Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Mirela Retegan: Eu cea de astăzi sunt cea mai bună variantă a mea

Mirela Retegan: Eu cea de astăzi sunt cea mai bună variantă a mea

Când spui Zurli, spui Mirela Retegan, veselie, distracție, fericire. A devenit în timp director de bucurie și un ghid pentru părinți în educarea copiilor prin joc și voie bună.

Jocul stă la baza stării de bine, una în care suntem capabili să învățăm ușor, să fim deschiși, altruiști și totodată fericiți. Cu această abordare, putem spune că Mirela este un doctor de suflete, un antrenor pentru minți și zâmbete. Își ține cursurile pentru părinți cu multă dăruire și naturalețe, dar mai ales cu respect pentru oamenii din fața sa. Nu este ca un profesor care predă teorii și reguli stricte, ci le vorbește oamenilor cu multă căldură, atrăgând atenția asupra lucrurilor simple pe care foarte des le omitem sau cărora nu le dăm importanță. În spatele acestei femei mereu cu zâmbetul pe buze, energice și cu un suflet cald stă o femeie ambițioasă, determinată să-și atingă scopurile mergând pe calea blândeții și bucuriei. Joaca nu este numai pentru cei mici, emoția cântărește greu în viața noastră, iar vârsta e doar un număr dacă reușim să nu ne pierdem candoarea. Cum s-a născut Zurli și care este cheia fericirii? Sunt întrebări la care Mirela a avut amabilitatea să ne răspundă.

Ce visai să devii când erai mică?

Educatoare, să fac copiii fericiți. Este un vis care se trăiește sub ochii mei și în văzul tuturor.

Ce consideri că te-a ajutat cel mai mult în viață?

Credința în visul meu. Faptul că am înțeles devreme că nu depindem de nimeni. Că oamenii sunt efemeri, că trebuie să înveți să te bazezi pe tine. Eu am fost cel mai important proiect al meu. Am investit în mine încredere și voință. Și nu i-am dat voie nimănui să mă facă să cred că visurile mele nu sunt bune.

Cu ce te ocupi, mai exact?

Construiesc o lume în care copiii să fie fericiți. Se numește Zurli. Este un concept original de educație prin distracție. Educația la care mă refer nu este academică, ci emoțională. Îi învăț pe copii să nu-și piardă fericirea. Între timp, „fabrica de bucurii“ a crescut și eu sunt acum un fel de director care conduce mulți oameni care lucrează la fabrica de bucurii Zurli.

Cum ai ajuns pe acest drum?

Drumul m-a găsit pe mine făcând asta. Mă joc cu copiii dintotdeauna. Era un hobby până să devină un mod de viață. Iar acum cred că este o misiune. Simt că Dumnezeu îmi face cărare și defrișează în fața mea pentru a rămâne pe acest drum. Îmi trimite cei mai frumoși îngeri și ei au grijă mereu să nu merg pe calea greșită. Simt asta prin tot ce mi se întâmplă.

Ce întrebare ți se adresează cel mai des în cadrul workshopurilor, al seminarelor pe care le susții?

Cum să fiu un părinte mai bun? Toți vrem să fim buni în ceea ce facem și, mai ales, pentru copiii noștri, dar uneori nu știm cum anume.

Auzim tot mai des în jurul nostru persoane care spun că sunt bătrâne la 40 de ani, că le-a trecut vremea. Altele, dimpotrivă, se simt mereu tinere. Tu ce părere ai?

Citeam zilele trecute o postare pe facebook: o femeie are nevoie de 45 de ani ca să ajungă la 30. Asta cred și eu! Și, din fericire, vremurile ne dau voie să ne manifestăm în acest fel. Nu trebuie să devenim blazate și resemnate, să renunțăm la a mai avea ceva de spus ca femei. Astăzi, o femeie de 40 de ani este în cea mai completă dintre toate vârstele posibile. Experiența de 40 cu spiritul de la 25 și cu condiția fizică de la 30 pot să dea femeia perfectă. În mod cert, Mirela de astăzi este cea mai bună variantă a mea.

Ai fost o fire independentă. Regreți vreo alegere a tinereții?

Eu știam de la 20 de ani că singurul în fața căruia pot să dau socoteală e Dumnezeu. Toate alegerile în viață le-am făcut știind că viața nu o datorez nimănui și nu am de plătit fericirea mea în nicio nefericire. Am luptat să fiu liberă și am reușit foarte devreme să iau decizii pentru mine. Chiar dacă ai mei (și lumea în general) nu au înțeles la început, au fost nevoiți să accepte că alegerile făcute de sufletul meu au fost mai bune decât ce m-ar fi pus ei să aleg cu mintea lor.

Dacă ar fi să rezumi lecția vieții, cum ar suna ea?

Dacă eu sunt fericită, pot să ofer fericire celorlalți.

Ce înseamnă pentru tine „a fi femeie“?

