
Mici sau mari, rotunzi ori în formă de pară – câte femei, atâtea „modele“ ale celor două embleme ale maternităţii şi feminităţii. Chiar dacă suntem atât de diferite când vine vorba de sâni, ne leagă o dorinţă comună: să-i ştim fermi, în armonie cu ideea despre frumuseţe şi, cel mai important, neatinşi de boală şi neafectaţi de anii care curg uneori nemilos. Nu putem opri timpul, dar putem preîntâmpina sau atenua efectele lui negative asupra sânilor, cunoscând, pe lângă lucrurile frumoase, pericolele la care, în fiecare etapă din viaţă, suntem expuse.
Între 20 şi 30 de ani
Senzualitate la dublu
Abia ieşite din adolescenţă, ne preocupă îndeosebi aspectul estetic al sânilor, capacitatea lor de a exprima atracţie şi senzualitate. În cele mai multe cazuri, când abia am trecut de 20 de ani, nu apar probleme mari de sănătate, iar natura ţine cu noi: raportul scăzut între ţesutul gras şi cel glandular menţine sânii fermi, iar ţesuturile conective, numite ligamentele lui Cooper, sunt în cea mai bună formă. Dacă până la 30 de ani nu intervine o sarcină, în această decadă nu apar modificări semnificative de formă şi densitate la nivelul sânilor.
Ce-i cu nodulul ăsta?
În majoritatea cazurilor, un nodul detectat la această vârstă e, cel mai probabil, un fibroadenom – o tumoare benignă cu care se confruntă circa 13% din tinerele femei. Se simte la palpare ca o umflătură cu aspect neregulat, de 1-2 cm în diametru, care se deplasează uşor atunci când apeşi pe ea. Cam 50% din aceste mase nodulare dispar de la sine în pragul menopauzei, iar până atunci sunt toate şansele să convieţuiţi în mod fericit.
Ce teste să fac?
Autopalparea lunară, imediat după menstruaţie, şi un control de rutină anual, la obstetrician, sunt de ajuns. Dacă apar scurgeri suspecte sau formaţiuni nodulare pe care le resimţi altfel decât am explicat anterior, prezintă-te la medic pentru un control amănunţit!
E normal la vârsta mea…să port sutien de susţinere?
E vârsta la care se recomandă să uiţi, când ai posibilitatea, că s-a inventat sutienul, dar, dacă ai sâni plini şi grei, un sutien de susţinere se impune, mai ales când faci sport. Păstrează sutienul push-up doar pentru ocazii speciale – leneveşte ligamentele şi musculatura şi sânii se vor lăsa înainte de vreme. În restul timpului, poartă bustiere lejere sau sutiene ce nu au bureţi şi susţinere metalică (balene), care urmăresc forma sânului şi doar îl acoperă, fără a-l presa, ridica sau apăsa în vreun fel.
Între 30 şi 40 de ani
Gravitaţia, principala ameninţare
O pereche de sâni generoşi şi/sau apariţia unei sarcini pot influenţa negativ, după 30 de ani, datele naturale în ceea ce priveşte estetica sânilor. În timpul sarcinii sau în urma creşterii în greutate, pielea de pe sâni se întinde, producţia de colagen este perturbată, apar vergeturile, iar sânii se lasă. Ideal e ca în timpul sarcinii să nu acumulezi mai mult de 10-12 kg, ca aspectul sânilor tăi să nu fie grav afectat. Oricum, indiferent dacă rămâi sau nu gravidă, controlul greutăţii se impune dacă vrei să ai nu numai corp armonios, ci şi sâni frumoşi cât mai mult timp de acum înainte.
Ce-i cu nodulul ăsta?
Circa o treime din femeile cale alăptează se confruntă cu o afecţiune numită mastită, infecţie manifestată prin apariţia unor noduli dureroşi şi a unei stări subfebrile asemănătoare celei gripale. Problema e tratabilă cu antibiotice, însă în cazurile grave se impune chiar intervenţia chirurgicală. Dacă n-ai astfel de probleme, nu te feri să alăptezi – studiile au demonstrat că hrănitul la sân te poate feri de cancer. Oricum, începând cu 30 de ani, riscul de cancer creşte vertiginos, deci orice nodul apărut – în sarcină sau nu – e motiv de prezentare de urgenţă la medic.
Ce teste să fac?
Se recomandă autoexaminarea lunară şi controlul ginecologic anual însoţit de o ecografie mamară. Dacă ai rude de sânge (mamă, bunică, mătuşă) care au suferit de cancer la sân, după 35 de ani înlocuieşte ecografia cu mamografia, o investigaţie iradiantă, dar capabilă să detecteze cancerul de sân în fază incipientă.
E normal la vârsta mea… să mă doară sânii atât de tare înainte şi după ciclu?
Ţesutul mamar este delicat şi poate fi lesne afectat de valul de schimbări hormonale din timpul ciclului menstrual. La ovulaţie şi imediat după aceea, nivelul de estrogen şi progesteron suferă modificări majore, de la foarte crescut la extrem de scăzut. Consecinţa? Dureri de cap, dispoziţie labilă, foame necontrolată, crampe abdominale şi, colac peste pupăză, dureri atroce de sâni. Obiceiul de a bea zilnic cafea poate înrăutăţi aceste simptome – aşadar, gândeşte-te să renunţi în această perioadă la plăcerea ta vinovată de a avea continuu o ceaşcă aburindă lângă tine, pentru că nivelul de cofeină influenţează în rău producţia de hormoni de stres! Pentru a reduce durerile de sâni, iată ce te sfătuiesc specialiştii: în timpul menstruaţiei, ia zilnic un mix de suplimente nutritive ce reduc inflamaţiile – 100-200 mg de vitamina B6, 200-400 IU de vitamina E şi 1-2 capsule (1.000 IU) de ulei de primulă (îl găseşti la plafar).
Între 40 şi 50 de ani
Sănătate înainte de toate
Nu mai ai sâni obraznici ca la 20 de ani, gravitaţia şi-a spus cuvântul şi toate vârstele (minunate, de altfel) prin care ai trecut şi-au pus amprenta asupra formei şi fermităţii sânilor tăi. Acum, important nu e ca ei să stea băţ (deşi, prin anumite exerciţii fizice şi o alimentaţie sănătoasă îi poţi menţine în formă), ci să-şi păstreze nealterată sănătatea, să fie feriţi de cea mai cumplită dintre boli: cancerul.
Corectează-le forma cu un sutien bine ales sau, dacă te ţine bugetul, printr-o intervenţie chirurgicală de ridicare a sânilor, dar cel mai înţelept e să fii cu ochii-n patru când vine vorba de sănătatea lor!
Ce-i cu nodulul ăsta?
Pe măsură ce corpul se pregăteşte pentru menopauză, înainte de ovulaţie, producţia de estrogen creşte. Acest aflux hormonal poate da naştere unor chisturi cu interior fluid ce ajung şi la 5 cm în diametru. Chistul, cu textura unui bob mare de strugure (asupra căruia, în anumite cazuri, medicul poate aplica o operaţiune de drenaj), tinde a se umfla şi mai rău înainte de menstruaţie. Când faci duş, masează uşor sânii, cu săpun, dinspre mamelon către zona axilară. Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi drenajul lichidului limfatic.
Ce teste să fac?
Cum riscul de cancer e foarte crescut după vârsta de 40 de ani, investigaţia cea mai potrivită este mamografia, care trebuie repetată o dată la doi ani. Vizitează-ţi medicul ginecolog la fiecare şase luni, pentru un control complet sâni-zonă genitală şi păstrează bunul obicei al autopalpării după fiecare menstruaţie.
E normal la vârsta mea… să slăbesc la sâni, dar nu la corp?
Din păcate, şi cred că ai observat deja, în zona sânilor slăbeşti mai repede decât în cea a fundului şi taliei, unde te interesează pe tine. Nu poţi să le ai pe toate, dar poţi face în aşa fel încât pierderea în greutate să nu facă mari ravagii în… sutien. Nu ţine diete drastice şi însoţeşte fiecare dietă cu un masaj regulat, dar delicat al sânilor şi gimnastică specifică. Cea mai bună mişcare: uneşte palmele în faţa pieptului, ca şi cum te-ai ruga, şi apasă, încordând toată partea toracică. Fă zilnic câte trei reprize a 20 de repetări (încordare-relaxare).
Menopauza nu-i pauză de feminitate!
Unele femei simt, când ajung la menopauză, că se depărtează cu paşi repezi de feminitatea lor. Natura îşi face treaba ei, dar percepţia e doar a noastră, depinde de noi în ce lumină alegem să vedem şi, mai ales, să trăim aceste transformări fireşti. Când te transformi din copil în femeie, corpul începe să producă nivelul necesar de estrogen şi progesteron necesar procreării, aceşti hormoni având un rol clar în stimularea procesului de alăptare. Fără această stimulare, sistemul făcut să producă lapte îşi stopează activitatea, reducându-şi dimensiunile. Glanda mamară se micşorează, iar angrenajul de susţinere a sânilor pierde din vigoare.
Sânii postmenopauză poate că au altă formă, altă mărime şi o fermitate pierdută, dar tot sânii tăi sunt. Preţuieşte-i şi interesează-te constant dacă o duc bine cu sănătatea! Şi nu exagera cu slăbitul – după o vârstă, nu mai e atractiv să fii piele şi os.
În fazele incipiente ale menopauzei, unii medici recomandă tratamentul cu hormoni, alţii nu-l consideră o soluţie pe termen lung din cauza riscului apariţiei afecţiunilor cardiace şi chiar a cancerului de sân. Un medic de încredere şi o atitudine pozitivă în faţa transformărilor din viaţa ta îţi pot asigura liniştea sufletească şi încrederea în tine de care ai, la orice vârstă, atâta nevoie.
Citeste si:
- Ce spun durerile de sâni
- Cât de des îți speli sutienul?
- Sutienul perfect
- Ce nu stiai despre sanii tai
- 18 adevaruri despre sanii tai
sursa foto: pixabay