Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Interviu cu Laura Cosoi despre viața de mamă și alimentația celor mici

Interviu cu Laura Cosoi despre viața de mamă și alimentația celor mici

interviu laura cosoi

Privind-o pe Laura Cosoi împreună cu micuța ei Rita, primul gând care-ți vine în minte este: fericire și armonie! Rita e un copil sănătos și vesel alături de părinții ei, Laura și Cosmin, și felul în care își formează deprinderile alimentare nu face decât să reflecte această armonie.

Mă pregăteam să o descos pe Laura despre „Papă-tot!“, noua ei carte de rețete, de data aceasta pentru sugari și bebeluși, apărută la Curtea Veche Publishing și inspirată de experiența ei de mămică a Ritei. Dar în zilele acelea Laura trăia o nouă bucurie: a dat viață Verei, surioara cea mică a Ritei. Curând însă mi-a răspuns și iată ce am aflat. Laura ne oferă și trei dintre rețetele ei pentru copii – piure din porumb dulce, file de vită la cuptor cu cartofi dulci și macaroane cu nuci! De încercat acasă!

Cum e viața de mămică și de viitoare mămică în același timp?

De curând a venit pe lume sora Ritei, Vera – ne-am adaptat destul de ușor. Am încercat să o pregătim pe Rita pentru acest moment și am descoperit că pricepea mai mult decât ne-am așteptat: știa că sora ei e în burtică la mami, o mângâia, punea urechea să asculte ce face ea acolo, iar uneori voia să-i dea să mănânce prin buric! Cu toate astea, când a văzut-o pe Vera a fost surprinsa: e „mică, mică, cea mai mică!”. Rita fost tare încântată când a descoperit că a primit un cadou de la sora ei cea foarte mică: un cărucior cu un bebe-fetiță, de care să aibă și ea grijă.

O implic cât pot de mult pe Rita în îngrijirea Verei. Când plănge Vera, o întreb pe Rita: „oare să-i dăm lapte, ce părere ai?” Iar ea, cu o mină serioasă spune că da, ar trebui să-i dăm lapte. Mă ajută și la schimbat, iar când vine cineva să o vadă pe cea mică le spune că e „Vera ei”.

Îmi amintesc prima zi când am stat pe „prispa” casei, eu cu Vera în brate, Rita cu bebelușul ei. A fost foarte tandră și protectoare cu mine și implicit și cu sora ei. Dar, ca orice copil, Rita are nevoie de afecțiune. Când o alaptez pe Vera, vine și ea să stea la pieptul meu și nu o îndepărtez. Îi spun doar că laptic bea numai Vera, pentru că e mică, iar Rita e mare. Și e perfect de acord!

Cine te ajută cel mai mult?

Cosmin. A paricipat și la nașterea naturală, pe facetime. E mereu alături de mine, devotat familiei, noi, fetele, avem mare noroc cu el.

Citeam zilele trecute un interviu cu un medic hematolog care dădea niște semne de avertizare foarte serioase despre gravitatea problemelor care pot apărea la copii din cauza unei alimentații defectuoase în primele luni și în primii ani de viață. Carențele la care sunt expuși copiii în aceste momente delicate în care ar trebui să fie, practic, cel mai bine hrăniți, ajung să îi afecteze din ce în ce mai grav, astfel încât a crescut alarmant numărul de anemii și chiar tumori determinate de aceste carențe. Dânsa punea o mare parte a răului pe seama unei diversificări cu totul defectuoase care li se aplică celor mici. Tu cum ai procedat cu Rita? Cum te-ai informat despre hrana ei? Cum ai făcut diversificarea?

Noi ne creștem copiii într-un mod care aș zice că e foarte atipic penru vremurile astea. Nu stăm toată ziua pe forumurile de mămici, nici nu citesc cărți despre asta. Merg pe instinct și mă raportez la oameni care contează pentru mine. Despre diversificare am vorbit cu pediatra, care a făcut o schemă de diversificare, apoi am adaptat și noi. Am trecut de la piureuri bine pasate la fructe doar zdrobite cu furculița și apoi la fructe întregi. Avem noroc cu un copil perfect sănătos, fără alergii și intoleranțe. Am lăsat-o pe Rita să descoperite texturi, gusturi și forme exotice. Nu ne-a fost teamă că se murdărește și nu ne speriam de moarte dacă se îneca puțin. Ca părinte e mai bine să faci mai întâi un pas în spate și să ai puțină încredere în copilul tău. Sigur că fiecare părinte trebuie să se ghideze după copilul propriu – trebuie să nu fie un copil moale, să stea bine în fund etc

interviu laura cosoi

Rita e pofticioasă? Sau mofturoasă?

Nu a fost niciodată mofturoasă. Până la un an am tot postat instastoryuri cu retete pe care ea le-a devorat. Acum volumul Papa-tot le însumează. Este pofticioasă, mănâncă bine. Încercăm să fim cumpătați. Memoria gustului se resetează la 2 săptămâni la copii, așa că se spune că trebuie reîncercat cu un aliment nou la 2 săptămni. Un copil trebuie tratat individual, nu după preferințele noastre alimentare – eu de exemplu nu tolerez anumite alimente, dar Ritei i le-am dat și le-a tolerat.

Cum te-ai descurcat cu zahărul? Îi îndulcești mâncarea?

Până acum nu i-am dat Ritei regulat dulciuri. Doar în pandemie – la 2 ani – Rita a mâncat tort – un tort de mere făcut de noi care conținea desigur și puțin zahăr, dar nu a fost înnebunită. Ciocolată nu a mâncat încă. A testat îngețata și-i place, dar nu numai mult de 2-3 lingurițe. Pentru noi a fost important ca sarea și zahărul să intre în alimentație cât mai târziu și în cantități cât mai mici.

Cum devin copiii mofturoși?

Când li se pune mâncarea la discreție. Noi încercăm să punem porții mici în farfurie și eventual să mai ceară. O învățăm să aibă răbdare, noi mâncăm toți o dată – țin mult la rutina asta de familie, nu îi dăm copilului să mănânce înainte pentru că ar fi lihnit. Copiii devin mofturoși pentru că părinții le dau mâncare continuu și și nu ajung niciodată să aibă stomacul gol. Noi considerăm că e bine să nu mănânce nimic 3 ore – sau chiar 4 la vârsta Ritei – și să mănânce cu noi împreună la mesele defamilie. Altmineri copii devin moftuoși pentru că nu le este foame.

Rita are tendința de a imita felul în care mănânci tu?

Da, mănâncă cam ce mâncăm și noi. Are preferatele ei: pastele, orezul, șnițelele făcute la cuptor. Pentru ea e important să mâncăm împreună și ia de toate de pe masă. Nu am învățat-o să mănânce uitându-se la televizor, nici noi nu facem asta, se mănâncă doar la bucătărie, niciodată în altă cameră. E bine să măncânce și carne și legume, și crud și mâncare preparatâ. Copiii ar trebui să mănânce echllibrat, ca și noi.

Ce condimente/plante aromatice folosești în preparatele destinate copiilor?

Ce folosesc și pentru noi – menta, cimbrul, rozmarinul, salvia plantate de mine în curte într-o jardinieră mare. Plus scorțișoară, ghimbir în orezul cu lapte.

Care este cel mai bun fel de mâncare pe care l-ai preparat pentru Rita? Adică acela care i-a plăcut și ei, dar și adulților care l-au gustat?

Cred că pastele sunt în top!

 

Vezi AICI rețetele pe care le propune Laura Cosoi pentru copii!

 

 

 

Foto: DeersPhotography

Comments

comments

Lasă un răspuns