crize de astm, boli renale, dureri reumatice, gută, lombosciatică, spondiloză anchilozantă, urticarie, dureri menstruale, infertilitate ori în infecții care sărăcesc organismul de substanțe nutritive. De asemenea, trifoiul-alb intră în compoziția unor amestecuri de plante utilizate în tratamentul bronșitei sau reumatismului, contribuind la sporirea efectului celorlalte plante.

Aplicații externe

Trifoiul-alb este un leac eficient și în uz extern, sub formă de comprese, cataplasme, băi locale sau generale.

Scurgeri vaginale (leucoree) – se folosește un decoct din flori uscate, sub formă de irigaţii şi băi. Este nevoie de o mână de plantă mărunțită la doi litri de apă. Se fierbe cinci minute, se strecoară apoi și se folosește călduț, la diferite spălături locale.

Calmarea durerilor abdominale – se pune o linguriță de amestec de flori și plantă mărunțit la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă 15 minute, apoi se strecoară și se folosește la comprese.

Hemoroizi – se pune o mână de plantă mărunțită la doi litri de apă. Se fierbe cinci minute, se strecoară și se folosește călduță, la băi de șezut sau sub formă de comprese aplicate pe locul dureros.

Copii bolnăvicioși – se face un decoct din două lingurițe de plantă la ½ l de apă, se fierbe 20 de minute, apoi se adaugă în apa de baie. Pot fi folosite și doar flori uscate (circa 100 g/o cadă).

Arsuri solare, negi, acnee și piele grasă – băile și compresele cu infuzia din această plantă medicinală calmează pielea, tratează infecțiile și previn apariția problemelor dermatologice.

Contraindicații

Formulele fitoterapice cu trifoi-alb sunt contraindicate în timpul sarcinii sau dacă se dorește conceperea, întrucât provoacă avort. De asemenea, nu sunt recomandate concomitent cu tratamentele anticoagulante, întrucât pot produce hemoragii. La fel, sunt contraindicate celor cu litiază renală sau biliară. Este necesară recomandarea medicului și în ceea ce privește folosirea acestora de către bolnavii cronici.

Pentru grădina ta

Poți planta trifoi-alb dacă ai un mic teren în jurul casei, dar și dacă locuiești la bloc. În grădină, acesta crește frumos și e foarte decorativ, sub forma unei pajiști verzi, înlocuind cu succes gazonul pretențios, iar în ghiveci se dezvoltă armonios, fără să fie nevoie să-l îngrijești tot timpul. Specialiștii spun că trifoiul-alb este ideal pentru stoparea buruienilor. De asemenea, amestecat cu semințe de legume sau în jurul pomilor fructiferi, acționează ca un îngrășământ natural, îmbogățind solul și menținându-l umed și aerisit. Trifoiul se descurcă bine, indiferent că e semănat primăvara devreme sau vara târziu, și, odată ce prinde rădăcină, nu mai e nevoie să-l plantezi vreme de șase, opt ani. Trifoiul-alb nu are pretenții de temperatură și nici de lumină, doar că nu-i place uscăciunea. Asigură-i un sol nisipos, care să rețină bine apa. Trifoiul-alb rezistă chiar și la temperaturile scăzute din timpul iernii.

Scris

Se spune că doar trifoiul cu patru foi poartă noroc, dar, indiferent de numărul frunzulițelor, potrivit tradiției, trifoiul rămâne una dintre plantele benefice casei fiindcă aduce prosperitate.

Știai?

Compresele cu infuzie de trifoi-alb apără pielea de cancer, potrivit unor studii.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/12.05.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns