Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Adina Teodora Răducan: Muzica este parte din mine

Adina Teodora Răducan: Muzica este parte din mine

Adina Teodora Răducan este mezina din show-ul Te cunosc de undeva! de la Antena 1, difuzat în fiecare sâmbătă de la ora 20. Este interesant să urmărești parcursul unui copil precoce care, la vârsta adolescenței, în 2014, câștiga detașat X Factor.

S-a născut pe 16 decembrie 1998, la Buzău și a început să cânte de la patru ani, când era fan al trupei Andre. Părinții au hotărât să-i dea posibilitatea să se dezvolte, așa că au înscris-o la un curs de canto pentru copii la Școala Populară de Artă din Buzău, unde a fost remarcată, iar profesorul Constantin Ungureanu a cooptat-o în grupul Mini Melos. Studiile muzicale și le-a început la șapte ani, când școlărița Adina Răducan a început cursurile la Liceul de Artă din Buzău, secția pian și canto.

Drumul ei s-a confundat cu muzica. Este clar că îi plac scena și notorietatea și are toate calitățile să-și împlinească visul.

Ce rol au avut părinții în cariera ta?

Părinții m-au susținut de la bun început. Ei au avut cea mai mare încredere în mine și în potențialul meu artistic. Probabil că, fără sprijinul lor atât moral, cât și material, n-aș fi reușit să perseverez așa de mult în cariera de până acum.

Cum a început pasiunea pentru muzică?

Cred că muzica a făcut parte din mine de când m-am născut. Când eram micuță, cântam cât era ziua de lungă în față televizorului, în fața oglinzii, visându-mă o mare artistă. Aș spune că arta și scena m-au fascinat dintotdeauna.

Moștenești vocea din familie? 

Părinții mamei au fost pasionați de muzică, iar mama și-a dorit dintotdeauna să cânte. Niciunul din ei însă nu și-a exploatat talentul. Tata, la rândul lui, a fost DJ în tinerețe… Așadar, aș spune că pasiunea pentru muzică este destul de veche în familia noastră.

Cât talent și câtă muncă se ascund în spatele succesului de la X Factor?

Cred că pentru a reuși într-un concurs ca X Factor trebuie să fii un om dur și totodată imun la ceea ce spun cei din jur. E nevoie de disciplină și de ambiție, de răbdare, de ore întregi de repetiții. Eu am învățat din toată această experiență că nu toți oamenii te iubesc și nu toți îți doresc succesul sau binele. Cei care contează de fapt sunt cei care te ascultă și cei care îți vor cumpăra biletele la concerte în viitor. Aceștia au fost oamenii care m-au motivat să câștig concursul. Cânt pentru oameni. Dacă mesajul muzicii mele a ajuns și a fost înțeles măcar de câteva persoane, pentru mine este cea mai mare reușită.

Ai avut modele, mentori?

Am multe modele, atât feminine, cât și masculine. Sunt inspirată de artiști mai vechi precum Aretha Franklin, James Brown, Sam Cooke, dar și de cei mai actuali: Jessie J, Kwabs, Beyoncé, Miguel. Îmi place să ascult multă muzică, din cât mai multe genuri și să îmi extind orizonurile continuu. Urmăresc show-urile artiștilor și îmi place să analizez performanțele lor. Mă inspir tot timpul și încerc să „fur“ câte ceva de la fiecare.

Se poate face muzică astăzi după ureche, fără studii de specialitate?

Din păcate, mulți practică astăzi muzică fără a avea nici măcar cunoștințe elementare despre acest domeniu. Desigur, există persoane care au un talent nativ atunci când vine vorba de compoziție sau de canto, dar talentul reprezintă doar o mică parte din succesul unui artist. Urechea muzicală trebuie cizelată în permanență. Părerea mea este că în muzica de astăzi asistăm la o degradare a valorii. Tot mai multă lume compune sau cântă pentru bani și prea puțini o fac din dragoste pentru scenă și pentru oamenii din fața ei.

