Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Tusea seacă: factori declanșatori și tratament

Tusea seacă: factori declanșatori și tratament

tuse seaca

Corpul uman are multe mecanisme și reflexe prin care se apără de virusuri, bacterii și alte elemente care îi pot dăuna. Un astfel de reflex este tusea. Aceasta protejează aparatul respirator de agenți patogeni, particule sau substanțe iritante. Astfel, funcționarea acestuia este menținută la capacitate optimă. 

Există două tipuri de tuse: productivă și seacă. Tusea productivă elimină secreții și mucus, față de cea seacă sau uscată, care nu elimină nimic. Tusea seacă poate avea multe cauze. Indiferent care sunt acestea, tusea seacă poate deveni persistentă și se poate manifesta în episoade intense, cu impact important asupra vieții persoanei afectate. Citește în continuare ca să afli de la ce apare tusea seacă și cum o poți trata.

Cauzele și tratamentele specifice

Cauzele acestui tip de tuse pot fi grupate în câteva categorii distincte:

  • Infecții ale tractului respirator superior; 
  • Infecții ale tractului respirator inferior;
  • Alergii;
  • Afecțiuni cronice sau de durată;
  • Praf, fum și substanțe iritante;

Anumite cauze sunt mai des întâlnite, așa cum sunt cele detaliate mai jos.

Răceala și gripa

Infecțiile respiratorii provoacă, deseori, tuse. De multe ori, tusea trece după o săptămână sau mai puțin, dar, sunt și cazuri în care tusea persistă mai multe săptămâni după vindecare. Această tuse este cauzată de iritarea căilor respiratorii, care rămân sensibile după infecțiile virale. Tusea care urmează răcelii sau gripei se poate dovedi dificil de tratat, pentru că mărește iritația. Siropurile și medicamentele care „ung“ căile respiratorii superioare, lichidele calde și mierea pot ajuta. 

Astmul

Astmul este o afecțiune care se manifestă prin inflamarea și îngustarea căilor respiratorii. Tusea este un simptom frecvent în astm, care se accentuează noaptea sau dimineața, după trezire. Deși, deseori, este productivă, tusea este seacă la pacienții care au o formă a bolii în care aceasta este principalul simptom. Pentru că astmul nu se vindecă, tratamentul se axează pe ușurarea simptomelor și prevenirea atacurilor. Uneori, medicii prescriu folosirea de inhalatoare cu corticosteroizi pe termen lung. 

Refluxul gastroesofagian

Această afecțiune se manifestă prin curgerea frecventă a acidului gastric în esofag, care poate provoca iritații și declanșa tusea. Reflexul gastroesofagian se tratează cu medicație prescrisă de doctor, care poate include antiacide sau antagoniști ai receptorilor H2. De asemenea, schimbarea stilului de viață poate da rezultate foarte bune. Astfel, dacă suferi de reflux gastroesofagian, ia aminte și:

  • Redu sau oprește consumul de alcool
  • Renunță la fumat
  • Adoptă un program care să includă mai multe mese, dar mai puțin consistente, în locul celor trei mese principale
  • Menține o greutate normală
  • Evită alimentele grase sau picante

Covid-19

Covid-19 este o boală cauzată de virusul SARS-CoV-2. Pe lângă dureri în corp, oboseală sau diaree, Covid-19 are și manifestări la nivelul aparatului respirator, printre care și tusea seacă persistentă. Întrucât nu există încă un tratament standard acceptat pentru Covid-19, medicii se concentrează pe reducerea simptomelor. Astfel, pentru tusea seacă, medicii recomandă consumul mare de lichide și prescriu siropuri cu rol de ameliorare a tusei și a iritației provocate de aceasta (Coronavirus disease 2019).

Citește și: Gripă sezonieră sau COVID-19?

Sindromul picăturii postnazale

Această afecțiune constă în acumularea de secreții în gât sau în spatele nasului. Sindromul picăturii postnazale apare din cauza unor tulburări de producere a mucusului la nivelul mucoasei nazale. Mucusul în exces irită gâtul, iar consecința imediată este tusea. Pentru că sindromul apare, în general, din cauza unei infecții bacteriene sau virale, ori a unei alergii, mediul încearcă să le trateze pe acestea ca să calmeze simptomele. Spray-urile cu soluție salină, dușurile calde și vaporii unor ceaiuri pot ajuta la eliminarea mai ușoară a mucusului (Osborn, Dry Cough: Symptoms, Causes, Treatment, Home Remedies).

Cauze mai rare  

Particule și substanțe iritante

Poluarea, fumul, praful, polenul și anumite substanțe chimice pot provoca tusea seacă. Evită-le și vei scăpa de tuse.

Tusea convulsivă

Numită și pertussis, această boală este foarte contagioasă și cauzează o tuse severă. La copii, tusea convulsivă poate fi fatală. Și la adulți boala poate produce complicații și poate provoca leșin, ruperi de țesuturi și fracturarea unor coaste. Pentru pertussis există vaccin și tratamente pe bază de antibiotice. 

Aerul uscat

Umiditatea scăzută din aer provoacă unor persoane tuse seacă, din cauză că irită mucoasele aparatului respirator. Instalarea unui umidificator rezolvă, deseori, problema.

Tusea seacă poate indica existența unor factori de mediu iritanți sau a unei infecții ușoare. Însă, în unele cazuri, reprezintă manifestarea unor probleme de sănătate cu potențial sever. Adresează-te medicului când tusea seacă persistă sau se manifestă în episoade intense.

 

Referințe:

Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). 2 Sept. 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/diagnosis-treatment/drc-20479976.

Osborn, Corinne O’Keefe. “Dry Cough: Symptoms, Causes, Treatment, Home Remedies.” Healthline, Healthline Media, 25 June 2051, www.healthline.com/health/dry-cough.

Yellayi, Sirisha. “Dry Cough: Causes, Treatments, and When to See a Doctor.” Medical News Today, MediLexicon International, 13 May 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/324912

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: unsplash

Comments

comments

Lasă un răspuns