Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Florin Călinescu: Sunt „a dreamer”!

Florin Călinescu: Sunt „a dreamer”!

Florin Călinescu a fost realizator la TV Sport, Pro TV, Tele7 abc și la Vox News. Sunt de neuitat emisiunile sale Duminicile celor singuri de la Radio Pro FM.

Florin Călinescu continuă să fie iubit de public poate și pentru firescul și umorul negru care îi sunt caracteristice. În rolul de jurat, la Românii au talent, dar și în show-ul Uite cine dansează, știe să găsească cuvântul-cheie pentru calitate artistică și performanță.

Arta lui este un mod sensibil sau dur, în funcție de context, de a utiliza cuvântul. Îi place să descopere și să redescopere nuanțe.

După atâtea roluri pe care le-ai avut în teatru și în film, ca regizor și actor, ai putea să ne vorbești despre simțul umorului la români. Cât de scurt e drumul de la comic la bășcălie?

Eu nu sunt analist și nici nu știu dacă ceea ce fac eu conține termenul „umor“. În ceea ce privește televiziunea, pur și simplu îmi spun părerea despre ceea ce văd, despre ceea ce se întâmplă pe scenă, în fața mea. În rest, dacă sunt distribuit în filme sau piese de teatru și lumea râde, cu atât mai bine! Dar nu pot să vorbesc eu despre simțul umorului la români.   

Sunt oameni care ți-au marcat drumul în carieră?

Toți oamenii cu care am lucrat. Începând cu Olga Tudorache, profesoară mea, Cătălina Buzoianu, Silviu Purcărete, Andrei Blaier, Adrian Sârbu, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Alexandru Tocilescu, Dragoș Galgoțiu și alte câteva milioane de români!

Ce este mai important în carieră: talentul sau aspectul și charisma?

Talentul cred că este determinant. Aspectul și charisma sunt irelevante.

Ce îl motivează pe un actor să crească, să experimenteze, să se caute pe sine sau să caute soluții scenice, de film sau pentru TV?

Nu știu. A fi actor e un destin, ca orice altă meserie. Cred că mai mult ești stârnit. De text, scenariu, distribuție, regizor.

A crea un rol pare a fi miraculos, pentru public. Cum ia naștere noul personaj?

Te duci la teatru, la film, la platoul de la televiziune, sunt lucruri simple. Dacă te stârnesc ingredientele din răspunsul de mai sus, te duci în sus pe firul apei până izbândești. Te trezești, repeți, stai de vorba cu colegii, cu regizorul, cu echipa, te gândești la personaj, la acțiune. 

Una peste alta, îți plac concursurile? Cum e statutul de jurat?

Da, e un rol. Pentru mine e un rol. Nu mă obligă, nu mă solicită.

Ai devenit, cu vrerea ta sau fără, o legendă a televiziunii.  Chestiunea zilei, Matinalul de la Pro TV, Super bingo ți-au creat o notorietate fără precedent. Cum se lucra pe atunci în televiziune?

Cum se lucrează și acum. Eu, personal, dacă nu fac ceva cu drag, nu fac deloc. Nu văd nicio diferență între o perioadă sau alta din punctul de vedere al mecanicii meseriei.

Ai vrut dintotdeauna sa fii actor?

Da.

Ce fel de licean ai fost?

Din punctul de vedere al adolescenței, am fost un licean mișto. Din punctul de vedere al școlii, un dezastru. Am avut și corigente, câte trebuie.

Cât de utilă ți-a fost cartea?

Cartea cuprinde o explicație majoră pentru toate răspunsurile de mai sus. Săptămânal cumpăr cărți. Cred că, însă, cumpăr mai mult decât citesc. Citesc întruna. Orice, oricând am timp, citesc.

Cum e lumea lui Florin Călinescu dincolo de scenă, televiziune și roluri?

Neinteresantă.

Notorietatea doare uneori?

Această întrebare chiar mă face să mă duc la farmacie, să cer un medicament de durere de notorietate. Nu doare, câteodată te poate agasa, atâta tot. Având în vedere că e legată de meserie și poți ajunge să fii notoriu în societate, aceasta e situația. Nu mă deranjează. Mă deranjează relatarea, abordarea într-un anumit tip de presă.   

Știi să gătești? Dar să plantezi o roșie, un dovleac, un copac?

Da, da, da, da.  

Cât de preocupat ești de aspect?

Zero atenție. Nici aspectul, nici sportul. Sunt atent, dar nu mă preocupă. Partea cu alimentația o leg mai mult de gătit. Când vreau să gătesc ceva, aleg ingrediente cât mai corecte.

Pe actorul Florin Călinescu îl bântuie nesiguranța și neîncrederea uneori?

Întotdeauna.

Ce te trezește la realitate?

Ceasul.

Femeia de azi ți se pare a fi altfel decât femeia de altădată?

E mai epilată, machiată și accesorizată. Chestii exterioare. În rest, este ACEEAȘI.

Mai visezi?

Din punct de vedere tehnic, nici Freud și Jung n-au reușit să răspundă la această întrebare. Din punct de vedere aspirațional, sunt, cum spune John Lennon, „a dreamer“!

 

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns