Esti aici
Femeia.ro > Vedete > Sandu Lungu, Muntele Bihorului, un dansator elegant

Sandu Lungu, Muntele Bihorului, un dansator elegant

Nu prea știe publicul mare lucru despre cariera de sportiv de performanță a lui Sandu Lungu, din 1994, când a câștigat singurul titlu mondial masculin la judo din istoria României.

Pe scurt, palmaresul său arată așa: a câștigat titlurile mondiale și europene la U20 (sportivi sub 20 de ani), a fost vicecampion olimpic la cadeți, medaliat la campionatele mondiale militare, a ieșit campion mondial de Sambo în Rusia, a luat locul 9 la Jocurile Olimpice din Atlanta, după două victorii și două înfrângeri.

Sandu Lungu nu s-a oprit însă. La 30 de ani a început să concureze în Local Kombat. În 12 meciuri, Sandu Lungu a obținut 9 victorii, majoritatea înainte de limită.

Pasionați sau nu de sport, cu toții l-am văzut concurând cu succes în show-ul Uite cine dansează, pe care îl urmărim în fiecare luni la Pro TV. Sandu Lungu, „Muntele Bihorului“, cum a fost supranumit de fani, se dovedește a fi un elegant dansator.

Ce înseamnă pentru Sandu Lungu momentul medaliei de aur la un campionat mondial?

Pentru un sportiv care de mic își dorește acest lucru, iar pentru asta se antrenează și luptă, este fericirea supremă. Vorbim aici strict de cariera sportivă. Nu e fericirea vieții însă, fericirea absolută înseamnă familia, dar în carieră e cel mai bun lucru care se poate întâmpla. Am fost medaliat și cu bronz, și cu argint, dar cu aurul nu se compară nicio medalie.

Care este lecția cea mai importantă pe care ți-a dat-o judoul?

Cele mai importante sunt respectul față de oameni, fairplay-ul, punctualitatea, să poți vorbi cu orice om de la egal la egal, să fii umil. Mi se pare un lucru extraordinar ca niciodată să nu arăți că ești mai bun sau mai sus față de un alt om. Toate aceste lucruri le-am învățat de la judo.

Sportul ți se pare a fi o opțiune pentru carieră sau e preferabil să îl faci de fun?

Îl recomand pentru ambele. Cine vrea poate face carieră, poate deveni profesor sau antrenor, poate educa alți copii. Să-l practici pentru tine e de asemenea un lucru foarte bun, te ajută fizic, mental, e extraordinar pentru sănătate și bună dispoziție, poți face din asta un mod de viață.

De la un sport al echilibrului la un sport dur cum sunt show-urile Local Kombat și Superkombat, iar apoi la dans, Sandu Lungu a schimbat ceva în abordare?

Părerea mea e că tot ce am făcut în K1 și MMA (arte marțiale combinate) se datorează judoului. A fost un noroc extraordinar, pentru că am fost obișnuit cu munca și disciplina. M-am apucat târziu de K1 și MMA, la 31 de ani am început o nouă carieră. E un mod de viață pentru mine.

Crezi că, după terminarea show-ului Uite cine dansează, vei mai dansa?

Cu siguranță, voi mai dansa, mă voi mai distra la chefuri sau petreceri, dar nu cred că voi face performanță din asta.

Cât reziști la repetiții și ce ți se pare tare greu?

Rezist între 6 și 8 ore și cel mai greu e că în tot acest timp nu pot să mănânc. Sunt mișcări destul de complicate și solicitante. Eu compar dansul cu gimnastica, pentru că totul se cuvine făcut la timp, nu trebuie să ieși din muzică. Mi se pare foarte-foarte greu. Mai ales că n-am făcut niciodată asta și acum am de învățat coregrafii, pași noi de dans. Nu sunt antrenat pentru așa ceva. Dar, pentru că am disciplină din sport, pot să-mi duc corpul la extrem și să repet la nesfârșit.

Te-ai gândit vreodată că publicul te iubește?

Știam că mă iubește ca sportiv și că sunt apreciat. Mă gândesc că, altfel, nu aș fi ajuns unde sunt. Acum, cât de mult… nu am o idee.

Celebritatea te-a schimbat în vreun fel?

Nu, absolut deloc. Pentru mine, e o perioadă scurtă a vieții, după care mă voi întoarce și viața mea va continua ca a unui om normal. Contează foarte mult să rămân om, altfel o să rămân fără prieteni. Dacă o să mă consider altcineva în această perioadă, o să rămân singur. Și nu vreau. Vreau să iau totul ca pe o scurtă perioadă a vieții, care se va termina la un moment dat. Trăiesc cu picioarele pe pământ. Așa am fost, sunt și voi rămâne. Pentru mine, cuvântul vedetă nu înseamnă nimic, nu face parte din vocabularul meu. Vreau să fiu un om simplu, un om simpatic care oferă spectacol, are o aură pozitivă în jurul lui, care poate să-i motiveze pe alții în ceva.

La școală, citeai?

Pe mine mă destinde, îmi place mult să citesc. Sunt pasionat de istorie, citeam foarte mult și când eram mic. Îmi place la fel de mult muzica. Sunt consumator de muzică, aproape de orice fel.

Bucătărești atunci când ai vreme?

Nu. Dacă gătesc, nu mai mănânc cu poftă.

În timpul în care nu ești în ring, ce faci?

Stau cu copiii mei, mă plimb cu motocicleta, mă antrenez.

Cum și de unde îți alegi hainele?

În mare parte, de pe internet, sunt site-uri care au mărimi foarte mari. Mă îmbrac mai mult sport.

Tatuajele tale au o simbolistică aparte?

Da, mare parte sunt din istorie și religie. Sau semnifică momente din viața mea.

La tine acasă, ai grădină, căței, pisici?

Nu, trăiesc într-o casă cu o curte comună. Am doar acvariu cu mulți pești.

În ce locuri preferi să călătorești? 

Îmi plac țările mai calde, cu nisip și mult soare. Dar îmi place și muntele. Îmi place mult Japonia. Am fost de câteva ori acolo și sunt fascinat de cultura lor și de oameni.

Ești tătic de gemeni. Te-ai gândit să faci din ei campioni?

M-am gândit să-i îndrum, să-i pun pe un drum corect, cu sport și învățătură, dar ei aleg în cele din urmă. Neapărat îmi doresc să facă sport, deoarece sportul ajută și mintea – altfel gândești, altfel te simți. Eu îi pregătesc pentru drum, nu pregătesc drumul pentru ei.

A fi puternic înseamnă a nu te teme de nimic? 

Nu. A fi puternic înseamnă să ai curaj, să faci lucruri în anumite momente, când nu te aștepți. Să știi să iei decizii pe loc în momente grele. Asta mi se pare a fi puternic.

Sandu Lungu încă visează la…

Meciuri bune, la a fi mai bun în ceea ce face și, ca orice om, la o viață mai bună.

  

  

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr 16/27.05.2017
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: ProTv

Comments

comments

Lasă un răspuns