Esti aici
Femeia.ro > Vedete > O româncă dă nume trandafirului! Interviu cu Alina Neacșa

O româncă dă nume trandafirului! Interviu cu Alina Neacșa

alina neacsa

Alina Neacșa este un reputat florist, iar trandafirul Alina Perfumella are ceva mai mult de un an!  Este unul dintre cele mai râvnite soiuri de trandafiri parfumați de grădină din lume, creat de celebra casă Meilland și botezat cu numele Alinei! 

La atelierul ei, Flori cu Fitze, Alina a creat pentru noi un buchet surprinzător de frumos și… dulce!

alina neacasa
Florile sunt cel mai potrivit cadou, însă mizez pe buchete făcute cu trandafiri parfumați de grădină, iubitorii îi pot găsi pe www.floricufitze.com. Aș mai uita de roșu și aș adopta culoarea-star în floristica de anul acesta: nuanța de Pământ Ars care face referire la clima care se încălzește.

Cum ai ajuns să ai un trandafir cu numele tău?

Povestea a început în cel mai frumos parc de primăvară din lume, Keukenhof – Olanda, într-o zi de mai, în care mă plimbam pe niște alei tare parfumate cu flori care purtau nume de oameni celebri: muzicieni, pictori, artiști, etc. În acel an, un soi nou de lalea a fost plantat în acest parc și botezat după numele unui designer florist american. Mi s-a părut ceva extraordinar și soțul meu mi-a zis: cum ar fi dacă într-o zi ai ajunge atât de celebră în lumea asta încât să ai o floare care îți poartă numele? Și de acolo… toate s-au aliniat ca să mi se întâmple treaba asta.

Este mai presus de cuvinte și este imens, sunt singurul florist din lume care are un trandafir de grădină franțuzesc care îi poartă numele. Familia producătoare a acestor divine flori, Meilland, pur și simplu s-a îndrăgostit de pasiunea mea și au văzut în mine ambasadorul perfect al trandafirilor lor.

Francezii preferă să își boteze trandafirii cu nume foarte mari, reprezentative pentru istoria Franței și în general personaje care nu mai sunt în viață. De-a lungul istoriei, au botezat un trandafir sub numele de “Peace”. Trandafirul păcii (Peace) este unul dintre cele mai faimoase și mai cultivate soiuri din lume. Cunoscut și sub numele de M.A. Meilland, a fost oferit celor 49 de delegați care s-au întâlnit la San Francisco în 1945 pentru a crea Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Soiul Yves Piaget poartă numele casei de bijuterii de lux Piaget – este cel mai parfumat trandafir din lume, cu un portofoliu de premii internaționale greu de egalat. Așadar, numele meu într-o istorie atât de profundă este un dar pe care îl voi prețui mereu.

Ce a făcut branșa floriștilor în straniul an 2020 – în România și în lume?

A bâjbâit dezorientată, ca restul branșelor puternic afectate în această pandemie. Trendul cel mai vizibil a fost cel al florilor uscate, al celor care au putut fi puse în valoare uscate fiind. Cunoscut și sub denumirea de Zero Waste, florile uscate, stabilizate și chiar colorate, au fost la mare căutare în acest an pandemic.

În România, producția de flori locale a cunoscut în acest an o creștere semnificativă deoarece floriștii au apelat la căi mai ușor accesibile pentru a se aproviziona cu flori în zilele în care bursa din Olanda și transporturile internaționale de flori și material vegetal au suferit schimbări majore.

Citește și: California – Tărâmul florilor

Cum te-ai adaptat tu, ca florist, la realitățile lui 2020?

Anul 2020 a adus cu sine și bune și rele. Am învățat că pot face lucruri wow altfel decât mi-aș fi imaginat, ba chiar, anul acesta am realizat câteva designuri care au atras atenția internațională dintr-o perspectivă la care nu mă așteptam.