Ești mezina de la Te cunosc de undeva! Cum te simți în culise? Ce face o fată de 17 ani într-un concurs în care evoluează alături de personalități feminine ca Maria Buză, Ozana Barabancea și Andreea Bălan?

Îmi place să învăț câte ceva nou de la oamenii din jurul meu. Faptul că particip la Te cunosc de undeva! este o mare bucurie pentru mine. Sunt înconjurată de oameni care mă ajută și mă susțin. Vorbesc aici atât de colegi, cât și de juriu și echipă. Sunt sigură că după acest show voi căpăta mai multă experiență scenică și mă voi completa ca artist, întrucât la fiecare antrenament învăț câte ceva nou legat de actorie, muzică sau coregrafie. Chiar dacă sunt mezina competiției, încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor. Mă bucur că am în jur persoane precum Maria Buză, care este o actriță fabuloasă, sau pe Ozana, care întotdeauna, cu fiecare dintre noi, vrea să pună în valoare tot ce avem mai bun.

Ce schimbare au produs banii și succesul în viața ta?

Banii sau succesul nu m-au schimbat. Sunt ca orice fată de 17 ani. Merg la școală și încă iau autobuzul sau metroul.

Ești încă la liceu. Lași studiile pe locul al doilea în favoarea carierei muzicale?

Niciodată nu am neglijat școala. Sunt perfecționistă și îmi place să excelez pe toate planurile. Cu atât mai mult acum, că sunt în clasa a XII-a, vreau să mă pregătesc temeinic pentru bacalaureat.

Ai avut timp să te joci cu păpușile?

Chiar dacă am pus muzica pe primul loc de mică, am avut și timp de joacă. Mi-am făcut foarte mulți prieteni la concursurile la care participam. Am făcut mereu muzică din plăcere, așa că niciodată nu am simțit nevoia de mai mult timp liber.

Dar să citești, să studiezi, să te plimbi?

Cred că am trecut prin toate experiențele prin care trebuie să treacă un copil. M-am jucat (mă jucam foarte mult la bunicii mei, cu copiii de pe uliță – jucam flori, fete, filme sau băieți, sticluța cu otravă…), am citit, m-am plimbat. Copilăria mea a fost una frumoasă, pentru că mereu am îmbinat munca și distracția.

În mod obișnuit, cam cât timp liber ai și cum ți-l petreci? De ce ți-e dor și pentru ce nu ai timp?

Îmi place să fac sport, să ies la film, să mă uit la seriale, să dansez. De ceva vreme, am început să gătesc și îmi place foarte mult. Nu am mult timp liber. Majoritatea activităților de acest gen le fac în weekend.

Momentan, încă mă simt ca un copil. Nu îmi lipsește nimic și nici nu mi-e dor de ceva anume. Mi-aș dori să rămân ca acum și să nu mai cresc.

Stai mult la telefon?

La telefon stau destul de mult, recunosc. Fie că sunt pe instagram, snapchat sau youtube, petrec timp bun zilnic ținându-l în mână.

Dar în fata oglinzii?

În oglindă nu prea stau. De obicei, optez pentru un look cât mai natural. Doar atunci când am un eveniment mă pregătesc mai mult.

Ce visezi, ce îți dorești?

Îmi doresc să pot fi pe scenă în continuare și să transmit publicului stările și emoțiile pe care le trăiesc. Cred că, atât timp cât voi avea un microfon în mână, mă voi descurca.

La 17 ani viața este…

Simplă și frumoasă. Nu sunt multe responsabilități. După cum am spus, aș vrea să rămân așa pentru totdeauna, însă fiecare vârstă are farmecul ei. Sper doar să nu îmi pierd energia și bucuria de acum.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr40/06.10.2016
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Diana Oroș

Comments

comments

Lasă un răspuns