Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Andrei Duban: Să râdem de prostie, de răutate, de urât!

Andrei Duban: Să râdem de prostie, de răutate, de urât!

A fost un copil norocos. A cunoscut lumea teatrului, scena și mari actori. A devenit, în mod firesc, actor. Este campion al bancurilor, cunoscut din show-uri de televiziune și emisiuni de succes. Este recunoscut ca fiind cel mai talentat om al farselor. A jucat de mic și cu toții l-am îndrăgit încă de când a jucat în „Declarație de dragoste“. Șansa i-a surâs și la facultate, întrucât în Institutul de Teatru l-a avut profesor pe Ioan Cojar. Este căsătorit cu actrița Grațiela Duban, cu care are un băiețel, Armin.

Deși a fost un copil vedetă, notorietatea nu i-a afectat calitatea. Este un om modest, echilibrat și optimist.

L-am văzut de curând în show-ul „Ferma vedetelor“ de la Pro TV, de unde însă a fost eliminat la… duel. Este suporterul cel mai înfocat al Grațielei, care ține în continuare în competiție steagul familiei Duban. Tot femeile sunt salvarea, domnule Duban!

Când te afli față în față cu tine, cum te vezi?

Când mă uit la mine, mă văd bine pentru că mă simt un om împlinit, asumat, mă simt bine în pielea mea.

Dar când te afli în fața fiului tău?

Încerc să-i dau un exemplu bun fiului meu, să-l învăț valorile morale ale vieții și să-i dau încredere în el.

Ești un tătic dedicat și grijuliu?

Nu știu cât de dedicat sunt, dar grijuliu peste măsură da, uneori chiar exagerat.

Cum vă petreceți timpul voi, în doi, ca băieții?

Noi doi ca băieții, dacă vremea este frumoasă, ieșim în natură, el cu bicicleta, eu cu trotineta electrică. Dacă e urât afară, avem în casă multiple posibilități: wii, swich nintendo, filme proiectate pe perete și să nu uităm că, de două ori pe săptămână, mergem împreună la înot.

Ce rol are familia pentru un actor care are turnee, proiecte, repetiții, filmări?

Familia este cea mai importantă, dincolo de toate proiectele. Fără familie, nu aș putea și nu aș avea de ce să merg în turnee, să filmez, să joc. Practic, familia este motivația mea de bază.

Cât te-au sprijinit și încurajat părinții și prietenii în alegerile tale?

În toate alegerile mele, mereu am fost încurajat și sprijinit, încă din copilărie, de către părinții mei, cărora le datorez totul, și, mai târziu, de prietenii apropiați.

Ce fel de licean ai fost?

Am fost un licean atipic, deoarece mereu trebuia să împletesc activitățile artistice cu învățătura și de aceea așteptările din partea tuturor erau mai mari mereu.

Corigențe ai avut? Îi imitai pe profesori în pauze? Ai făcut teatru de atunci?

Nu am avut corigențe, dar pe profesori și nu numai îi imitam în pauze spre deliciul colegilor.

Ai avut șansa să trăiești de mic în lumea teatrului. Cu ce se deosebește lumea teatrului de azi de vremea lui Toma Caragiu?

Este fascinantă lumea teatrului, care, chiar dacă se modernizează pe zi ce trece, are același parfum și farmec peren.

Școala, instruirea în general sunt mai importante decât știința de a face bani?

Și școala, și instruirea în general sunt foarte importante pentru a reuși să supraviețuiești, deci implicit de a câștiga și bani. De unde și vorba „ai carte, ai parte“.

Ai făcut filme de lung metraj, filme de televiziune, show-uri TV. Dar teatrul ce loc ocupă teatrul în cariera ta? 

Teatrul ocupă un loc important în suflet, iar filmul și televiziunea mă ajută să-mi fac plăcerea de suflet de a juca pe o scenă de teatru. Se știe foarte bine că din teatru nu se câștigă foarte bine, dar am șansa să joc în filme și să particip la emisiuni TV, unde arginții sunt un pic mai numeroși.

Ți-ai dori să joci într-o piesă de Camil Petrescu sau de Mihail Sebastian? Crezi că subiectele mai sunt actuale?

