Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Alice Iacobescu: Dacă știi să pui întrebările, obții și răspunsurile

Alice Iacobescu: Dacă știi să pui întrebările, obții și răspunsurile

Alice Iacobescu se declară a fi o mare norocoasă. Îi place ceea ce face, jurnalism, are notorietate în domeniu, fiind socotită un foarte bun profesionist pe o piață saturată de jurnaliști, mulți scoși pe bandă rulantă. O puteți urmări de luni până vineri, de la ora 14 la ora 16, prezentând știrile la Digi 24. Dincolo de job, este o femeie preocupată și de lumea ei, de familie, de lucrurile esențiale, de fapt. Echilibrul dintre carieră și viața personală constituie cheia succesului, o sintagmă care de fapt nu spune mare lucru despre femeia contemporană.  Dar, cu cât ne preocupă mai mult frumosul din noi și armonia cu cei din jurul nostru, cu atât suntem mai speciale. Cam așa este Alice, o femeie frumoasă, specială și mulțumită cu ceea ce îi oferă viața.  

Dincolo de sticlă, cum e Alice?

Suntem una și aceeași. Nu mă transform în altcineva când apar la televizor, deci și în timpul liber sunt la fel. Doar de îmbrăcat recunosc că îmbrac mai lejer, aproape sport, în timpul liber. Și nu mă machiez mai deloc.

Dar ca mămică?

Ei, aici e altă poveste. Aici iau lecții de umor. Încerc să îmbin seriozitatea mea naturală cu spiritul de glumă, dar mai am de învățat. Partea bună e că mentorul meu din acest punct de vedere, băiețelul meu, îmi dă consultații non-stop. Mi-am dat seama că trebuie să fac ceva în legătură cu asta acum vreo trei ani, când el avea vreo cinci și simțea nevoia să prevină urmează facă o glumă.

Ce  înseamnă timp de calitate petrecut cu fiul tău?

Zâmbetele sau râsetele lui sunt cea mai bună unitate de măsură pentru timpul petrecut împreună. Dacă seara el are ceva de povestit din ce am făcut împreună înseamnă am reușit. Mă străduiesc să interacționăm cât mai mult, fără exagerez însă. Eu cred că trebuie să fim împreună cât de mult, dar și că el trebuie să aibă timp și spațiu proprii, ca să își creeze singur o parte din zi, așa cum îi place. Și ținem cu atenție sub control timpul petrecut în fața ecranului, fie că e televizor, consolă, laptop sau telefon mobil. Aici sunt foarte riguroasă. Dacă alte lucruri sunt negociabile, timpul petrecut cu ochii într-un ecran și rupt de realitate nu este.

Ca știrist, ai văzut, ai cunoscut, ai simțit multe. Nu vrei să scrii despre asta?

Simt că, de multe ori, unele lucruri merită sau chiar trebuie povestite, pentru că eu însămi am învățat mult din ele și le-ar putea fi utile celorlalți. Va veni și ziua aia. Deocamdată sunt altele la rând. Scrisul mai așteaptă puțin.

Care crezi că a fost atuul tău pentru a deveni un profesionist de televiziune?

Îmi ceri să laud și nu îmi stă în fire. Eu sunt, în primul rând, jurnalist. Iar bucuria de a face această meserie a jucat, fără îndoială, un rol important. Sunt riguroasă când e vorba de cuvinte și de înțelesul lor și îmi place să înțeleg ce se întâmplă. Am această reputație de jurnalist care pune o grămadă de întrebări și explică apoi, cât de limpede poate, despre ce este vorba. 

Televiziunea este un mediu concurențial. Noul val de fete frumoase și talentate nu te sperie?

spune că dimpotrivă. Cu cât suntem mai mulți jurnaliști talentați și hotărâți să își facă meseria, cu atât mai bine. Poate că nu pare din afară, dar jurnalismul este o meserie de echipă. Chiar dacă sunt în redacții diferite, jurnaliștii caută răspunsuri la aceleași întrebări. 

Educația și instruirea temeinică mai au valoare pentru a avea o carieră de succes?

