Esti aici
Femeia.ro > Vedete > George Buhnici: Tehnologia este doar un majordom

George Buhnici: Tehnologia este doar un majordom

Mai nou, George Buhnici este foarte interesat de casele inteligente, fiindcă el însuși își construiește una. Iată că așa descoperim mașinării de fabricat iaurt, mașini de spălat cu etaj, uși superinteligente. Iar la matinalul de la Pro TV ne invită să descoperim și oameni pasionați, deschiși, pe care îi aduce în emisiunile sale să ne prezinte descoperiri sau creații nou-nouțe. Îl găsim și pe buhnici.ro, generos și făcând ușor accesibilă informația despre produse noi.

Un job în televiziune a devenit visul multor tineri. Ce calități te ajută să devii un bun profesionist?

Totul începe de la pasiune, dar o carieră se bazează pe respectul pentru lucrurile de bază: gramatică, documentare, limbi străine, disponibilitatea de a învăța continuu, zilnic, ani lungi. Nu mă poți impresiona cu talentul la vorbit liber fără să spui ceva important, bazat pe munca ta. Nu pot respecta o voce doar pentru că se aude tare.

Cultura generală mai valorează ceva, într-o lume superficială?

Nu-i poți păcăli pe toți cu vorbele. Vine momentul când din două fraze te dai de gol că nu știi despre ce e vorba.

Ai fost dintotdeauna fan IT?

Am fost mereu fan al inovației. Din copilărie am desfăcut toate jucăriile. Apoi calculatoarele. Pe care le stricam întâi. M-am apropiat mereu de oameni mai deștepți ca mine, de la care am învățat despre IT, însă nu am devenit niciodată IT-ist în sensul profesional al cuvântului.

Dintre inovațiile pe care le-ai văzut la târguri și expoziții, care te-a uluit?

Ehang 184. Drona de persoane. Puțin neverosimilă  momentan, dar promite să devină soluția ideală de transport.

Inteligența artificială nu te sperie?

Nu. Abordez necunoscutul cu multă curiozitate și optimism. Maimuței i-a fost frică de foc până a devenit om și a început să-l folosească. Păstrez o doză de circumspecție pentru orice invenție, însă nu decid înainte de a mă convinge cu argumente.

De unde îți culegi informațiile pentru emisiune?

Din târguri, de la oameni din industrie, din testele și review-urile de pe blog, de pe alte site-uri și canale de youtube.

În ce relație ești cu rețelele de socializare?

Mă folosesc de ele pentru a ține legătura cu cei care contează pentru mine și pentru a-mi promova munca și clipurile. Sunt prea ocupat să creez conținut ca să stau pe news feed.

Cam câte ore din zi ești departe de telefon?

Zece. Șase de somn, restul filmări și întâlniri.

Îți construiești o casă inteligentă. Cum faceți să împăcați tendințele eco cu ultimele trenduri ale tehnologiei?

Într-un balet sincronizat perfect. Tehnologia nouă ne permite să realizăm în România cea mai avansată casă din lume din punctul de vedere al eficienței energetice. Adică o să plătim mai puțin de 100 € pentru apă caldă, căldură și răcire pe tot anul.

Încurajezi experienţele de „mixed reality“, care îmbină realitatea virtuală şi realitatea augmentată?

Desigur. Sunt geniale pentru inginerie, educație, medicină, călătorii și gaming.

Dincolo de experiențele multisenzoriale pe care ni le promit noile tehnologii, cât timp petreci împreună cu familia, în natură?

Prea puțin, dar acum, că Ariana poate rezista la călătorii mai lungi, vom începe drumețiile.

Fotografia este un hobby pentru tine. Nu e iar o experiență care ne îndepărtează de spectacolul în sine al naturii?

Dacă ieși în natură chiar și numai pentru poze, e de bine. Eu prefer să ridic o dronă pentru asta.

Cât de mult crezi că ar trebui tehnologizate învățământul, instruirea, de la vârste foarte fragede?

90%. E important să știm să scriem și de mână, să colorăm, să decupam, să ne jucăm, să citim, să învățăm colaborativ. Nu cred însă în dictare. E mai ușor să transferi cunoaștere cu un video interesant. Cel mai important mi se pare însă că tehnologia în educație ne poate ajuta să înțelegem din felul în care copiii își fac proiectele (nu temele idioate), ce le place cu adevărat și la ce sunt talentați. Eu am făcut fizică, chimie în loc de un liceu uman, înainte să dau la jurnalistică, pentru că toată lumea credea că vreau să devin doctor.

Este tehnologia un pericol?

Tehnologia este la fel de periculoasă ca orice unealtă. Depinde cum ai de gând să o folosești. Problema nu e cu tehnologia, ci cu oamenii care o folosesc. Cei mai periculoși sunt oamenii care fac rău altor oameni pe care nu-i cunosc sau nu-i înțeleg.

Cum te împaci cu telefonul la volan?

Mă tot las. Acum folosesc Android Auto ca să butonez cât mai puțin. Aș vrea să avem mai devreme mașini autonome, ca să pot sta pe telefon când vreau, nu când opresc la semafor.

Ți-ai cumpăra un robot care să devină un membru al familiei sau preferi un câine și două pisici?

Voi „angaja“ roboți de tuns iarba, de aspirat casa și câteva calculatoare care să gestioneze climatizarea, irigațiile, producția de electricitate din panouri fotovoltaice, spre exemplu. Desigur, ne vom juca și cu drone sau alte gadgeturi, dar câinele va fi adevăratul membru al familiei. Tehnologia este doar un majordom. Pisicile care se vor aciua sunt și ele bine-venite. Dar fără animale în casă, că avem gospodărie generoasă

A debutat în televiziune în 1999, dar nu se vede niciun fel de rutină. Se reinventează și îi place ceea ce face. O spune chiar el: I like IT!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/12.10.2017
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: ProTV

Comments

comments

Lasă un răspuns