Apoi, fiind obligată să călătoresc mult mai puțin, m-am reapropiat de flori – iar ăsta a fost un lucru excelent. În ultimii ani, datorită contractelor de imagine și  a colaborărilor internaționale pe care le aveam, călătoream extrem de mult și efectiv timpul nu îmi mai permitea să fiu la fel de creativă pe cât mi-aș fi dorit în ceea ce privește designul floral.

După o eventuală încetare a restricțiilor prevezi o explozie de evenimente?

Cred că va fi încă un an de tatonare… oamenii au suferit psihic foarte mult. Le este teamă să mai facă evenimente mari, le este teamă să mai investească bani mulți. Pe de altă parte, chiar dacă mirii ar dispune de bugete ofertante, rămâne deschisă discuția participanților (invitaților) care vor accepta mai greu invitația la un eveniment – date fiind pierderile de joburi sau micșorările salariale.

În ce mă privește, am decis să selectez calitatea evenimentelor pe care le fac, așadar chiar și o explozie a acestora pe mine nu m-ar da peste cap în mod direct. Recunosc că în cei 15 ani de experiență în domeniu, am avut ani cu rulaje de evenimente fantastice, însă nu este ceea ce îmi mai doresc.

Am păstrat doar evenimente premium. Am ales să lucrez doar cu cei care vor în mod special ca eu să le organizez evenimentele, indiferent de costuri. Între timp, am ales să ies din țară și să explorez piețele de evenimente internaționale.

Cine te-a ajutat cel mai mult în această perioadă?

Soțul meu, familia, foști cursanți deveniți între timp floriști cu care colaborez constant.

Unde sunt cultivați trandafirii parfumați pe care îi folosești în aranjamentele tale?

Ferma mea de suflet este cea din Kenya: Tambuzi. M-am îndrăgostit iremediabil de acel loc care pare a fi dintr-un alt univers. Însă, lucrez cu cele mai bune ferme din lume: Alexandra Farm din Columbia, Olanda și Germania.

Dacă nu te-ai ocupa de flori, ce ți-ar plăcea să faci?

Televiziune 100%! Am primit câteva propuneri după un proiect realizat în parteneriat cu TVR 1, mi-ar plăcea foarte tare și această latură. Sunt un om foarte activ și foarte implicat în lucruri vizibile. Din nou, 2021… pare promițător!

alina neacsa
Pentru o femeie, darul cel mai potrivit și care va fi mereu acceptat este chiar floarea, deoarece este expresia desăvâșirii, a perfecțiunii. Este ca și cum i-ai spune: ești perfectă așa cum ești! Cine nu se bucură de acest mesaj?! Adăugând în buchet un dulce simbolic, dar foarte apetisant și tangibil, oferim celei omagiate ocazia de a se împărtăși din această perfecțiune. Gustând căpșuna sau prăjiturica din mijlocul florilor, destinatara acceptă invitația de a-și spori frumusețea și perfecțiunea proprie cu frumusețea și perfecțiunea florilor! Este un gest magic al cărui sens nu-i scapă niciunei femei!

Sfaturile Alinei

  • Cumpărați-vă, cel puțin o dată pe săptămână, flori proaspete pentru casă. Terapia cu flori este cunoscută în lumea întreagă și sincer, cred că este mai parfumată, mai eficientă și mai ieftină decât o ședință la psiholog.
  • Am citit de curând o carte în care se făcea referire la o tehnică de meditație a unor călugări din Himalaya numită „Inima trandafirului”. Ea presupune să studiezi un trandafir în fiecare zi în detaliu și să te regăsești pe tine însuți. Este o tehnică veche de mii de ani… nu inventăm roata, însă o putem folosi!

Citește și: Cu spadasinele despre feminitate. Interviuri cu Ana Maria Popescu și Loredana Dinu

 

Interviu de Roxana Melnicu

Foto: Cristi Neacșa, arhivă personală

 

Comments

comments

Lasă un răspuns