Absolut. Mai ales pentru un jurnalist. Dacă nu ești stăpân pe subiect, se vede și ești ușor de îmbrobodit. Într-un interviu, de exemplu, interlocutorul simte imediat dacă ai sau nu habar despre ce vorbești. Mai ales dacă are ceva de ascuns. Au fost situații în care am făcut un interviu în direct cu legea pe masă. Fără nicio glumă: tipărisem articole din lege pe tema care era în dispută la vremea respectivă. Interlocutorul meu, un înalt demnitar care a acceptat să intervină în direct prin telefon, a fost luat prin surprindere. Și a închis telefonul. A întrerupt interviul. Dacă știi despre ce vorbești și ai argumente când pui întrebări, obții și răspunsuri.   

Exiști zilnic într-o lume a imaginii, neiertătoare se spune. Cum ai grijă de pielea ta, de aspectul tău general?

Pot spune că sunt o norocoasă. Cu toate smacurile pe care le punem pe față, ca parte a machiajului de televiziune, aproape zi de zi, tenul meu nu s-a răzbunat. Dar e sfântă demachierea: până nu rămâne urmă de fond de ten pe discheta demachiantă! Și o cremă ușoară, hidratantă, dimineața și seara. Atât. De-aia spuneam că sunt o norocoasă.

Ți-ai schimbat stilul de viață (adică mai mult sport, diete, tratamente, răsfățuri de salon, cam ce se poartă…)?

M-am schimbat mult de când am copil. Sunt mult mai atentă la ce mănânc. Ca să îl hrănesc pe el sănătos, am ajuns să mănânc și eu la fel. Sigur, pe cât posibil. Nu ne refuzăm o înghețată, dar, pe cât posibil, ne-o facem noi acasă. Și împușcăm doi iepuri dintr-un foc: timp petrecut făcând ceva împreună și un desert sănătos. Fugim de prafurile albe: sarea, zahărul și făina ultraprocesată. Alegem cu grijă carnea pe care o mâncăm. Nu prăjim decât clătite și omletă. Profităm de legumele proaspete cât de mult putem.

Ai grijă de sufletul și de spiritul tău?

Nici nu s-ar putea altfel. Am momentele mele de fugă sau, dimpotrivă, de liniște și pace. Iar ele vin mereu la pachet cu o carte și muzică bună. Nu îmi refuz niciodată o carte sau un concert al unui artist care îmi place. Și nici o ieșire în natură.   

Cât timp petreci prin librării? Dar la mall, după haine, pantofi și genți?

Ne place să zăbovim prin librării, iar librăriile din ziua de azi sunt așa de frumoase, că nici nu-i greu să-ți duci copilul într-o librărie. Mai greu e săi explici de ce nu poți să cumperi tot ce îi place lui. Dar noi am lămurit lucrurile astea mai de mult. În ce privește răsfățurile mele, sunt săptămâni în care nu mă apropii de niciun magazin și mă obosește numai gândul de a scotoci printre umerașe, dar sunt zile în care pur și simplu mi-e poftă să îmi cumpăr ceva. Nu îmi place să probez haine, prin urmare ajung să am destul de multe genți. Desigur, exact geanta care trebuie îmi lipsește!

Ai o bijuterie la care ții?

Orice, numai cerceii să nu lipsească. Mă întorc din drum dacă văd că am uitat să-i pun.

Social-media îți acaparează mult timp?

străduiesc să păstrez un echilibru, dar mă trezesc de multe ori „furată“ de facebook. Nici nu-ți dai seama cum zboară timpul: de la un mesaj la altul, dintr-o postare în alta, mai verifici un profil și a trecut o oră. Recunosc însă beneficiile rețelelor de socializare. Ajungi să cunoști mai bine oamenii, pentru că le citești postările și îți dai seama ce îi preocupă și cum văd lucrurile, inclusiv pe teme pe care nu le abordezi frecvent în public. Am un cont de facebook și am un grup destul de mare de prieteni. Am grijă fie un grup eterogen, pentru că interesează ce gândesc și cum gândesc și cei care au altă părere sau alte preferințe decât mine. Ca prezentator de știri, ești în pericol să te izolezi în turnul tău de fildeș. Fiind „dincolo de sticlă“, riști să fii și departe de realitate, iar aici facebook, twitter, instagram (pe lângă experiențele din viața ta, de zi cu zi) te ajută păstrezi contactul cu oamenii, cu ce este important și relevant pentru ei. Sigur că este o nișă, dar această nișă este din ce în ce mai largă. Și contează.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: PR Digi24

Comments

comments

Lasă un răspuns