Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Urzica, mai mult binefăcătoare decât usturătoare

Urzica, mai mult binefăcătoare decât usturătoare

Percepută de mulți ca o buruiană care trebuie evitată din cauza usturimii cauzate la contactul direct cu ea, urzica sau „tonicul primăverii“ este subiectul tot mai multor studii internaționale care îi dovedesc valoarea și modul de folosință. 

O întâlnim des prin grădini, dar degeaba, pentru că nu se bucură de o reputație bună, având în vedere că urzică zdravăn când te atingi de ea. Și tocmai din acest motiv e îndepărtată de multe ori din grădină. Înnainte de-a face asta, ae cuvine să luăm în calcul beneficiile pe care această plantă le aduce sănătății noastre. Prima ei consemnare a fost în vremea romanilor, când soldații frecau pe braț câteva frunze de urzică pentru a diminua simptomele gripei. În momentul de față, specialiștii vorbesc la unison despre efectul benefic pe care îl au toți compușii urzicii asupra organismului. Așadar, nu-i de mirare că piețele abundă în urzici primăvara și gospodinele le includ în meniu după lunile geroase de iarnă!

De ce s-o consumăm

Bogată în vitamine și minerale, urzica are cantități importante de vitaminele A, C, D, E și K. În plus, nu-i lipsesc nici aminoacizii și antioxidanții, care contracarează acțiunea radicalilor liberi asupra corpului uman. Datorită conținutului valoros pe care-l are, urzica ajută la detoxificarea organismului. Percepută de cunoscători ca un diuretic, ea elimină din organism toxinele și excesul de apă. Tocmai pentru că ne scapă de toxine, ea poate fi prescrisă în tratarea infecțiilor urinare. Nu degeaba i se spune „tonicul primăverii“: urzica detoxifică întregul organism după perioada grea a iernii. 

Îmbunătățește circulația sângelui și, de fapt, funcționarea întregului sistem cardiovascular. Datorită potasiului, urzica reduce tensiunea, ceea ce micșorează riscul apariției infarctului sau al atacului cerebral. Această plantă conține fier și vitamina C, această vitamină favorizând absorbția fierului în organism și, implicit, atenuând anemia. Mai mult, estompează reacțiile alergice. Culmea, o plantă care cauzează o reacție alergică la simplul contact cu ea e capabilă scadă în intensitate reacția corpului la diverși alergeni! Astfel, poate fi folosită în rinitelor sau inflamații nazale. De asemenea, s-a descoperit că urzica reduce durerea cauzată de artrită. Antioxidanții săi ajută la reducerea inflamației, motiv pentru care poate fi consumată și pentru a scăpa de durerile de încheieturi. Un alt efect pozitiv îl are asupra prostatei.   

Cum o folosim

Din fericire, există numeroase produse pe piață care conțin urzică, iar acest lucru facilitează accesul la proprietățile binefăcătoare ale acestei plante. Astfel, se pot folosi capsule (împotriva alergiei la polen, de pildă) sau tinctură (din frunze uscate sau rădăcinile plantei). Pentru alergiile de sezon, sunt recomandate 250 mg de trei ori pe zi sau dozajul personalizat pe care îl recomandă medicul. Extract de urzici, la rândul lui, este recomandat mai ales pentru dureri reumatice sau leziuni. Pudra de urzică poate fi adăugată în ceaiuri, tincturi sau sucuri naturale, în caz de probleme de digestie/stomac.    

Efecte secundare

Urzica ajută întregul organism să funcționaze mai bine, însă trebuie luat în seamă faptul că are anumite contraindicații. Astfel, poate interacționa cu mai multe medicamente luate în paralel sau poate cauza efecte adverse dacă este consumată fără respectarea recomandării unui specialist. De pildă, gravidele nu trebuie să folosească urzică deoarece planta afectează secreția de hormoni, ceea ce poate genera complicații în sarcină sau chiar, mai grav, avortul.

La ce mai e bună

Urzicii e întrebuințată la fabricarea țesăturilor. Această plantă era folosită în locul bumbacului în timpul celor două războaie mondiale, după care s-a căutat înlocuirea ei cu materiale mai ieftine. În prezent, industria textilă ia din nou în calcul folosirea acestor fibre inedite, considerându-le alternativa ecologică la alte fibre.

Rețetă delicioasă

Pe lângă proprietățile medicinale, urzica e foarte apreciată în bucătăria românească. Are gustul asemănător cu al spanacului, dar, spre deosebire de acesta, trebuie prelucrată termic înainte de-a fi consumată/gătită. Poți face din ea ceai, apreciat pentru beneficiile amintite mai sus (îmbunătățirea digestiei, întreținerea tenului, stimularea sistemului imunitar), rețeta fiind cât se poate de simplă:

Infuzie de urzică

1 ceașcă de frunze de urzici

4 cești de apă

1 linguriță de miere

Întrebuințările uleiului de urzică

Acest ulei poate fi achiziționat din comerț și adăugat ulterior în produsele destinate părului (șampon sau balsam), pentru a stimula creșterea firelor de păr, dar și ca să regleze cantitatea de sebum a scalpului. După ce aplici șamponul sau balsamul cu uleiul de urzică, lasă-l pe cap 1-2 minute să acționeze, apoi înlătură-l cu multă apă. De asemenea, poți pune câteva picături de ulei pe săpun, iar efectul e nesperat de bun – hidratează pielea și estompează roșeața sau iritația pielii. În plus, poți masa întregul corp cu acest ulei sau îl aplici pe față (diluat!) ca să previi apariția ridurilor. 

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns