Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Zgomote din corp și ce înseamnă ele

Zgomote din corp și ce înseamnă ele

Trosnit de articulații, bolboroseli în stomac, țiuit în urechi. Corpul uman e o mașinărie vie ce funcționează 24 de ore din 24, deci e firesc ca uneori să emită zgomote.

Mai mult sau mai puțin discrete, amuzante, îngrijorătoare sau supărătoare, zgomotele pe care corpul le produce fără să ne ceară voie au întotdeauna o explicație. Cele mai multe sunt perfect normale, chiar dacă ușor jenante, în timp ce altele ne atrag atenția că în interiorul „uzinei“ noastre biologice ceva nu funcționează optim. Unele dintre aceste sunete corporale îți sunt familiare, altele ar putea apărea la un moment dat sau niciodată, dar nu strică să afli ce se ascunde în spatele lor, ca să știi dacă se cuvine sau nu să-ți faci griji.

Fășâit în urechi

Seara, obosită, pui capul pe pernă și auzi un murmur surd, hââââș, ce-ți străpunge urechea. Poate fi sângele ce trece prin vena jugulară sau artera carotidă, ambele situate în spatele urechii. Sunetul e mult mai perceptibil când ceva (precum perna) blochează zgomotele din exterior.

* Ce-i de făcut. Dacă auzi sunetul tot timpul, e posibil să fie o alergie sau infecție: dacă trompa lui Eustachio, canalul ce leagă nazofaringele de timpan, este congestionată, sunetele din exterior sunt înăbușite. Problema dispare de obicei de la sine, dar, dacă nu, fă o vizită la ORL.

Pocnituri în articulații

Când faci genuflexiuni, genunchii îți pârâie și trosnesc? Sau, când cobori scările, la fiecare pas, glezna ta scoate un zgomot ca un păcănit? Li se întâmplă multora. Dacă nu te doare, cel mai probabil nu există motive de îngrijorare, zgomotele cu pricina fiind produse de lichidul care lubrifiază articulația și care, sub presiunea mișcării, formează mici „bule“ ce se sparg. Pocniturile pot apărea la orice articulație: degete, gât, coloana vertebrală, coate, umeri, mandibulă.

* Ce-i de făcut. Du-te la medic dacă aceste zgomote sunt însoțite de durere, reducerea mobilității, instabilitatea articulației.

Bolboroseli în stomac

Se fac mereu auzite în momente nepotrivite, de exemplu în ședințe, când toată lumea se întoarce spre tine și te întreabă dacă ți-e foame. De fapt, vinovată poate fi situația stresantă din acel moment, care produce contracția mușchilor stomacului. Apărute după masă, bolboroselile sunt produse de aerul și lichidul care înaintează prin tractul digestiv, iar cele care se aud pe stomacul gol ne anunță că intestinul se curăță de resturile de hrană și lichide sau că e vremea să mâncăm.

* Ce-i de făcut. Dacă bolboroselile intestinale sunt sunete ascuțite și sunt însoțite de crampe, durere sau greață, dar fără scaun, e bine să ceri sfatul medicului fiindcă poate fi o obstrucție intestinală parțială, care uneori se soluționează doar prin operație.

Țiuit în urechi

Tinitusul sau acufenele sunt zgomote percepute într-o ureche ori în ambele, sub formă de țiuit, șuierătură, bâzâit sau fluierături, fără ca ele să provină din exterior. Oricare dintre noi se poate confrunta cu așa ceva la un moment dat, de pildă când ne supărăm și ne crește tensiunea, când suntem obosiți, stresați, nemâncați. Aceste tipuri de acufene dispar de la sine. Infecțiile, expunerea repetată la zgomote foarte puternice (muzică la volum maxim), înaintarea în vârstă, spondiloza cervicală pot duce la acufene permanente, dar acestea din urmă pot apărea și fără o cauză anume.

* Ce-i de făcut. Nu amâna vizita la ORL dacă țiuitul durează mai mult de două zile, dacă a apărut brusc după un traumatism sau e însoțit de durere, amețeli, slăbirea auzului.

Sughiț

Este o contracție bruscă, involuntară a diafragmei, însoțită de acel zgomot caracteristic („hâc“) cauzat de trecerea aerului prin glotă (porțiune a laringelui). Se crede că emoțiile, mâncatul în grabă, unele medicamente, prea mult alcool pot declanșa sughițul, dar cauza exactă este neclară încă. 

* Ce-i de făcut. Accesele scurte de sughiț sunt inofensive, dar, dacă sughițul durează mai mult de 48 de ore, se cuvine să mergi la medic.

Eructații

Acasă, în familie, le spunem râgâieli. Apar când înghițim prea mult aer: tubul digestiv, nemulțumit de acest exces de gaz, îl elimină exact pe unde a provenit, într-o manieră mai mult sau mai puțin zgomotoasă, în funcție de vibrația sfincterului esofagian. Eructația poate apărea și când bei lichide gazoase (sucuri, apă), din cauza dioxidului de carbon.

* Ce-i de făcut. Râgâielile însoțite de arsuri în piept, răgușeală sau durere în gât pot trăda reflux gastroesofagian, care necesită tratament.

Strănut

Hapciu! Strănutul e un mecanism reflex dificil de controlat. Poate fi declanșat ca reacție de apărare, în scopul eliminării unei particule iritante ce a nimerit în nas (piper măcinat, polen, praf, păr de animale), dar poate fi cauzat și de o inflamație din sfera ORL, de exemplu răceală sau alergie. Unii strănută la lumina puternică a soarelui, dar nimeni nu știe exact de ce. Se presupune că variația bruscă de intensitate luminoasă (trecerea de la lumina slabă din casă la cea intensă de afară) declanșează un „scurtcircuit“ între nervii optici și cei care leagă mucoasa nazală de creier.

* Ce-i de făcut. Strănuturile repetate, mai ales dacă sunt însoțite de simptome precum secreții nazale apoase, nas înfundat, lăcrimare abundentă, pot indica o alergie.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr12/30.03.2017
Autor: Angelica Câlțan
Sursa foto: 123RF

 

Comments

comments

Lasă un răspuns