Femeia pentru mine este întruchiparea frumuseții izvorâte din bunătate, inteligență, căldură, pasiune. Pentru mine, a fi femeie înseamnă asumarea tuturor avantajelor și dezavantajelor că viața se naște prin tine. A fi femeie înseamnă să înțelegi că ura nu naște copii. Femeia înseamnă iubire. De la ea pleacă, de la ea învață toți ceilalți să dea și să primească iubire.

Care-i secretul tinereții și frumuseții tale?

Bucuria tuturor lucrurilor care mi se întâmplă. Sunt într-o perioadă minunată din punct de vedere creativ, pot la 45 de grade să trag mașina pe dreapta și să scriu un cântec de Crăciun care știu sigur că o să fie hitul sărbătorilor de anul acesta. Pentru că asta se simte! Și, când ești inspirat, ești de fapt atins de grația divină. Și atunci lași loc să iasă toată frumusețea care stă ascunsă în fiecare om.

Unde greșim noi, femeile, când vrem să arătăm lumii cea mai frumoasă imagine a noastră?

Că vrem să arătăm. Nu avem nimic de arătat nimănui. Oglinda noastră trebuie să fie fericită. Dacă oglinda îți zâmbește dimineața înseamnă că vei desena zâmbete și pe chipurile celorlalți. Oglindă, oglinjoară“ e o formulă pe care, din păcate, după ce creștem, nu o mai folosim. Uităm că poveștile sunt la fel de importante și la doi, și la 20, 40, 60 de ani. Cred că pe la 70 începem să acceptăm că sunt și adevărate.

Ce sfat le-ai da părinților de azi?

Să fie de partea copiilor lor și atunci când toată lumea este împotriva lor. Să nu uite că au toate obligațiile față de ai lor și un singur drept: să-i iubească. Mult de tot, oricând, în orice condiții.

Ce simți când ești în mijlocul copiilor?

Mă transform. Indiferent că e un copil sau sunt 1.000 ori 10.000, eu le captez atenția și reușesc să-i aduc în echipă cu mine. Ei devin atenți și cooperanți și de aici se dezlănțuie bucuria.

Cum îți vin ideile pentru textele pe care le scrii? Care este muza ta?

Mă inspiră foarte mult Maya, fiica mea. Apoi, am în jurul meu câțiva prieteni care trec prin tot felul de experiențe și povestim despre asta, sunt foarte deschisă și atentă la lumea din jurul meu și îmi pun multe întrebări. Cred că inspirația are legătură cu Dumnezeu. Și că nouă nu ne vin ideile astea, ci suntem niște canale care comunică mai departe mesajele din Univers. Nu cred că te așezi și te chinuiești să scrii un cântec, iar apoi el face înconjutul lumii, schimbă vieți, trezește sentimente și îl știe toată lumea. Cred că acel cântec sau acea idee îți vine în cel mai neașteptat loc sau moment și are putere, pentru că în el e o forță de dincolo de tine. Cred că inspirația este felul nostru de a asculta și de a înțelege mesajele din Univers.

Ce înseamnă Zurli?

Este un concept. E o stare de bine în care pot să intre foarte ușor și oamenii mari, și copiii. E un teren de joacă în care pot să descopere bucuria de a-și da pase de emoții oameni de toate vârstele. Zurli este cea mai frumoasă jucărie cu care se joacă în același timp milioane de copii și părinți. M-am trezit într-o noapte pe la 3 și am scris Tiribam-Tiribum. Dintr-o suflare! Băteam atât de tare în tastatură, că Maya a venit din celălalt capăt al casei. M-a întrebat ce fac și i-am spus că scriu ceva care o să ne schimbe viața. Știam că tocmai se naște o lume nouă și frumoasă, în care mulți oameni vor trăi fericiți. Așa s-a născut Zurli.

Ce femeie ți-a fost model?

Bunica mea, mama tatălui meu. Mi-am dorit mereu să fac bine așa cum făcea ea. Oricui, oricând. Și să înțeleg. Orice. Tot. Cred că oamenii care înțeleg sunt oameni împăcați și liberi să nu mai simtă vină, frustrări, invidii. Oamenii care înțeleg trăiesc liberi să facă alegeri cu sufletul.

Esti mai tot timpul pe drumuri, în turnee sau spectacole. De unde îți iei energia?

Din asumare. Sunt perfect conștientă ce fac, de ce fac, ce câștig și ce pierd. Mi-am asumat această viață și o trăiesc cu bucurie. Iar când ești sincer și onest în ceea ce dai, primești energie bună. Îmi iau energia înapoi. Am grijă ce dau pentru că știu că tot aia o să primesc.

Care este mesajul pe care vrei să-l transmiți prin tot ce faci?

Sincer, nu vreau să transmit nimic. Mi se pare imens, enorm tot ceea ce mi se întâmplă. Eu nu mi-am propus să fiu nici lider, nici guru, nici învățător. Eu am vrut să fiu învățătoare la școală. Împărtășesc ceea ce trăiesc pentru că mi-am dat seama că pe oameni îi inspiră. Sper ca oamenii să descopere mesajele pozitive din ceea ce fac eu și să interpreteze corect. În rest, mă bucur dacă și alții beneficiază de toate minunile pe care eu le trăiesc.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns