Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Livia Graur se relaxează printre flori și pomi fructiferi

Livia Graur se relaxează printre flori și pomi fructiferi

Livia Graur, prezentatoarea știrilor Focus de la ora 14, și-a descoperit o nouă pasiune: grădinăritul.

După ce, anul trecut, a plantat primii trandafiri, primăvara aceasta a continuat cu amenajarea grădinii. Deși se implică foarte mult în campania marca Focus Stop indiferenței și ia atitudine împotriva abuzurilor asupra animalelor care au loc în România, Livia își găsește timp și pentru grădina sa.

Astfel, în această primăvară s-a concentrat pe transformarea grădinii casei sale prin îmbinarea utilului cu plăcutul: „Am vrut să transformăm curtea în micul nostru loc de relaxare, în care să îmbinăm plăcerea privitului florilor colorate cu cea a gustatului din propria recoltă! Așa că, pe lângă trandafiri, petunii, liliac și brăduți, am plantat și pomi fructiferi – cireș, măr, păr, prun și piersic –, dar și câteva tufe de zmeur. Știu că o să dureze până când vom putea să ne bucurăm efectiv de fructele din pomi, însă zmeura e aproape gata! Îi dăm târcoale în fiecare zi, doar-doar se face mai repede! Renata, fiica mea, e extrem de încântată de mica noastră grădină și mereu gata să ajute! Cel mai mult îi place când plantăm ceva și se poate juca în voie cu pământ!“

Este important pentru biografia noastră spirituală locul în care ne-am născut și am crescut?

Cu siguranță! Fiecare are identitatea, obiceiurile, cultura și educația date și de locurile natale. Evident că sunt mai multe aspecte de luat în calcul în momentul în care ne dezvoltăm, precum valorile insuflate sau ceea ce „primim“ de la oamenii din jur, însă anumite deprinderi cu siguranță se capătă și din zona în care creștem.

Dacă ar trebui să îți faci un CV esențial, care sunt treptele care te-au făcut să îți construiești cariera pe care ai visat-o?

Un lucru ce mi-a fost insuflat de mică este că nimic nu se primește de-a gata și că trebuie să muncești pentru orice. Mama m-a lăsat dintotdeauna să mă lupt pentru tot ce am vrut să obțin, încă de când eram foarte mică. De pildă, atunci când voiam o jucărie, trebuia să ofer ceva în schimb – o notă bună la școală sau o treabă prin casă… Iar când am mai crescut, tot de una singură mi-am croit drumul. Am avut mici joburi, apoi m-am angajat în televiziune, de unde am pornit de la zero. Am învățat de toate, să scriu știri, să fac muncă de teren, să fac campanii, apoi am trecut la meteo, unde eram redactor, prezentator și producător în același timp, apoi la sport și, în cele din urmă, la știri, unde, pe lângă faptul că prezint, sunt și editor.

Blândețea, diplomația sau tupeul și nonșalanța ajută în televiziune?

Hmm… depinde din ce punct de vedere alegi să vezi lucrurile. Cred că depinde de om și de noroc. În cazul meu, a fost diplomația. 

Ești absolventă a unei facultăți de litere. Cultura generală, lectura ți se mai par utile azi?

Evident. Sunt esențiale în viața de zi cu zi, de la banalele conversații până la rezolvarea unor probleme de serviciu sau multe altele.

Femeia de azi mai are ceva din psihologia femeii dinaintea câștigării dreptului la vot?

Poate doar acea veșnică dorință de emancipare. În rest, cred că femeia de azi s-a transformat într-un robot – vrea să le facă pe toate: familie, carieră, hobby-uri, bucătărie, curățenie, să fie peste tot, să facă sport, să meargă în vacanțe. Chiar și eu m-am observat câteodată prinsă în tăvălugul ăsta…

Suntem în căutarea fericirii și asta include găsirea „jumătății“? Cum l-ai descoperit pe el și care este secretul unei familii fericite?

Eu sunt o tradiționalistă când vine vorba de familie și, mai ales, în ceea ce mă privește. Poate și pentru că am avut norocul să întâlnesc un om minunat. Eram copii când ne-am cunoscut – eu aveam 16 ani, el 18 – și îl visasem înainte, așa că am știut că el este alesul! Nu știu care este secretul unei familii fericite, însă pot să vă spun ce ne ține pe noi fericiți: prietenia, sinceritatea, împărtășirea tuturor problemelor, frământărilor sau gândurilor pe care le avem,  grija față de celălalt – și aș putea continua așa până mâine…

Trăim într-o civilizație a imaginii. Cum te îngrijești și te întreții?

Din păcate, timpul nu îmi permite să apelez la prea multe „artificii“ de întreținere. De altfel, niciodată nu am fost vreo abonată la saloanele de înfrumusețare. Din când în când, îmi aplic pe față măști cât mai naturale.

Ai suficient timp pentru tine, pentru sufletul tău?

Din momentul în care devii mamă, cred că timpul tău, sufletul tău sunt una cu copilul. Așa că mai tot timpul liber i-l dedic fetiței mele Renata, iar sufletul meu se încarcă din fericirea ei.

Ai învățat ceva de la ea?

Să am răbdare. Cine mă cunoaște știe că sunt din fire nerăbdătoare și repezită, mai ceva ca un titirez. Iar cu ea am învățat să-mi înfrânez aceste porniri. Pentru că este necesar să-i spun lucruri pe-ndelete, să mă joc, să-i dezvolt inteligența și să-i explic.

Hainele și gențile și-au depășit stadiul de obiecte utile. Au devenit semnul statutului social al femeii. Cum ți le alegi? Cauți mult prin magazine?

Îmi plac la nebunie gențile și pantofii și niciodată nu am suficienți! Este o… pasiune, să zicem, de-a mea și una extrem de costisitoare câteodată. De obicei, le comand pe internet, dar în ultima vreme am descoperit tot felul de designeri autohtoni extrem de interesanți…

Ai genți și rochii de colecție?

Am câteva care s-ar încadra în această categorie și cred că fiecare femeie trebuie să aibă în garderobă măcar un astfel de obiect.      

Dar un parfum al tău? De fapt, ce înseamnă parfumul pentru tine?

Încă de când eram mică, eram fascinată de parfumul mamei. Mirosea a mere atât de frumos, încât îmi plăcea să dorm pe perna ei pentru că mirosea a… ea! Cred că fiecăruia i se potrivește un anumit tip de parfum, îl reprezintă, îi oferă identitate. Iar eu dau importanță acestui aspect. Îmi plac parfumurile dulci, puternice, persistente.

Cum ți-ai decorat casa și de câte ori pe an mai schimbi locul mobilelor?

Tot ce se află în casa noastră a fost desenat de noi. Mobila a fost realizată la comandă, după schițele noastre, astfel încât să se încadreze perfect și exact cum ne-am dorit. Nu îmi place să mut mobila prin casă, fac asta numai dacă e necesar.

Dacă ar fi să găsești o metaforă sau o licență poetică pentru viața ta, cum ar suna ea?

Trăiește o viață onorabilă! Atunci când vei îmbătrâni și te vei gândi în urmă, vei putea să te bucuri a doua oară de ea. (Dalai Lama)

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/08.06.2017
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Prima TV

Comments

comments

Lasă un răspuns