Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Femei și campioane. Interviuri cu Doina Sava și Camelia Potec

Femei și campioane. Interviuri cu Doina Sava și Camelia Potec

camelia potec

Au muncit ani de zile, cu o pasiune și o dăruire greu de imaginat, comparabilă poate numai cu cea a soldaților. Au urcat pe treapta cea mai înaltă a podiumului și au ascultat imnul patriei cântat la cele mai mari competiții mondiale și olimpice – adus de ele acolo, cântat pentru ele acolo, prilej de lacrimi de mândrie pentru cei de acasă! Ce bucurie, ce triumf mai mare poate trăi o femeie, o sportivă?

Ce mai fac sportivele acum?  Cum își trăiesc feminitatea și cum o pun ele în legătura cu mișcarea și/sau cu performanța? Ivana Iancu a întrebat 9 campioane despre viața lor de femeie și iată ce a aflat!

Începem acum serialul campioanelor cu multipla noastră campioană la natație Camelia Potec, a cărei zi de naștere este chiar azi și îi dorim din inimă „La mulți ani“ și cu fosta ei antrenoare, fosta antrenoare a Lotului Olimpic de Natație, Doina Sava.

camelia potec

Camelia Potec

Deși te-ai retras din sportul de performanță, ai rămas cu ceea ce se cheamă o dependență de mișcare? 

Daa, un mare DA. Dacă nu fac nimic 2-3 zile la rând, măcar o plimbare sau câteva mișcări în casă, îmi lipsește enorm mișcarea și sufăr atât fizic, cât și psihic. Mișcarea este în continuare ceea ce mă definește ca om, ca stil de viață.

Cât sport faci acum?

Nu foarte mult la sală, dar avem zilnic ceva mișcare de făcut, cu cea mică, în primul rând. Dacă nu, tot găsesc câteva zeci de minute pentru niște abdomene, sărituri, flotări, genuflexiuni, sau chiar plimbări de 30 minute sau o oră. Depinde de zi, de vremea de afară sau oboseala acumulată în ziua respectivă la birou.

Efortul fizic se împacă cu feminitatea și grația?

Bineînțeles. Feminitatea se poate dezvolta extrem de mult prin mișcare. Pentru necunoscători, este nevoie de un antrenor, pentru cunoscători, de un program bine stabilit și urmat.

Eleganța și rafinamentul se învață și în cantonamente?

Depinde de persoane, dar cred că și de sportul practicat. La înotătoare, da, se învață. E un sport în care stai în costum de baie, și chiar trebuie să știi cum să-l porți, cu eleganță și rafinament.

De care flori pe care le-ai primit îți vei aminti toată viața?

De obicei, încerc să păstrez vie fiecare amintire despre flori, nu doar a celor pe care le primesc, ci și a celor pe care le admir, le miros sau le cultiv. În schimb, îmi amintesc buchetul superb de trandafiri pe care l-am ales cu fratele meu, pentru ca el să-și ceară în căsătorie viitoare soție. Ținând buchetul la spate, îi tremurau mâinile și mi se tot plângea că trandafirii au țepi, nu au fost curățați bine și-l rănesc continuu!

Ce te face fericită?

Viața. În primul rând fiica mea, dar și întreaga familie, prietenii, colegii, viața profesională și mai ales, sportul. Mă bucur că suntem sănătoși și am speranța că vom trece cu bine peste toate momentele mai dificile din viețile noastre. Doamne-ajută!

Citește și: Ce beneficii aduce înotul

doina sava

Doina Sava – fost antrenor al Lotului Olimpic de Natație

Din sport pot spune că nu te poți retrage niciodată. Dă dependență, chiar dacă nu mai practici, chiar dacă nu mai antrenezi alți sportivi, știi și simți că mișcarea este vitală pentru tine și cei din jurul tău. Fac încă mișcare gândind și la animăluțele de casă, care trebuie să se miște, deci marșul activ prin pădure îmi prinde bine și mie.

Feminitatea și grația chiar au mult de câștigat când ești încrezătoare prin ținuta ta, ești tonifiată și bine conturată prin mișcare. Admir mult femeile îmbrăcate lejer, chiar sport, dar care degajă eleganță și feminitate. Chiar și în cantonamente „fetele cochețele“ știu și se inspiră reciproc cum să se îmbrace, știu să îsi pună în evidență eleganța și rafinamentul (o bandană, o cordeluță, o eșarfă, un nod asimetric la tricou, părul prins vădit neglijent, dar de efect…)

Cât despre flori, n-am să uit niciodată buchețelul de brândușe culese de pe vârf de munte la un curs de schi cu care am fost cerută în căsătorie de soțul meu.

Fericită mă face liniștea și independența mea, animăluțele care mă înconjoară mereu și faptul de a putea ajuta și face ceva frumos și util pentru cei apropiați și dragi mie.

Citește și: Interviu cu Corina Caragea, despre pasiunile ei pentru sport și călătorii

 

Text: Ivana Iancu

Foto: arhivă personală, Paco Pascal

Comments

comments

Lasă un răspuns