Mereu un regizor bun poate monta o piesă clasică pe care s-o aducă în actualitate. Așa că mi-aș dori să joc orice autor roman, dar pus în scenă de un regizor valoros.

Ai fost elevul lui Ion Cojar, ai jucat sub bagheta lui Ciulei, alături de mari nume ale scenei românești. Ce lucruri te-au surprins la acești oameni? Cât de importantă a fost întâlnirea cu cei mari?

Am avut parte în viață de întâlniri cu adevărat valoroase cu oameni de cultură importanți de la care am încercat să „fur“ cât mai mult. Pentru că meseria de actor mai mult se fură decât se învață. Nu lucrăm cu cifre, cu nimic exact, ci doar cu mintea și cu sufletul.

Mai visezi la o continuare a filmului „Declarație de dragoste“? Te revezi din când în când cu actorii din acest film?

Mi-ar plăcea o continuare a filmului „Declarație de dragoste“, pentru că un film despre dragoste va avea succes la toate generațiile. Mă revăd mereu cu plăcere și cu Adrian Păduraru, și cu Teodora Mareș și depănăm amintiri.

Ai fost „Omul Loto“, apoi „Omul care aduce bancuri“, în mediul urban. „Ferma vedetelor“, show-ul de la Pro TV, te duce în mediul rural. Cum percepe un orășean viață la țară?

Este foarte important să facem mereu pasul înapoi, să ne întoarcem în natură, să o apreciem, să o respectăm, deoarece numai așa înțelegem cât de facilă este viața la oraș. Experiența de la „Ferma vedetelor“ m-a făcut să-i respect pe oamenii de la țară și să-i invidiez în același timp, întrucât se bucură mai mult de natură și de darurile ei decât noi, orășenii, care trăim între betoane și mașini. Aerul curat de la țară este aur.

Ați trecut prin multe tu și soția la filmări. S-a reflectat asta și în relația voastră?

Așa e, am trecut prin multe în fermă, dar toate n-au făcut decât să ne unească și mai tare. Astfel, ne-am dat seama că, pe lângă faptul că suntem soț și soție, părinți, iubiți, formăm o echipă puternică.

Tu și Grațiela vă sărbătoriți evenimentele esențiale ale relației voastre?

Eu și Grațiela nu ratăm nici o dată importantă a relației noastre și ne minunăm când adăugăm încă un an în buchetul poveștii noastre.

Ești preocupat de modul cum arăți. Înainte de a ieși pe stradă, te gândești cu ce te îmbraci, dacă ești bărbierit și frezat?

Nu mereu. Grațiela mă ceartă că nu pun accent și pe exterior. Îmi place să cred că nu haina îl face pe om și nu contează „cât de lung ai părul, important e ce și cum gândești“.

Faptul că te recunosc oamenii pe stradă îți face bine? Are notorietatea un preț?

Îmi face și bine, pentru că hrănește acel ego al artistului, dar uneori are un preț cam mare, pentru că nu întotdeauna am starea de a zâmbi sau poate uneori aș vrea puțină intimitate la un restaurant ori într-o vacanță. Știi cum e vorba aia: când ai micul în gură, te trezești că trebuie să faci o poză. (râde) Dar mi-am asumat că e o meserie de vitrină și lumea te judecă indiferent ce-ai face.

Ce faceți voi trei în vacanțe?

În vacanțe, de obicei împletim utilul cu plăcutul. Încercăm să ne bucurăm cât mai mult unii de ceilalți și să ne facem surprize zilnic.

Andrei Duban se declară un om împlinit. Ce ar mai fi de spus despre visuri, proiecte, așteptări?

Aș mai avea multe de spus, dar las viața să mă surprindă într-un mod fumos, așa cum a făcut-o până acum. Mă simt un om împlinit, nu regret nimic și îi sfătuiesc pe toți să râdă. Să râdă de prostie, de răutate, de urât. Pentru că numai așa putem păcăli sistemul. Cu drag, un saltimbanc, Andrei Duban.

 

 

  

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: PR PROTV

Comments

comments

Lasă un răspuns